Din ultimata bilbatteri-guide

Din ultimata bilbatteri-guide

I vår stora guide om bilbatterier går vi igenom allt du behöver veta. Vi tittar närmare på vad bilbatteriet egentligen har för funktion, vilka olika batterityper det finns, och vi hjälper dig också att ta reda på vilket batteri som passar just din bil. Vilka är tecknen på att batteriet har laddat ur, och hur kan du ladda eller byta ut det själv?

Allt detta och mycket annat får du svar på här på sidan. Du kan också ta en genväg genom att söka på ditt registreringsnumme här och hitta rätt bilbatteri för din bil. Du kan också söka på registreringsnumret via sökfältet högst upp på sidan.

Vad är ett bilbatteri?

Ett bilbatteri är en viktig komponent i din bil. Det är strömkällan som gör att du kan starta bilen. Batterier ger även ström till bilens extrautrustning som är kopplad till elsystemet. Det inkluderar allt från bilstereon och GPS:en till klimatanläggningen.

När du kör laddas bilbatteriet automatiskt av generatorn, men ibland kan du trots det behöva ladda eller till och med byta ut bilbatteriet. Det kan t.ex. vara om bilen är svårstartad eller om bilens olika eldrivna funktioner inte fungerar optimalt. Ett välfungerande batteri är därför nyckeln till problemfri körning. Här på sidan guidar vi dig genom allt du behöver veta om bilbatterier.

Din guide till alla typer av bilbatterier

I vår guide om bilbatterier tittar vi närmare på de olika typerna av bilbatterier som finns för att ge dig en överblick. Senare i guiden tittar vi också närmare på vilket bilbatteri som passar din bil.

  • AMF-batterier: AMF står för Automotive Flooded, och AMF-batterier är den vanligaste batteritypen och du hittar den därför i de allra flesta bilar. Batteriet är utrustat med vanliga standardpoler och är känd för att leverera ström för både start och drift tillförlitligt. AMF-batterier är också kända för sin höga kapacitet, långa livslängd och förmåga att stå emot vibrationer och stötar. Batteritypen är dock inte underhållsfri. Elektrolytnivån måste kontrolleras regelbundet och det samma gäller batterivattnet.

  • EFB-batterier: EFB står för Enhanced Flooded Batteries och batteritypen brukar kallas en uppgraderad version av AMF-batterier. Faktum är att EFB-batterier klarar dubbelt så många laddningscykler som vanliga batterier. Batteriet har också normalt en längre livslängd eftersom det har en annan plattkonfiguration. Prestandan är också något bättre, eftersom batteriet laddas snabbare.

  • AGM-batterier: AGM står för Absorbent Glass Mat och är ett avancerat bilbatteri– perfekt för bilar med stop- och startfunktion. AGM-batterier är extra hållbara och motståndskraftiga och har faktiskt en längre livslängd än standardbatterier. Den största skillnaden mellan AGM-batterier och standardbatterier är att batteritypen är utrustad med ett glasfiberskikt som absorberar flytande elektrolyter. Det betyder att AGM-batterier är säkra att använda, eftersom det inte läcker syra. Batteriet kännetecknas också av effektiviteten, och det laddas lite snabbare än vanliga batterier.

  • Silver-kalciumbatterier och tenn-kalciumbatterier: Batterierna är tillförlitliga och underhållsfria. Som namnen antyder är de baserade på silver/kalicum-teknik eller tenn/kalcium-teknik. Det ger en lång livslängd och gör att laddningen håller längre jämfört med vanliga batterier. Faktum är att batterierna också är utrustade med en indikator som visar batteriets status. De är även utrustade med en ventil, som minskar risken för ångläckage. På samma sätt finns det ett inbyggt flamskydd.

  • SMF-batterier: SMF står för Sealed Maintenance Free, och som namnet indikerar kräver SMF-batteritypen inte mycket underhåll. Batteritypen är baserad på så kallad kalciumteknik, och det ger batteriet lång livslängd. Batteriet är dessutom utformat med en speciell ventilation som minskar risken för ång- och syraläckage. Dessutom är batteriet flamsäkert.

Du hittar alla våra olika bilbatterier här

Du hittar alla typer av bilbatterier på Biltema

På Biltema hittar du alla typer av bilbatterityper som nämns ovan i vårt stora sortiment. Det gäller både AMF-batterier, EFB-batterier, AGM-batterier, silver-kalcium-batterier, tenn-kalcium-batterier och SMF-batterier. Hitta alla bilbatterier här.

