Ditt drömbadrum – steg för steg

Ditt drömbadrum – steg för steg

Badrummet är för många hemmets viktigaste rum, det ska vara ett rum att verkligen trivas i! Så även om du renoverar ditt nuvarande badrum eller väljer att bygga nytt är det viktigt att du planerar och utför det noga, för att du verkligen ska trivas. Vi vill dela med oss av några värdefulla tips, från start till mål, för din våtrumsrenovering.

Planering är A och O

Är du en grubblare, eller snabb och effektiv? Vårt första tips är att låta planeringsfasen ta god tid, för det är många moment som ska tas i beaktande vid en renovering. Vilket material ska du ha, vilka färger ska badrummet gå i, vilken budget har du? Frågorna är många och därför bör det få ta tid.

Bra saker att tänka igenom:

  • Tänk på att noga dokumentera allt arbete med tydliga foton i alla steg av renoveringen.
  • Kommer du att behöva flytta el och rör? Det kan behövas om du ska byta plats på duschen, installera nytt badkar eller sätta in nya eluttag.
  • Kolla upp leveranstider för ditt material, så att du kan planera renoveringen.
  • Vill du ha golvvärme, handdukstork eller ny belysning? De flesta elinstallationer behöver en elektriker som utför dem.
  • Konsultera gärna med en fackman redan i planeringsstadiet, så att du vet att ditt projekt går att genomföra.

Steg 1: Rivningen

Ska du renovera ditt badrum så är det första steget att riva det gamla, vilket är ett relativt enkelt moment. Innan du börjar riva så bör du ta reda på vilket material väggar och golv är byggda i. Gamla hus kan nämligen innehålla farliga material som t.ex. asbest.

Innan du river behöver du också stänga av vatten och el. Du kan alltid ta hjälp av en VVS-installatör och elektriker om du är osäker på hur du ska stänga av och plugga igen vatten och avlopp. Säkerställ också att du har full koll på var elen är dragen i väggarna.

Steg 2 – Avlopp och reglar

Om ditt golv är reglat kan det behöva förstärkas innan du lägger nytt kakel eller installerar nytt badkar. Det samma gäller för väggarna, det kan behöva reglas och förstärkas om du ska montera saker på väggen. Sätter du plywoodskivor på alla väggar, bakom våtrumsskivorna, så kommer du att kunna fästa upp mycket i dessa. Läs igenom GVKs senaste branschregler för våtrum, Säkra våtrum.

Om du har ett betonggolv och ska flytta golvbrunnar och avlopp behöver du bila upp för dessa. Tänk på att golvbrunnar ska fästas i bjälklaget.

Är du osäker? Läs Säker Vattens branschregler om hur vatteninstallationer ska göras på ett säkert sätt.

Steg 3 El- ventilation- och vatteninstallation.

När väggar och golv är öppna och reglade är det passande att dra eventuell ny el och nya rör. Här har du nytta för din tidigare planering, var ska uttagen för hårtorken sitta? Och skulle du byta plats på duschen? Det är nu dragningen av vattenrör och el för detta görs.

Om du lägger vattenrör får dessa inte skarvas inne i vägg eller golv, utan ska läggas oskarvade.

Anlita en elektriker för alla elarbeten. De el-arbeten som du får utföra själv kan du läsa om på kopplasäkert.se.

Tänk också på att ha god ventilation i badrummet, till exempel med en badrumsfläkt med fuktsensor.

Vi har skrivit mer om elinstallationer och vad du får lov att göra själv hemma, ta gärna del av de råden!

Steg 4 – Skivor & golvvärme

Nu är det dags att lägga golvskivor! Skruva fast dem i golvreglarna och såga ut för golvbrunnar och avlopp. Om du ska ha klinkers ska du lägga golvgips eller våtrumsskiva. I det här momentet är det också viktigt med flytspacklingen, eftersom det är nu man säkerställer korrekt fall mot golvbrunnarna. För golv och väggkonstruktioner är det bra att ta del av branschreglerna för säkra våtrum.

Ska du ha golvvärme? Då är det dags att lägga den nu också!

Det är nu också dags att sätta fast nya våtrumsskivor på väggarna och i taket samt att spackla dessa.

Du kan läsa mer om våtrumsskivor på Byggkeramikrådets hemsida.

Steg 5 – Montera tätskikt

I våtzon 1, som innefattar hela duschen eller badkaret, hela våtutrymmets golvyta och väggytor minst en meter utanför dessa ska det nu monteras ett godkänt tätskikt.
Här hittar du våra svensktillverkade och godkända tätskikt och tillbehör. Glöm inte att noga läsa igenom tätskiktets monteringsanvisning.

Steg 6 – Kakel och klinkers

Nu är allt underarbete klart och det börjar likna ett badrum! Det är äntligen dags att montera kakel på väggarna och klinkers på golvet. Se till att ha en bra kakelskärare för arbetet och några extra plattor för säkerhetsskull.

Steg 7 – Sista steget

Det roligaste steget är här! Det är dags att inreda badrummet. Koppla in duschen, vasken och belysningen och se ditt badrum och din vision ta form! När du borrar hål i väggen för att fästa upp t.ex. badrumsskåp, vask eller duschset, så är det viktigt att följa branschregler för hur tätning ska göras och behålla tätskiktets täthet. Du hittar instruktioner om detta i våra monteringsanvisningar för tätskikten.

Grattis till ett nytt badrum, vi vet att det har varit mycket jobb men vi hoppas att du nu står och beundrar ditt mästerverk!

Vattentäta badrum

Se till att det material du köper följer branschreglerna och myndighetskraven. Du måste exempelvis använda godkända tätskiktssystem, ha rätt lutning på golvet och dokumentera ditt arbetsförlopp detaljerat i ett kvalitetsdokument. Det är också viktigt att du dokumenterar alla steg i renoveringen genom att ta tydliga bilder och filmer, både översiktsbilder och detaljbilder.

Som bilaga till kvalitetsdokumentet ska alltid monteringsanvisningar för de använda, och godkända tätskiktssystemen finnas med. Du ska också spara alla kvitton på produkter du köper.

All denna dokumentation gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du utfört renoveringen. Dokumentationen visar att du följt branschreglerna för våtrum och detta har du även nytta av vid en eventuell försäljning.