Guide: Börja cykla på en elcykel

Om du har blivit lycklig ägare till en elcykel kan det ta lite tid att bekanta sig med den. Du behöver vänja dig vid hur elektroniken fungerar och att det är ett lite annat sätt att cykla på. Naturligtvis skiljer sig elcyklar från tillverkare till tillverkare, men det finns fortfarande några gemensamma nämnare. Läs denna guide så lär du dig hur din elcykel fungerar på nolltid.

Populära elcyklar i Sverige

Elcyklar har blivit en vanlig syn i den svenska naturen – både i de pulserande städerna, där du snabbt vill ta dig från A till B, och i lugna byar och mindre städer, där du vanligtvis cyklar längre sträckor. Elcyklar är ett effektivt transportmedel för alla åldersgrupper och kan göra att du oftare väljer att ta cykeln istället för bilen eller istället för att resa med kollektivtrafiken. En stor fördel med en elcykel är också att du kan njuta av den friska luften på väg till jobbet utan att behöva komma fram svettig och andfådd.

Elcyklar finns i en mängd olika modeller för att passa olika behov och livsstilar. Den klassiska elcykeln är designad för daglig pendling och snabba cykelturer i stan. Det finns dessutom elektriska mountainbikes, elektriska landsvägscyklar, elektriska speed-cyklar och hopfällbara elcyklar. I denna guide tar vi avstamp i stads-elcyklar, som är den vanligaste elcykeltypen i Sverige.

Börja med cykelturer på vägar med lite trafik

Om du aldrig har cyklat på en elcykel tidigare är det en bra idé att börja med några cykelturer på vägar med lite trafik. Här kan du tryggt öva på och experimentera med olika hastighetsnivåer och känna hur det känns när batteriet slutar hjälpa till när du kommit upp i en hastighet av 25 kilometer i timmen. Du kanske till och med upptäcker att cykeln bromsar lätt för att denna hastighetsgräns inte ska överskridas. På en lugn väg är det också bättre att stanna och vända när du behöver göra det utan att vara i vägen för andra cyklister och bilister.

Kom ihåg att din elcykel är tyngre än vanliga cyklar. En elcykel kan därför kännas lite svår att hantera i början. Med tiden och med lite övning kommer du dock snart känna dig bekväm med din nya elcykel och kan njuta av alla fördelar.

99047

Så fungerar din elcykel

Börja ditt cykeläventyr på Biltema. Vi har sammanställt och bra och omfattande guide för dig som vill lära dig grunderna i hur du t.ex. slår på cykeln, hanterar det uppladdningsbara batteriet, tänder belysningen och mycket annat. Med vår hjälp kommer du igång snabbt och enkelt.

Installera, slå på och lås batteriet på din elcykel

Säker och effektiv användning av din elcykel börjar med korrekt hantering av batteriet. Sätt först i batteriet i batterihållaren – du hittar den vanligtvis på cykelns ram eller under sadeln. När batteriet har installerats korrekt sitter det fast ordentligt och kan slås på. På vissa elcyklar måste batteriet vara i upplåst läge för att batteriet ska kunna föras ner helt i hållaren.

När batteriet sitter korrekt slår du på det med nyckeln. Nyckeln har vanligtvis tre lägen – ett för på, ett för låst och ett för olåst. Du kan se att du har slagit på tändningen genom att batteriet eller displayen tänds beroende på vilken cykel du har.

Det är också viktigt att låsa batteriet, speciellt när du parkerar din elcykel ute och inte vill släpa runt på batteriet. Till exempel när du ska handla, går i butiker eller äter en god lunch på ett café. Vi rekommenderar dock att du, om du bor i en storstad, alltid tar med dig batteriet om du är borta en längre tid. Din cykel är mycket mer attraktiv för tjuvar om batteriet är anslutet. Du vet att nyckeln är i låst läge när du inte kan dra ut batteriet från hållaren.

Olika elcyklar skiljer sig åt, som nämnts ovan, så kom alltid ihåg att läsa tillverkarens instruktioner ordentligt för att se till att du hanterar och underhåller batteriet på rätt sätt.

