Guide: Så byter du till vinterdäck på bilen

Guide: Så byter du till vinterdäck på bilen

Är din bil redo för vintern? Som bilägare är det viktigt att du förbereder bilen för de utmaningar som den kalla årstiden innebär. En av de viktigaste förberedelserna är att byta till vinterdäck. Men varför är det så viktigt? Och hur gör man?

I den här guiden tittar vi närmare på de många frågor som du säkert har, så att du kan börja göra din bil redo för vintern.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är specialdäck som har designats särskilt för att ge optimal prestanda i kyla och på halkiga vintervägar. Det som kännetecknar vinterdäck är det unika däckmönstret och gummiblandningen, som har utvecklats för att ge bättre väggrepp på isiga och snötäckta vägar samt i snömodd.

Vinterdäck är vanligtvis lamelldäck, där gummiblocken i slitbanemönstret är uppdelat i flera lameller. Strukturen gör att däcket är självrensande och kan överför högre styr- och bromskraft från hjulen till vägen – något som är helt avgörande i vinterväglag.

93966

Därför är det viktigt att du kommer ihåg att byta till vinterdäck

Många bilägare väljer att köra på året runt-däck, men det finns flera goda skäl att byta till vinterdäck när temperaturen börjar sjunka. Vi listar fem goda skäl till varför du bör överväga att byta till vinterdäck.

  1. Optimalt väggrepp och dragkraft: Vinterdäck är speciellt utformade för att ge optimal prestanda på vintervägar. De har ett unikt däckmönster och en specialgummiblandning som både ger bättre väggrepp och dragkraft på isiga och snötäckta vägar.

  2. Kortare bromssträcka: Vinterdäck har mycket kortare bromssträcka på snö än exempelvis året runt-däck och sommardäck. Det gör att du kan få stopp på bilen snabbare och på så sätt undvika farliga situationer i trafiken.

  3. Bättre styregenskaper: Vinterdäck ger dig bättre styrrespons och styrförmåga på snöiga och moddiga vägar. Det kan vara avgörande för din säkerhet när du kör i vinterväder.

  4. Lägre risk för vattenplaning: Vinterdäck är designade för att minska risken för vattenplaning. Vattenplaning är när bilen tappar väggreppet för att det finns för mycket vatten på vägen.

  5. Alla typer av vinterväder: Vinterdäck kan öka din säkerhet på alla kalla vägbanor – oavsett om du kör på en isig landsväg eller en snötäckt villagata.

Även om det kan verka lite krångligt att byta till vinterdäck finns det alltså många goda skäl att göra det när temperaturen börjar falla. Det är en investering som kan göra stor skillnad både för din och andras säkerhet på vägarna.

När ska man byta till vinterdäck?

Vet du när det är optimalt att byta till vinterdäck? Det finns några allmänna riktlinjer som det kan vara bra att följa så att du inte börjar fundera på att byta däck först när den första snön faller.

  • En bra tumregel är att börja fundera på att byta till vinterdäck under höstlovet eller när utetemperaturen sjunker under sju grader. Det är vid den temperaturen som väghållningen blir bättre och bromssträckan förkortas med vinterdäck.

  • Om du föredrar dubbdäck får du köra på det från den 1 november till den 15 april och däckbytet ska därför göras inom denna tidsram.

  • När du har bytt till vinterdäck är det viktigt att komma ihåg att du kommer behöva byta till sommardäck så småningom. Vi rekommenderar att du byter till sommardäck runt påsken, eller när temperaturen har stigit till över sju grader. Läs om hur du byter till sommardäck här.

Kontrollera skicket på dina vinterdäck innan du börjar byta

Innan du byter till vinterdäck på bilen är det viktigt att ser över skicket på däcken. Vi har sammanställt en lista med saker du behöver vara uppmärksam på innan du sätter igång med däckbytet. Det kan nämligen göra att du slipper en del krångel och sparar tid.

  1. Kontrollera däcktrycket: Däcktrycket för däckets funktion och inte minst din säkerhet vid körning på hala vägar. Fel däcktryck kan ge sämre väggrepp och förlänga bromssträckan.

  2. Kontrollera däckmönstret: Lagkravet för mönsterdjupet på vinterdäck är minst 1,6 millimeter, men för att få bästa möjliga väggrepp rekommenderas ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.

  3. Säkerställ att däcken inte är skadade: Kontrollera också att dina vinterdäck inte har några skador innan du lägger på dem. Genom att identifiera eventuella skador innan du lägger på däcken slipper du både krångel och sparar tid.

  4. Ha koll på däckens ålder: Visste du att däcktillverkarna rekommenderar att du byter däck som är mer än sex år gamla? Därför är det en bra idé att kontrollera att däcken inte är för gamla och slitna.

När du har gjort en grundlig kontroll är redo att börja byta till vinterdäck. Om du känner dig hågad kan du byta däck själv, men om du är osäker på hur man gör kan du alltid överlåta det till däckproffsen på en däckverkstad.

