Så målar du huset själv

Så målar du huset själv

Förarbetet är en viktig del av att måla huset och om du gör jobbet ordentligt får du inte bara struket på ny färg på huset utan också ett resultat som varar.

De viktiga förberedelserna

Det första du måste göra när du ska måla ett trähus är att kontrollera i vilket skick som fasadbeklädnaden, fönsterramar och vindskivor osv. är. Om något av träet är ruttet måste det bytas ut. Därefter tvättar du huset. Skölj först av väggen med rent vatten, applicera fasadtvätt med en högtrycksspruta och tvätta rent väggen med en tvättborste på teleskopskaft. Har du problem med mögel bör du applicera mögeltvätt på väggarna.

72847

Nästa steg är att gå över hela huset och skrapa bort lös färg. Det kan du göra med olika färgskrapor och spackelspadar. Ett bra tips för att veta hur mycket som måste skrapas bort är att använda en kniv för att skapa ett rutnät i färgen. Om färgen släpper när du gör detta, måste den skrapas bort. När du är klar med att skrapa bör du gå över med en stålborste för att få rena ytor och jämna till kanterna på färgen som fortfarande sitter kvar. För att jämna till trä som har börjat flisa sig använder du sandpapper.

Kom ihåg att skrapning av målarfärg gör att färgflagor faller ner på marken – därför kan det vara en fördel att täcka med golvskyddspapper, täckfolie eller täckfilt. Dessa produkter kan du även använda för att skydda din terrass, takrännor, räcken och annat när du sätter igång med att måla.

Dessutom bör du investera i maskeringstejp för utomhusbruk, både för att skydda fönster och för att tejpa fast de andra skyddande produkterna.

Allt inom målning

Undvik fukt, sol och regn

När du är klar med de här förberedelserna är det dags att börja med själva målningen. Viktiga saker att tänka på:

  • Fuktnivån i träet ska vara under 18 % och det bästa är att använda en fuktmätare för att kontrollera. Mät på flera ställen, utsatta områden som ändträ och skuggpartier för att få ett korrekt resultat.
  • Det bästa målarvädret är molnigt väder med en temperatur över 5 grader. Undvik helst att måla i direkt solsken – eftersom färgen annars torkar för fort, och du riskerar att få fläckar på väggen.
  • Måla inte i regnväder eller dagar då luftfuktigheten är över 80 %. Om du absolut måste måla en regnig dag, kan du emellertid täcka för med presenning.
72859

Själva målandet börjar med att primer stryks på ändträ och obehandlade träytor. Använd rikligt med grundfärg och arbeta in färgen ordentligt i träet med en pensel. När grundfärgen har torkat applicerar du täckfärgen. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt så minimerar du risken att du stryker över våt färg.

Det är för övrigt klokt att se till att ha olika typer av penslar och rollers så att du kommer åt att måla överallt:

  • En fasadpensel med bra färgabsorption och som är lika bra som panelbrädorna gör att jobbet går snabbt utan att du behöver doppa penseln i hinken så ofta.
  • En elementpensel med långt skaft gör att du når de flesta öppningar och krokar
  • En oval pensel gör att du kan måla både brett och smalt och lämpar sig väl för målning runt fönster
  • En roller för att kunna arbeta snabbt på de stora ytorna

För ett mer ergonomiskt och effektivt arbete rekommenderar vi att du använder ett teleskopskaft på både penslar och rollers. Så behöver du inte stå så mycket på stegen heller.

Var inte rädd för att använda för mycket färg, men se upp så att inte använder för mycket så att färgen rinner. Målar du med roller är det en fördel att gå över ytan med en pensel efteråt. Då undviker du både rinnande färg och får ett fint, naturligt uttryck. Det kan vara en fördel att vara två – en som rullar och en som efterstryker.

72886

Färgkarta över våra fasadfärger - Med NCS-koder och artikelnummer.

Undvik att göra de här tabbarna:

  • Måla på dåligt och smutsigt underlag – nyckelordet här är ett grundligt förarbete.
  • Välja fel färg – fråga vår personal om du är osäker.
  • Måla på vått underlag – använd en fuktmätare för att vara på den säkra sidan.
  • Spilla färg överallt – använd skyddsplast och markeringstejp.
  • Falla från stege – se till att stegen står stadigt.
  • Måla i direkt solljus – skärma av solljus eller vänta med att måla tills det är molnigt.
  • Använda för mycket färg – flera tunna strykningar ger ett bättre resultat.

Relaterade artiklar

7 klassiska målartabbar

7 klassiska målartabbar

Undvik de vanligaste målartabbarna när du målar där hemma. Här listar vi dem och förklarar hur du undviker dem på bästa sätt.

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

Gör utomhusmålningen till ett roligt projekt där hemma. Här ger vi dig våra färgstarkaste tips!

Slutför småprojekten

Slutför småprojekten

Fixa kablar och sladdar som ligger i vägen, möbler som ser tråkiga ut eller väggar som ekar tomma. Så här gör du.