Så startar du elcykeln

Att starta elcykeln är en enkel process som innebär att du tittar på cykeln. Displayen sitter ofta på styret för att du enkelt ska kunna komma åt den och läsa av den. På displayen finns det vanligtvis en start-knapp som du behöver trycka på för att slå på cykelns elsystem. När systemet är påslaget lyser displayen och visar olika typer av information, som batteriets laddningsnivå, assistansnivå och ibland till och med din hastighet – om din bildskärm har en separat skärm för hastighet.

Kom ihåg att kontrollera tillverkarens manual för specifika instruktioner, eftersom processen för att starta cykelns elsystem kan variera mellan olika cykelmodeller. Men så länge batteriet har satts i korrekt i cykeln kan cykeln slås på enkelt och snabbt.

Aktivera elsystemet

För att aktivera elsystemet på din elcykel behöver du bara trampa. Detta aktiverar motorn, som hjälper dig genom jämn och kraftfull dragkraft. Så fort du slutar trampa avbryts assistansen. Men kom ihåg att det kan ta några sekunder innan motorn slutar dra. Vid låg assistansnivå kommer du att märka att du behöver trampa med mer kraft, så om du vill trampa så lätt som möjligt ska du välja en hög assistansnivå.

99050

Så justerar du assistansnivån

En av de viktigaste funktionerna att hålla koll på är assistansnivån. Du kan justera hur mycket batteriet ska hjälpa dig med hjälp av knapparna på displayen. Vissa elcyklar har knappar med pilar på – en uppåtpil och en nedåtpil – medan andra har plus- och minusknappar.

Genom att trycka på dessa knappar kan du öka eller minska assistansen som motorn ger dig när du cyklar. En hög assistansnivå används vanligtvis i branta backar eller vid längre cykelturer. En låg assistansnivå är istället perfekt när du cyklar i platt terräng, vid kortare sträckor eller om du vill förlänga batteritiden.

Det är en vanlig missuppfattning att en elcykel inte förbättrar konditionen. Även om du inte förbränner lika mycket som när du cyklar på en vanlig cykel, så har den en konditionshöjande effekt. Om du vill få upp pulsen när du cyklar på din elcykel, kan du cykla långt med låg assistansnivå eller uppför en backe. Du kan också köra med batteriet avstängt, även om det gör att det blir jobbigare att cykla på grund av den extra vikten jämfört med en vanlig cykel.

Tänd cykelbelysningen

Hur du tänder belysningen på din elcykel kan variera från modell till modell, men processen brukar vara enkel. På elcyklar där batteriet är placerat under sadeln sitter baklyktan ibland på själva batteriet och tänds då direkt när elsystemet startas. Det betyder att baklyktan kommer att lysa även i dagsljus. I andra fall är baklyktan placerad som på en vanlig cykel och måste tändas manuellt. Om cykellampor inte medföljer din nya elcykel kan du alltid köpa bra sådana separat.

Om din elcykel är utrustad med en strålkastare tänder du den manuellt eller med hjälp av en knapp. Vanligtvis behöver du hålla ner en av justeringsknapparna i några sekunder.

Få hjälp med Walk Assist

Walk Assist är en smart funktion som finns på vissa elcyklar. De är designade för att hjälpa till och ge en effektboost när du behöver det. När du aktiverar Walk Assist hjälper din elcykel dig att skjuta cykeln framåt genom att aktivera lätt men effektiv motorassistans. Detta är särskilt användbart när du går med cykeln uppför branta backar, går med den i ojämn terräng eller när du bara behöver lite extra hjälp för att komma igång. Walk Assist aktiveras vanligtvis med en knapp på skärmen, som hålls intryckt så länge som du vill ha hjälp.

Ladda batteriet

När displayen visar att batterinivån är låg måste batteriet laddas. Börja med att ta bort batteriet från elcykeln och sätt i det i laddaren. Anslut därefter laddaren till ett eluttag. Laddningstiden varierar, men det kan ta allt mellan 2,5–8 timmar innan batteriet har laddats fullt. Under laddning lyser en indikatorlampa ofta rött. Lampan börjar lysa grönt när batteriet är fulladdat. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa korrekt laddning och förlänga batteriets livslängd.

