Idéer för en mysig eldstad i trädgården

Funderar du på att skapa en egen eldstad hemma i trädgården? Det förstår vi, för en eldstad är nära förknippad med mys och umgänge med vänner och familj. Både en kall vinterdag när frosten biter lite i kinderna och en varm sommarkväll när solen går ner sent.

Här på sidan har därför samlat våra bästa idéer för eldstaden så att du kan hitta inspiration för hur du kan skapa en eldstad i din trädgård. Vi hjälper dig till exempel att välja rätt plats för eldstaden, vilka material du behöver för att komma igång, och så delar vi med oss av våra bästa idéer på hur du kan göra din eldstad lite extra mysig.

3 eldstadsidéer för din trädgård

Om du älskar att vara i trädgården och gärna vill göra den ännu mysigare och mer inbjudande, är det kanske dags att skapa din egen eldstad. Men behöver du även inspiration om hur du kan skapa en eldstad i trädgården? Det finns faktiskt en mängd olika sätt som du kan göra det på, och vi har samlat tre idéer som förhoppningsvis kan använda som inspiration.

1. Skapa en eldstad av återvunnet material

Återvinning är hett, och det gäller även när du ska skapa en eldstad. Den första eldstadsidén är därför att använda återvunnet material. Det är inte bara bra för miljön utan gör även eldstaden unik. Dessutom sparar du pengar genom att välja återvunnet material. Du kan till exempel använda gamla plattor, tegelstenar eller betongblock när du bygger din nya eldstad. Med lite kreativitet skapar du också enkelt en mysig samlingsplats i trädgården.

2. Välj chaussésten för din eldstad

Nästa eldstadsidé är att använda chaussésten. Chausséstenar är robusta och hållbara, vilket gör dem perfekta för eldstäder. De tål hög värme och ger ett rustikt och naturligt utseende som passar de allra flesta trädgårdar. Därför används denna stentyp också ofta till eldstäder. En eldstad skapad med chaussésten är enkel att underhålla. Den håller också i många år.

3. Använd marksten för avgränsning runt eldstaden

Vårt sista förslag är att du använder marksten till eldstaden. Marksten är mindre än chaussésten, men är minst lika hållbart. Vilken typ av sten du väljer är därför bara en smaksak. De är enkla att arbeta med, och eftersom varje sten är unik lämpar de sig extra bra att skapa en eldstad där man lägger lite extra fokus på detaljerna. Av den anledningen är de också ett populärt val hos trädgårdsägare.

De tre eldstadsidéerna ovan är bara några av alla möjligheter du kan välja mellan om du drömmer om att komma igång med att skapa en mysig samlingspunkt hemma i trädgården. Om du letar efter ännu mer inspiration till din eldstad kan du till exempel också välja den flyttbara eldstaden som är en extra flexibel lösning. Om du är händig kan du också överväga att anlägga en nedgrävd eldstad mitt på gräsmattan. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser.

Inspiration för placeringen av din eldstad

När du väl har bestämt dig för att skapa en vacker eldstad i trädgården är nästa steg att hitta den bästa platsen. Det kan vara lite utmanande, och därför har vi samlat tre förslag på var du kan placera din eldstad nedan, så att du kan skapa en samlingsplats utomhus i din trädgård:

  1. Mitt i trädgården: Välj en central plats för grillen eller eldstaden. Detta kan vara ett bra val om du har en stor trädgård med mycket plats. Här kommer eldstaden att fungera som en naturlig samlingspunkt – mitt i trädgården. På så sätt kan du också njuta av utsikten över trädgården från alla sidor medan du sitter vid elden.

  2. Nära till terrassen: Om du har en terrass kan det vara en bra idé att placera eldstaden i närheten av den. Det gör att du enkelt kan flytta från terrassen till eldstaden när solen går ner en sensommarkväll. På så sätt blir det också extra enkelt att integrera eldstaden i dina utomhusaktiviteter.

  3. I ett avskilt hörn: Om du drömmer om en extra mysig atmosfär kan det vara en bra idé att placera eldstaden i ett lugnt, avskilt hörn av trädgården. Här kan du skapa en mysig hörna och njuta av lugnet samtidigt som du värmer dig vid brasan.

De här tre förslagen är bara några av alla de möjligheter du har, och du kan använda dem fritt när du ska bestämma var i trädgården du ska placera eldstaden. När du ska hitta rätt plats finns det dock några saker du bör tänka på innan du börjar gräva.

Det viktigaste att tänka på när du ska anlägga din eldstad är säkerheten. Välj därför en plats som ligger flera meter från huset, träd och annat brännbart material. En annan faktor du behöver tänka på är vindriktningen. Många glömmer att ta hänsyn till vinden, men det är alltså viktigt att placera eldstaden på en plats i trädgården där vinden inte blåser rakt mot huset eller grannarna. Det hjälper dig att hålla röken borta och gör också att det blir trevligare för alla i slutändan – både dig och dina grannar.

