Rengör campingutrustningen – så håller den längre

Rengör campingutrustningen – så håller den längre

När sommaren, och campingsäsongen, börjar lida mot sitt slut är det viktigt att du rengör din campingutrustning. En noga rengöring av din campingutrustning resulterar i att den håller längre, och att du då också har glädje av den längre. Och visst är det bra?

Oavsett om du är en riktigt inbiten semester-campare eller bara någon som campar när lusten faller på, så är det alltid lika viktigt att rengöra din campingutrustning när du kommer hem. Vårt första, och kanske viktigaste tips är att rengöra din utrustning direkt, och inte låta det ligga in- eller nedpackat när det är smutsigt. Det är också viktigt att du förvarar friluftslivsutrustningen på rätt sätt. Och var lugn, vi ska guida dig i hur.

Tips - förvaring och rengöring av campingutrustningen

  • Förvara din utrustning på en torr, sval och välventilerad plats. På så vis undviker du mögel.
  • Utrustningen måste alltid vara helt torr innan du förvarar den.
  • När du rengör dina saker, utgå alltid från tvättråden som medföljer.
  • Om, och då menar vi verkligen om, du måste tvätta utrustningen i tvättmaskinen så ska du aldrig använda sköljmedel. Det kan nämligen förstöra tygets funktion.

Rengöring under tiden du campar

Även om det är viktigt att du rengör din campingutrustning när du kommer hem så är det också viktigt att du regelbundet rengör en del av utrustningen även under tiden du campar. För en effektiv, och enkel rengöring under campingens gång så bör du packa med dig följande rengöringsartiklar:

Rengöring efter campingen

Så, när du väl kommer hem från din campingtur. Vad ska du rengöra, när och hur?

88301

Så rengör du ditt tält

Tältet är konstruerat för att skydda dig mot väder och vind under campingen. Därför är det också väldigt utsatt för slitage, mögel och eventuella skador på dragkedjor eller revor i tältduken. Rekommendationen är att du rengör ditt tält ordentligt minst en gång varje säsong. Givetvis behöver du tvätta det mer ofta om det blir utsatt för mycket smuts och används ofta.

Och du, glöm inte att du även hittar tältpinnar och lagnings-kit i vårt tältsortiment här.

Steg 1. Uppackning och genomlysning

När du packar upp ditt tält efter campingturen är det därför viktigt att du noggrant går igenom tältets status. Öppna alla dragkedjor, vänd tältet ut och in och skaka det ordentligt så att du blir av med löv, gräs och annat skräp.

Steg 2. Skubba och torka av

På de områden där tältet är smutsigt använder du ett milt rengöringsmedel och en mjuk svamp för att rengöra. Tänk på att inte skrubba för hårt eller använda en för hård svamp, då riskerar du att repa tältduken.

Steg 3. Rengör och knåda

Fyll en stor balja, eller ett badkar med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Låt ditt tält fortsatt vara vänt ut-och-in, och doppa ner det i vattnet. Knåda och arbeta med tältet under vattnet, så att alla delar av tältet blir rengjort. Du kan med fördel låta tältet ligga i blöt i upp till 10–20 minuter och fortsätta rengöra tältet under tiden.
Var noga med att läsa på tältets instruktioner för hur länge det klarar av att vara blötlagt. Du bör inte överskriva de rekommendationerna.

Steg 4. Tvätta av

Ta nu upp tältet ur vattnet. Pressa försiktigt ut vattnet ur tältet, utan att vrida det. Vrider du för kraftigt kan nämligen tältets tyg skadas. Töm baljan eller badkaret och fyll på med nytt, rent vatten. Doppa återigen ner tältet i vattnet och knåda ut resterna av rengöringsmedlet. Här avgör du själv hur många gånger steg 4 behöver återupprepar. Beroende på hur smutsigt tältet var och dess storlek.