Steg för steg-guide: Så byter du till vinterdäck

För dig som vill byta däck själv har vi tagit fram en guide som i nio enkla steg visar hur du byter till vinterdäck hemma i garaget.

Förberedelser: Innan du sätter igång med att byta till vinterdäck är det viktigt att du har de verktyg som behövs och att bilen har parkerats på ett fast och plant underlag. Se även till att ha lagt i en växel och att dra åt handbromsen. För att skydda dina knän kan du med fördel investera i en arbetsmatta eller knäskydd.

Lossa hjulbultarna: Innan du hissar upp bilen lossar du hjulbultarna på det hul som du ska byta. För detta behöver du en hjulnyckel eller ett fälgkors.

Använd domkraften: Placera sedan domkraften vid lyftpunkten intill hjulet som du ska byta. Om du är osäker på var lyftpunkten sitter kan du titta i bilens manual. Så snart du har placerat domkraften vid lyftpunkten hissar du försiktigt upp bilen. Du hittar all vår lyftutrustning här.

Ställ en justerbar bock under bilen: För att det ska vara säkert att arbeta med bilen upphissad rekommenderar vi att du använder en justerbar bock som är dimensionerad för bilens vikt om ett fel skulle uppstå på domkraften och den kollapsar. Placera bocken mellan domkraften och hjulet och hissa sedan upp domkraften så nära bilens tröskelbalk som möjligt.

Lyft av däcket: När bilen har hissats upp lossar du bultarna med en hjulnyckel. När alla hjulbultar har lossats kan du lyfta av hjulet.

Montera det nya däcket: Därefter kan du montera det nya vinterdäcket. Det är viktigt att bultmönstret passar. Bultarna skruvar du i för hand med hjälp av en mutterdragare eller med hjälp av en momentnyckel med hjulspännartopp.

Sänk ner bilen: När du har monterat det nya däcket sänker du ner bilen igen. Först tar du bort bocken och sedan sänker du försiktigt ner bilen igen med domkraften.

Dra åt bultarna: När bilen står på marken igen drar du åt hjulbultarna med en momentnyckel med hjulmutterhylsa.

Upprepa processen: Upprepa processen för samtliga däck. Det är en bra idé att efterdra hjulbultarna på alla fyra däcken när du har kört 50 km efter däckbytet.

Kom ihåg att om du känner dig osäker på om du klarar att byta däck själv kan du alltid vända dig till en bilverkstad eller däckverkstad så hjälper de dig byta till vinterdäck. Din säkerhet är trots allt det viktigaste. Du hittar vår kompletta guide till däckbyte här.

Byt till vinterdäck och gör bilen redo för vintern

När du har bytt däck har du kommit en bra bit på väg när det gäller att göra din bil redo för vintern. Det finns dock flera saker du kan göra utöver att byta till vinterdäck för att säkerställa att din bil är förberedd för vintern på bästa sätt.

93968
  1. Kontrollera vindrutetorkarna
    Vintervädret sätter dina vindrutetorkare på prov. Se därför till att kontrollera dina torkarblad och byt ut dem om de är slitna. Detta säkerställer att du har bra sikt – även när du kör i regn, snö eller slask.

  2. Fyll på vätska
    På vintern är det viktigt att använda frostskyddad spolarvätska så att du kan hålla vindrutan och bakrutan fri från snö och salt. Kom även ihåg att fylla på glykol i kylarvätskan för att förhindra att motorn fryser och skadas.

  3. Smörj lås och lister
    För att vara säker på att du kan komma in i bilen på vintermorgnar bör du smörja låsen på bilen med låsspray och dina gummilister med listskydd. Detta bidrar till att förhindra att bildörrarna fryser fast.

  4. Se till att du har en isskrapa och de-icer
    En isskrapa är oumbärlig under årets kalla månader. Och med en isborttagningsspray ser du till att du lättare kan ta bort is från både rutor, backspeglar, strålkastare, blinkers och baklyktor.

  5. Kontrollera batteriet
    Bilbatteriets kapacitet försämras när det är kallt. Kontrollera därför att bilbatteriet är fulladdat och byt eventuellt ut det om bilen är svårstartad i kyla.

När du har bytt till vinterdäck och följt de andra tipsen är bilen klar för vinterförhållandena.

Fler vinterprodukter för bilen

Relaterade artiklar

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Äger du ett modernt fordon med dieselmotor? Då ska du fortsätta läsa om vår AdBlue!

Guide: Köp en domkraft till din bil

Guide: Köp en domkraft till din bil

I den här guiden berättar vi allt du behöver tänka på när du ska köpa en domkraft till ditt fordon.

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

För att säkerställa att körningen blir säker och problemfri är det viktigt att vara väl förbered och ha rätt verktyg i bilen inför vintern.