Så beskär du dina rosor

Så beskär du dina rosor

Vem vill inte ha en trädgård full av färgglada och väldoftande rosor? Men för att dina rosor ska bli så där drömmande fina krävs det att du beskär rosbuskarna korrekt. Rosor är över lag väldigt tåliga och klarar av en och annan felklippning. Så var inte rädd för att beskära dina rosbuskar. Rosbuskar mår nämligen bra av att glesas ur och klippas ner eftersom de blir luftigare, solljus kommer åt busken bättre och du minskar risken för sjukdomar.

När ska jag beskära mina rosor?

Det finns olika typer av rosor som du kan ha i trädgården, eller på uteplatsen. I den här guiden har vi valt att fokusera på två vanliga typer av rosor, buskrosor och rabattrosor. Överlag ska du beskära dina rosor under våren, när frosten har lämnat.

Så beskär du dina rosor

De vilande knopparna på rosorna kallas för ögon och när våren och sommaren kommer så utvecklas ögonen till skott. När du beskär dina rosor ska du göra det via ett diagonalt snitt strax ovanför ögonen. Då kommer din buske att bli luftig och du minskar risken för att grenarna ska växa in i varandra.

Buskrosor

Buskrosorna delas in i engångsblommande buskar och återblommande buskar.

Engångsblommande buskrosor

De här rosorna blommar ofta på äldre skott och skott från fjolåret. Därför är det viktigt att de här buskrosorna inte beskärs för hårt, så att du råkar klippa bort skotten.

  1. Börja med att klippa bort alla döda, skadade och klena grenar.

  2. De äldsta grenarna som inte längre ger dig några blommor kan du beskära ner till marken.

  3. Om din rosenbuske är väldigt tät kan du behöva glesa ut den ytterligare.

Återblommande rosor

Eftersom den här typen av rosbuske blommar flera gånger under säsongen krävs det att du även under sommaren klipper bort de överblommande skotten, för att rosen ska få chans att blomma igen.

  1. Börja med att klippa bort alla döda, skadade och klena grenar.

  2. Klipp även bort grenar som växer åt fel håll och för tätt.

  3. De kraftigaste årsskotten hos rosbusken kan du beskära med en tredjedel och de svagare skotten kan du klippa så att 3–4 ögon kvarstår.

Rabattrosor

Rabattrosorna blommar på årsskotten och du bör beskära rosorna varje år, men mer eller mindre hårt beroende på hur du vill att dina rosor ska se ut. Vid en hårdare beskärning får du såklart lägre buskar, men de blir oftast desto rikare i sin blomning. Även rabattrosorna delas in i klaseblommande rosor och storblommiga rosor.

Klaseblommande rabattrosor

Klaseblommande rosor (Floribunda- och Polyantarosor) är, precis som namnet avslöjar rosor som blommar i klasar.

De här rosorna tål att beskäras hårt. Beroende på hur starka grenarna i busken är kan de allra starkaste grenarna beskäras till cirka 25 centimeter ovanför marken. Den hårda beskärningen kan kännas lite läskig, men oroa dig inte. Hårdare beskärning kommer att ge dig täta och fint blommande rosor.

Storblommiga rabattrosor

De storblommiga rabattrosorna (Tehybridrosor) blommar på årsskotten, men är mindre härdiga än de klaseblommande rosorna och du måste vara helt säker på att frosten och kylan är borta för gott innan du beskär de här rosorna.

  1. Börja med att klippa bort gamla, vissna och svaga grenar.

  2. Lämna kvar 4–5 av de kraftigaste skotten.

  3. Om det är rosor som är starkväxande beskär du dem så att du lämnar kvar cirka 20–30 centimeter. Är rosorna däremot svagväxande kan du beskära dem så att cirka 10–20 centimeter kvarstår.

  4. Korta in eventuella sidoskott så att 1–2 ögon på grenarna lämnas kvar.

Verktyg för beskärning av rosor

Vid mindre rosbuskar kan det räcka med en vass sekatör. Har du däremot större rosbuskar så kan en grensax komma väl tillhands eftersom den tillåter dig att komma åt grenar längre in i busken. Om du har lägre och kompakta rosbuskar kan dessa med fördel beskäras med en häcksax för att formas. Det kan också vara en fördel att använda dig av ett par roshandskar eller trädgårdshandskar vid beskärningen.

Allt inom beskärningsverktyg

Relaterade artiklar

Så beskär du dina fjärilsbuskar

Så beskär du dina fjärilsbuskar

Här guidar vi dig kring allt du behöver veta när du ska beskära dina fjärilsbuskar.

Så beskär du dina äppelträd

Så beskär du dina äppelträd

Här guidar vi dig kring allt du behöver veta när du ska beskära dina äppelträd.

Så beskär du din bokhäck

Så beskär du din bokhäck

Här guidar vi dig kring allt du behöver veta när du ska beskära din bokhäck.