Steg 5. Torka

När du har fått ur alla tvålrester och smuts så är det dags att torka tältet. Det kan du göra antingen genom att hänga upp det eller genom att montera det och låta det torka hopbyggt.

Steg 6. Finputsningen

Nu är du klar med den mest tidskrävande rengöringen. Men glöm inte att gå över tältpinnarna och dragkedjorna på tältet. Dessa kan också behöva rengöras och torkas av. Ett hett tips är att använda en tandborste för rengöring av dragkedjorna, då får du enkelt bort smuts som har fastnat. Det är också nu det är dags att reparera de skador och repor som du hittade när du packade upp tältet. Vissa gillar att laga det själva med nål och tråd, medan andra lämnar in det och låter proffsen sköta det. Det väljer du själv.

Allt inom städning

Så tvättar du din sovsäck

Ofta räcker det att du vädrar och tvättar bort specifika fläckar på din sovsäck, för du ska inte tvätta den för ofta. De flesta sovsäckar kan du tvätta i tvättmaskinen på 40 grader. Men var alltid noga med att läsa tvättråden för just in sovsäck. Och låt den alltid torka ordentligt innan du lägger in den på förvaring.

Förvara sovsäcken

När sovsäcken ska förvaras under en längre tid ska du inte förvara den i sin lilla påse. Komprimeringen kan nämligen slita på sovsäcken. Det är bättre att du förvarar den hängandes, eller i en rymligare påse.

Vårt sortiment av sovsäckar

Rengör och underhåll ditt stormkök

Under en campingtur får ditt stormkök säkerligen vara med om mycket. Det bästa, för både dig och ditt stormkök är att rengöra det efter varje matlagning och aldrig lämna matrester i kärlen. Kvarlämnad mat kan nämligen orsaka korrosion, missfärgning eller skador på aluminiumet.

Rengöringen av ditt stormkök och kärl gör du enkelt med handdiskmedel och en borste, eller med en mjuk svamp. Du ska aldrig diska dina aluminiumkärl i diskmaskinen, då det kan skada dess yta.

88303

Förvara stormköket

När du har rengjort ditt stormkök är det dags att förvara det. Då kan det vara bra att utgå från nedan punkter:

  • För att undvika läckage ska spritbrännaren vara helt tömd på bränsle.
  • Se till att alla delar är helt torra innan de packas ner.
  • Skydda kärl och brännare i separata plastpåsar, så att de inte repar varandra.
  • Förvara bränsleflaskan stående.

Allt inom gasolkök

Impregnering är A och O 

Ditt tält, dina kläder och din ryggsäck, eller väska, slits efter en tid när du är ute i naturen och campar. De flesta outdoor kläder och tält är skapade för väder och vind, och har ett vattentätt membran.
Men även detta slits efterhand, och därför är det bra om du med jämna mellanrum, och efter behov, impregnerar ditt tält och dina kläder. Med impregnering ger du materialet större motståndskraft mot fukt och väta och de håller på så vis dig torr längre.

När all din campingutrustning är rengjord och nedpackad kan du med gott samvete börja planera för nästa campingtur. För visst är man sugen på att ge sig ut i naturen så fort man kommer hem igen? Och med väl rengjord utrustning kommer du kunna njuta av många oförglömliga campingsemestrar.  

Relaterade artiklar

Campa med barnen - fyll minnesbanken med fina upplevelser

Campa med barnen - fyll minnesbanken med fina upplevelser

Fyll minnesbanken med fina minnen tillsammans med familjen, under campingturen.

Sommarsemester i husbilen – camping när den är som bäst

Sommarsemester i husbilen – camping när den är som bäst

Vad krävs det för att campingen ska bli en riktig fullpott? Väder och vind kan vi (tyvärr) inte styra över, men vi har produkterna som sätter guldkant på campingtillvaron!

5 tips för lättare vandringsryggsäck

5 tips för lättare vandringsryggsäck

Här får du tipsen för en lättare vandringsryggsäck till din nästa utflykt.