Det behöver du för att bygga din egen eldstad i trädgården

När du har fått en eldstadsidé som du vill förverkliga är det en bra idé att ha koll på materialen innan du sätter igång. Vi har därför sammanställt en lista över vad du behöver – använd den gärna för inspiration:

  • Sten eller plattor
  • Grus eller sand
  • Spade
  • Skottkärra
  • Snöre
  • Vattenpass
  • Gummihammare

När du har allt material du behöver och lite inspiration för utformningen av din eldstad till hands har du kommit en bra bit på vägen mot att skapa en mysig samlingsplats i din trädgård.

Så bygger du din egen eldstad steg för steg

Det kan kännas som en svår uppgift att sätta igång och bygga sin egen eldstad. Men om du har bra koll på planeringen är det faktiskt inte så svårt att förvandla en del av din trädgård till en mysig samlingsplats. Vi har sammanställt en steg för steg-guide för hur du kommer igång med att bygga din egen eldstad. Så kan du förverkliga dina eldstadsidéer.

  1. Var noggrann när du planerar: Innan du börjar måste du veta exakt var eldplatsen ska vara. Och här kan du använda våra tips ovan som inspiration för placeringen av din eldstad. När du har hittat en lämplig plats är det dags att mäta upp eldstaden. Det är en bra idé att märka ut platsen för eldstaden med pinnar och snöre för att säkerställa att ytan inte blir sned. Du kan också märka ut storleken på eldstaden med en spade om det fungerar bättre för dig.
    Tips: Eldplatsen behöver inte vara rund. Du kan till exempel göra den fyrkantig.
  2. Påbörja utgrävningen: När du märkt ut ytan där eldstaden ska placeras är det dags att börja gräva. Använd en spade för att gräva ett hål som är cirka 20 till 30 centimeter djupt. Det motsvarar ungefär djupet på ett spadtag. Du kan också använda din favoritsten för att mäta upp hur djupt hålet ska vara. eftersom djupet ju ska matcha storleken på stenen. Ta bort grästorvor efter hand och kör bort dem med en skottkärra.

  3. Förbered hålet: Nu ska du ha ett stort hål mitt i trädgården. Det vill du förmodligen göra något åt. Lägg därför ett lager sand eller småsten över jorden, vilket kommer att utgöra grunden för eldstaden. Kompaktera gärna underlaget för att säkerställa att det behåller formen när du ska börja lägga sten.

  4. Lägg stenplattorna: Nästa steg är att lägga stenplattorna som du har valt ut för din eldstad. Möjligheterna är många, och det kan till exempel vara marksten, natursten eller chaussésten. Du väljer. Börja med att lägga den innersta cirkeln med stenar mot mitten. Det kan vara en bra idé att använda ett vattenpass så att höjden blir rätt. Tricket är nämligen att hålla samma nivå när du lägger stenplattorna – inifrån och ut. Använd en gummihammare för att försiktigt knacka stenarna på plats.

  5. Fyll i med sand: När du har lagt alla stenplattor kan du ge platsen dess slutliga finish genom att fylla i med sand. Nu är din eldstad och det är nu dags att göra den mysig. Nedan hittar du inspiration till hur du kan skapa bekväma sittplatser runt din nya eldstad.
90246

Ha guiden i åtanke när du ska börja skapa en eldstad hemma i trädgård, och kom ihåg att det bara är fantasin som sätter gränser.

Idéer för sittplatser runt eldstaden

För att göra eldstaden till en integrerad del av trädgården där du kan samla familj och vänner är det viktigt att tänka på hur sittplatserna runt eldstaden ska se ut. Vi har samlat några idéer för inspiration:

Bänkar: En klassisk och praktisk lösning är att placera ut bänkar runt eldstaden. Bänkar rymmer enkelt flera personer och du kan också använda dem för att skapa en mysig atmosfär genom att addera kuddar och plädar. Du kan antingen köpa några bänkar, men om du vågar kan du bygga dem själv för att sätta personlig prägel på din eldstad.

Åkersten: Om du föredrar en rustik look, kan du även överväga att använda åkerstenar som sittplatser. Du kan till exempel placera dem i en cirkel runt eldstaden. Kom dock ihåg att välja stenar som är tillräckligt stora för att sitta på och att de är tillräckligt platta så att man sitter bekvämt.

Liggunderlag eller dynor: Det enkla valet är att använda liggunderlag eller dynor som sittplatser. Du kan lätt ta fram dem ur gömmorna när det är dags att göra upp eld, och det skapar också en avslappnad atmosfär som inbjuder till mys. Här kan du också lägga till kuddar och plädar för att göra komforten extra bra.

Trästubbar: Ett annat rustikt alternativt är att använda trästubbar som sittplatser. I likhet med åkersten ger de också ett unikt och naturligt utseende. Du kan till och med använda dem som små bord att ställa snacks och drycker på.

Dessa idéer är bara några av alla sätt som du kan skapa mysiga och inbjudande sittplatser runt din eldstad. Vad gillar du mest?

