Så överlever du vintern utan skador och fall!

Så överlever du vintern utan skador och fall!

Låt oss inse det först som sist – vi bor i Sverige! Och här har vi ofta mycket varierande temperaturer och varierande mängder snö och nederbörd, med efterföljande slaskiga och hala vägar. Då är det bara att stålsätta sig, vintern kommer med största sannolikhet att krydda våra liv med oförutsett hala vägar, trappor och uppfarter. Så om du fortfarande inte har säkrat dina snöröjningsmedel och broddar – gör det nu, så blir vintern trevligare och mer skadefri.

Det är bäst att vara ute i god tid för att undvika is och halka (låt det bli en läxa inför nästa vinter, eller nästa milda period innan nytt vinterväder) – och strö salt innan det blir riktigt halt och innan isen har packat sig. Detta har en förebyggande effekt då det är mer effektivt att strö salt på barmark innan snön kommer. Detta minskar risken för att snön binder sig till underlaget och skapar is. Du bör också skotta ofta så att snön och isen inte hinner packar sig. När det har hunnit bildas tjock is är det bäst att strö över grov sand och eventuellt blanda den med salt för att få ett bättre underlag.

Salt kan ibland dock leda till mer is, så det är viktigt att hålla ett öga på vädret. Om du saltar innan ett mindre snöfall så kommer de första centimetrarna av snö att smälta, men om det däremot snabbt slår om till kallare väder kan detta lager frysa igen och skapa ännu mer is.

Biltemas 5 halkbekämpningstips:

  1. Säkra dig själv först – innan du går ut för att "rädda världen" (ut för att snöröja och halkbekämpa). Ta på dig bra skor, släpp frestelsen att bara hoppa i tofflorna, även om du bara ska "gå ut en liten sväng" – ta gärna på dig broddar för att undvika fall och olyckor.

  2. Välj halkbekämpningsmedel enligt önskad effekt. Om du vill bli av med isen har salt en smältande effekt, medan sand lägger sig ovanpå isen och gör den grövre. När isen är riktigt blank kan du blanda strössel/sand med kokhett vatten så att den smälter in i isen.

  3. Var inte snål – strö på ordentligt. Den rekommenderade strömängden av salt eller halkstopp är cirka 200 gram per kvadratmeter, för att få bra fotfäste. Använder du en spridare (14-064) så täcker en full spridare ca 3 kvm. Om isen redan har tjocknat bör du nog också räkna med att använda mer salt för att få önskad effekt.

  4. Grovkornigt salt fungerar bäst innan det har blivit riktigt tjock is, men ett knep kan vara att blanda med sand, så att isen blir mer porös och sanden ger grepp. Använd inte salt på betong eller trä. På Biltema har vi däremot ett långtidsverkande issmältningsmedel, flakes (14-1005) som kan användas på alla typer av underlag och ner till -40 grader.

  5. Använd rätt halkbekämpningsmedel. Om du vill ta bort isen i till exempel trappor och på hårda ytor kan salt hjälpa till med detta, men det bästa är att strö salt innan isen har lagt sig. I snöigt väder är grövre sand bättre. 

Halkbekämpningsmedel, broddar och spridare som du hittar hos Biltema: 

Relaterade artiklar

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Det finns flertalet metoder för att hålla garageuppfarten och gårdsplanen fri från is och snö. Vi hjälper dig!

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

För att säkerställa att körningen blir säker och problemfri är det viktigt att vara väl förbered och ha rätt verktyg i bilen inför vintern.

Välj rätt snöslunga

Välj rätt snöslunga

Här går vi igenom vad du borde tänka på innan du köper din nya snöslunga.