På Biltema erbjuder vi en garanti på 3–4 år, beroende på vilket bilbatteri du väljer. Håll utkik efter garantimärket som du hittar på produktsidan för bilbatteriet du tänkt köpa. När du investerar i ett nytt bilbatteri är det ganska trevligt med en garanti som gäller länge, eller hur? Du kan också vara säker på att våra produkter håller hög kvalitet och har ett mycket bra pris. Om du behöver en batteriladdare eller batteritillbehör, hittar du även det i vårt sortiment.

Vi vet att det kan vara svårt att ta reda på vilket bilbatteri som passar just din bil, och därför har vi sammanställt en guide nedan som kan hjälpa dig att hitta rätt bilbatteri – oavsett vad du har för bil.

94653

Vilket bilbatteri passar min bil?

Vet du vad du ska titta efter när du ska ta reda på vilket batteri som passar din bil? Det kan vara en utmaning för många, och därför har vi sammanställt en guide om vad du ska titta efter. Det är viktigt att hitta ett batteri som är kompatibelt med just din bil för att säkerställa optimal prestanda och inte minst undvika att bilen inte går att starta.

Batterityp: Det finns flera batterityper, och det kan vara svårt att veta om du ska välja ett AGM-batteri, ett AMF-batteri eller någon helt annan batterityp. Detta eftersom de olika batterityperna lämpar sig för olika typer av bilar, funktioner och körmönster. Här har du stor nytta av Biltemas sökfunktion för registreringsnummer. Om du skriver in registreringsnumret på din bil i sökfältet kan du snabbt se vilket batteri som passar just din bil. Sök på registreringsnumret här.

Storlek: Tänk också på att batteriet som du väljer har rätt storlek för din bil. Batterierna finns nämligen i flera storlekar. Kontrollera därför måtten på ditt befintliga batteri och välj ett nytt batteri med samma mått.

Kallstartsström: Termen syftar på strömstyrkan som ditt batteri kan ge vid låga utetemperaturer. Därför är det viktigt att ha koll även på detta innan du väljer batteri.

Batterikapacitet: Batterikapaciteten mäts i ampere och anger vilken strömstyrka batteriet kan leverera under en viss tidsperiod. Det är en bra idé att välja ett batteri med en kapacitet som matchar ditt befintliga batteri.

Start-/stoppfunktion: Har din bil start-/stoppfunktion? Då är det viktigt att välja ett batteri som stödjer denna funktion så att du får ut mesta möjliga av det.

Om du är osäker på vilken batterityp som passar din bil bäst, kan du med fördel vända dig till en fackman. Ett proffs på batterier hjälper dig så att batteriet du köper är anpassat för just din bil.

Det kan göra att batteriet laddar ur

Visste du att det kan finnas flera orsaker till att bilbatteriet laddar ur? Vi guidar dig genom några av de vanligaste orsakerna som det är bra att känna till för att undvika att batteriet laddar ur.

  1. Tända strålkastare: Glömmer du ibland att släcka bilens strålkastare? Det är något som kan bidra till att batteriet laddar ur. Det tömmer nämligen batteriet på ström, och det är ett problem speciellt om strålkastarna lämnas på en längre tid – till exempel över natten när bilen står i garaget.

  2. Låga temperaturer: Du kanske inte tror att det spelar någon roll, men faktum är att vinterkyla också kan göra att bilbatteriet laddar ur. Låga temperaturer gör att batteriet belastas mer än vanligt.

  3. Korta resor: Kör du ofta korta resor? Det gör att batteriet inte hinner laddas tillräckligt mycket, vilket också kan leda till att batteriet laddar ur.

  4. Långt mellan gångerna som bilen används: Om din bil mestadels står parkerad i garaget eller på uppfarten kan det också göra att batteriet laddar ur. Detta eftersom bilbatteriet med tiden laddar ur.

  5. Smuts på batteriet: Smuts på bilbatteriet kan också göra att batteriet laddar ur snabbare än om batteriet är rent. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att underhålla det kontinuerligt.

  6. Livslängd: Ett bilbatteri håller dessvärre inte för evigt, och när bilen blir äldre får batteriet det svårare att behålla laddningen.