Kom ihåg tillbehör till din eldstad

En eldstad är mysig i sig, men om du vill ta det till nästa nivå är det viktigt att komma ihåg att komplettera med de rätta tillbehören. Det gäller speciellt om du planerar att använda eldstaden som en grill eller ett utekök.

Ett grillgaller är ett måste om du vill kunna laga mat över öppen eld. Du kan använda gallret för att grilla allt från korv och marshmallows till fisk och grönsaker. Välj ett galler som är tillräckligt stort för att täcka hela brasan.

En bra gryta och stekpanna i gjutjärn är också ett måste. De är perfekta för matlagning vid eldstaden, eftersom de tål höga temperaturer och fördelar värmen jämnt. Kom även ihåg att köpa en uppsättning grilltänger och grillhandskar. De skyddar dig inte bara mot värmen utan gör det också enklare att hantera maten över elden. Du hittar alla våra grilltillbehör här.

90248

Få inspiration att skapa rätt atmosfär runt eldstaden i trädgården

En eldstad är lika med hög mysfaktor, men att skapa rätt atmosfär runt den handlar om så mycket mer än att bara tända brasan. Därför har vi samlat inspiration om hur du med några enkla tips kan skapa en mysig atmosfär runt din eldstad.

Belysning är stämningsskapande, och det gäller även vid eldstaden. Ett tips är därför att hänga upp färgglada ljusslingor i träden eller buskarna runt elden. Det skapar en helt magisk stämning när mörkret faller på. Du kan även välja soldrivna lampor som tänds automatiskt när solen går ner. Eller vad sägs om att placera ut några mysiga ljuslyktor med stearinljus i runt eldstaden?

Ett annat sätt att göra eldstaden lite extra mysig är att inreda den med läckra kuddar och plädar, som gör sittplatserna lite bekvämare. Det smarta är att du enkelt kan ta fram såväl kuddar som plädar ur gömmorna när ni ska sitta runt elden. Det är också enkelt att ta in dem igen efteråt.

Du kan också ställa några blomkrukor runt eldstaden för att göra området lite mer levande. Det krävs inte mycket för att göra det mysigt runt eldstaden, och faktum är att det ofta är de små sakerna som gör skillnad.

Förslag på vad du kan göra runt eldstaden

En eldstad är mysig, men platsen kan faktiskt också enkelt utgöra en inramning av en rad mysiga och roliga aktiviteter. Därför har vi samlat ett antal idéer om hur du kan utforma din nya samlingsplats. Använd gärna förslagen som inspiration för aktiviteter runt eldstaden.

En klassisk aktivitet runt den öppna elden är naturligtvis att baka pinnbröd. Det är en rolig aktivitet för både barn och vuxna, och det kräver faktiskt inte så mycket mer än en pinne, pinnbrödsdeg och lite tålamod. Sedan smakar ju pinnbröd gott också – till exempel med grillkorv eller ketchup till.

Förutom att baka pinnbröd är det också en självklarhet att grilla marshmallows över elden. Marshmallows är ett sött och gott snacks som passar utmärkt en mysig kväll runt elden. Ät dem som dessert, eventuellt med mariekex till.

En eldstad är perfekt att använda sommarkvällar, men du kan faktiskt använda den året runt. En eldstad är nämligen också den perfekta platsen att tillbringa en sval höstdag eller frostig vinterdag. Du kan till exempel njuta av värmen från elden medan du värmer dig med en varm kopp chokladmjölk.

90247

Finns det några regler för eldstäder?

När du ska skapa den perfekta eldstaden kräver det inte bara en dos kreativitet och bra eldstadsidéer. Det kräver också att du följer ett antal grundläggande regler. Eldstaden måste vara säker och under kontroll. Det gäller oavsett om du har tänt en brasa för att laga mat eller för den höga mysfaktorn.

  1. Undvik att göra upp eld när det blåser mycket eller under perioder när det råder torka i skog och mark, eftersom kringflygande glöd kan göra att elden sprider sig snabbt.

  2. Valet av plats för eldstaden är också avgörande. Välj en plats där det inte finns några byggnader, träd eller högt gräs i närheten för att minimera risken för brand.

  3. Gå aldrig ifrån en brinnande brasa. Det kan tyckas vara en självklarhet, men det är en regel som många ofta förbiser.

  4. Ha alltid en spann vatten eller en brandsläckare nära till hands så att du kan reagera snabbt om olyckan skulle vara framme.

  5. När du är klar med att använda elden är det viktigt att se till att den är ordentligt släckt. Glöd som ligger och pyr kan enkelt starta en brand.

Om du följer reglerna ovan och använder sunt förnuft har du kommit en bra bit på vägen.

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Här får du våra bästa tips!

Grillsäsongen känner inga gränser

Grillsäsongen känner inga gränser

Det går att grilla året runt – även om maten ska avnjutas inomhus. Läs mer om året-runt-grillning här!