99048

Så förlänger du din elcykels räckvidd

En elcykel tar ofta lite tid att vänja sig vid om du har cyklat på vanliga cyklar hela ditt liv. Speciellt batteritiden kan spela många nybörjare ett spratt, och Per Normann, som är ansvarig för cykling på Biltema, ger därför sina bästa råd om hur du ökar elcykelns räckvidd:

  1. Pumpning av däcken: Oavsett om motorn är elektrisk eller rågbrödsdriven, är däcktrycket en av de viktigaste faktorerna för en elcykels räckvidd. Pumpa däcken med en cykelpump med det tryck som rekommenderas för just dina däck och se till att pumpa dem varje vecka. Kall luft tar mindre plats, vilket gör att du behöver vara särskilt uppmärksam på däcktrycket på vintern och vid plötsliga temperaturfall.

  2. Att tänka på på vintern: Frost och kyla minskar batteriets kapacitet markant, så se till att ta in batteriet och förvara det i rumstemperatur när det är kallt ute. Om det är minusgrader ute, kyls batteriet snabbt ner och laddar ur under färd. Det är därför en bra idé att linda in batteriet så att värmen bevaras.

  3. Cykla aldrig med urladdat batteri: Det är viktigt att du laddar batteriet varje dag efter att du har cyklat på din elcykel. Nyare batterityper fungerar inte så bra när de är helt urladdade. Om du är ute på en riktig långtur med din elcykel eller om du har mycket packning, rekommenderas att du tar med dig laddaren så att du kan ladda batteriet när du kommer fram till din destination.

  4. Gå ut långsamt: Att starta och accelerera till körtempo är det som frestar på motorn och batteriet mest. Ställ därför in motorassistansen på den lägsta nivån eller stäng av den helt innan du startar cykeln. När du har nått önskat tempo kan du öka elmotorns assistansnivå igen. Se också till att stänga av assistansen när du kör i nerförsbackar.

  5. Förvaring är viktigt: För många svenskar är det helt naturligt att parkera cykeln i ett skjul. Sådana skjul blir dock mycket varma på sommaren och motsvarande kalla under vintermånaderna. Dessa temperaturfluktuationer försämrar batteriets kapacitet. Kom därför alltid ihåg att ta med batteriet och förvara det i samma position som när det är monterat på cykeln. Om batteriet till exempel placeras horisontellt under pakethållaren, ska det också placeras horisontellt även under laddning.

Hur lång räckvidd din elcykel har på ett fulladdat batteri beror bland annat på din vikt, däcktryck, temperatur, vind, terräng och hur mycket hjälp du får av batteriet. I genomsnitt räcker ett vanligt batteri emellertid för 30–70 kilometer.

Läs mer här om hur du får ut mer av dittelcykelbatteri.

Hitta både elcyklar och tillbehör på Biltema

Biltema är en av Nordens största detaljhandelskedjor. Biltemas sortiment utvecklas ständigt och idag finns det över 19 000 produkter i kategorierna bil och motorcykel, cyklar, båtar, fritid, hem, kontor och verkstad, bygg, bilvård och verktyg.

Du kanske vill utforska vårt utbud av elcyklar i olika färger för män och kvinnor. Tänk också på att funktionerna kan variera beroende på modell och märke och att du därför alltid bör kontrollera att allt stämmer med manualen som medföljer din cykel.

Kolla även in vårt utbud av cykeltillbehör, som våra hjälmar, korgar, cykellås och mycket mer.

Relaterade artiklar

Så bytar du kedja för oväxlade/navväxlade cyklar

Så bytar du kedja för oväxlade/navväxlade cyklar

Vi guidar dig i hur du bytar cykelkedja på din ovväxlade, eller navväxlade cykel här.

Gör cykeln redo för våren

Gör cykeln redo för våren

Om cykeln har stått i förrådet eller garaget fram till nu, bör du gå igenom den ordentligt innan du trampar iväg.

Cyklar för alla åldrar och behov

Cyklar för alla åldrar och behov

Hitta din cykel i vårt breda sortiment.