  7. Defekt generator: Om du kör runt med en defekt generator kommer bilbatteriet inte heller att laddas när du kör.

  8. Fel batterityp: Vet du vilken batterityp som passar din bil? Det är mycket viktigt att veta detta, eftersom om du monterar ett batteri av fel typ kan det snabbt laddas ur, alternativt fungerar det inte alls.

Det finns alltså flera olika orsaker till att du batteriet laddar ur, och det kan göra att batteriet antingen behöver bytas ut eller laddas. Vi går in närmare på det nedan.

Behöver ditt bilbatteri laddas eller bytas ut?

Är din bil svårstartad eller fungerar de elektriska funktionerna i bilen inte optimalt? Då kan det vara ett tecken på att batteriet behöver laddas eller bytas ut. Nedan ger vi dig vägledning i vad du ska göra med bilbatteriet i sådana situationer.

Det är dock viktigt att känna till att om bilen inte går att starta eller om klimatanläggningen inte fungerar så kan det också på många andra faktorer. Det behöver alltså inte vara batteriet som behöver laddas eller bytas ut. Om du är osäker kan du kontakta en professionell mekaniker.

Batteriet behöver laddas

Om bilen är svårstartad men bilbatteriet fungerar bra i övrigt, kan det vara så att batteriet bara behöver laddas manuellt. Problemet kan bero på olika faktorer – till exempel om strålkastarna har lämnats på en längre tid eller om du ofta kör korta sträckor.

Du bör byta ut bilbatteriet

Om ditt bilbatteri är äldre och du upplever att det ofta är problem med batteriet, kan det mycket väl indikera att batteriet behöver bytas ut istället för att bara laddas. Ett bilbatteri har vanligtvis en livslängd på 5–6 år, men den exakta livslängden beror på hur du underhåller batteriet och hur mycket du använder bilen.

Guide: Ladda bilbatteriet själv

Om bilbatteriet behöver laddas, kan du enkelt göra det själv. Bilbatteriet laddas normalt av bilens generator när motorn är igång, men ibland kan det behöva laddas manuellt – till exempel om det är kallt ute.

De finns två primära metoder för hur du kan ladda bilbatteriet själv. Du kan antingen få starthjälp från ett annat bilbatteri eller använda en batteriladdare. Vi guidar dig i dessa båda metoder nedan.

94654

Starthjälp

Metoden kräver en uppsättning startkablar och en till bil som har ett fulladdat bilbatteri. Metoden består av flera steg och vi beskriver dem i detalj nedan.

  1. Parkera bilarna nära varandra, men se till att de inte är i kontakt med varandra. Stäng också av tändningen på båda bilarna.

  2. Anslut ena änden på den röda startkabeln till pluspolen på det urladdade batteriet. Det är viktigt att du ansluter till rätt batteripol, eftersom batteriet kan kortslutas om du ansluter kabeln till fel pol.

  3. Anslut den andra änden på den röda startkabeln till pluspolen (+) på det fulladdade batteriet som används som starthjälp.

  4. Anslut därefter den svarta kabeln till minuspolen (-) på det fulladdade batteriet som används som starthjälp.

  5. Anslut andra änden på den stora kabeln till bilen med det urladdade batteriet. Här ansluter man vanligtvis kabeln till en specifik punkt på bilens chassi.

  6. Starta bilen med det fulladdade batteriet och låt bilen gå på tomgång i några minuter innan du startar bilen med det urladdade batteriet.

  7. När bilen med det urladdade batteriet har startats är det dags att koppla från kablarna. Det är viktigt att detta görs i en speciell ordning. Börja med att ta bort den stora kabeln från bilen med det urladdade batteriet. Ta sedan bort den svarta kabeln från batteriet på bilen som används som starthjälp.

  8. Ta därefter bort de röda kablarna på samma sätt som du tog bort de svarta kablarna.

  9. Avsluta med att köra en sväng med bilen för att ladda batteriet. Kör gärna i en halvtimme eller mer om du har möjlighet. Det minskar risken för att du behöver starthjälp nästa gång du försöker starta bilen.

  10. Efteråt kan du med fördel koppla bilbatteriet till en batteriladdare för att ladda batteriet fullt.

Manuell laddning

En batteriladdare är en apparat som du använder för att ladda bilbatteriet, och laddningsproceduren följer några olika steg som vi beskriver mer i detalj i vår guide.

  1. Se till att tändningen är avstängd innan du börjar.

  2. