Varför ska man beskära sina träd och buskar?
För att träd och buskar dels ska må bra, men även behålla sin form och passa in i din trädgård behöver de beskäras med jämna mellanrum. Utan beskärning riskerar du att dina växter växer sig för stora och tar över hela trädgården. Att beskära fruktträd, blommor och buskar är en viktig trädgårdsaktivitet som hjälper till att främja växternas hälsa, tillväxt och grönska.
Olika typer av beskärning
Det finns många olika typer av beskärning, som alla tjänar sina egna syften.
Oftast delar man upp de olika beskärningstyperna i:
- Uppbyggnadsbeskärning
Den här typen av beskärning ämnar klippa bort grenar med röta och skador. Det kan handla om grenar som skaver mot varandra eller grenar som är döda och inte har några löv. Den här typen av beskärning bör ske under växtsäsongen, juli-augusti, då man lättast ser vilka grenar som är skadade eller döda.
- Underhållsbeskärning/Gallring
Vid gallring tas enskilda grenar och skott tas bort, som stör den övriga tillväxten. Gallring kan även innebära att man tar bort några av de tjockaste och äldsta grenarna, så att busken eller trädet får chans att bilda nya skott vid basen. Gallring bör ske på sommaren, senast i augusti, då växten läker sår bättre och de nya skotten hinner växa till sig före vintern.
- Föryngring
Ofta är detta ett rejält ingrepp och innebär att man beskär stora delar av trädet eller busken, så att nya och friska skott har möjlighet att växa upp. Den här typen av beskärning bör göras vid den tiden på året då plantan har lagrat energi och näring i sina rötter och stam, vilket är runt december-januari.
- Formklippning
Formklippning innebär helt enkelt att du beskär dina buskar och träd av estetiska själv, för att de är för stora eller ska ha en viss form.
När ska du beskära buskar, häckar och träd?
När det gäller beskärning av buskar, häckar och träd rekommenderas perioden juli–september. Inom trädgårdsbranschen brukar denna period förkortas och kallas för JAS. Under den här tiden på året är det fortfarande full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt.
För en del växter är vårbeskärning direkt olämplig på grund av blödning, men under JAS-perioden kan du beskära i stort sett alla träd, buskar och häckar. När du klipper häcken är det bra att göra den svagt konisk, det vill säga bredare nertill vid basen. Detta för att ljuset ska kunna nå längs hela häcken, annars kan den lätt bli gles och ful nertill.
Fördelar med sommarbeskärning (juni-juli-augusti)
Beskärning gjord på sommaren kan vara fördelaktig eftersom träd och buskar läker sina skärsår mycket snabbare vid den här tiden på året. Eftersom plantorna växer bra har de också ett bra försvar mot svampangrepp.
Fördelar med vinterbeskärning (december-januari)
Beskärning, utförd på vintern, kan vara en fördel för de träd och buskar som behöver en grövre beskärning, som en föryngring eller gallring. Under vintern har växterna lagrat energi, näring och stärkelse i stammen och de tjocka grenarna och rötterna fungerar som matpaket för nästa vårs tillväxt.
Så beskär och klipper du dina träd och buskar
Klipp med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögelangrepp. Du kan styra grenarnas riktning genom att lägga snittet precis ovanför en ny knopp som växer i riktningen du önskar. Passa även på att ta bort grenar som växer inåt i trädet och grenar som ligger och skaver mot varandra. Använd en grensåg för tjockare grenar, medan en grensax funkar fint för de lite tunnare grenarna. Till sist kan du ta bort stamskott och rotskott eftersom dessa tar energi från trädet. Rengör verktygen efter användning så håller de längre och är fräscha till nästa gång du behöver dem.
Använd rätt verktyg vid beskärningen
En bra sekatör är A och O vid beskärning och en grensax eller kvistsåg för kraftiga grenar. Om du ska beskära riktigt stora träd kan du dessutom behöva en motorsåg. Fruktträd som äpple och päron brukar beskäras under tidig vårvinter. Vill du gallra trädkronan är även det lättare på våren innan träden har fått löv, eftersom trädets grenar och kronans form är mer framträdande då. Se till att dina beskärningsverktyg är välslipade så att du får fina snitt och inte skadar växterna.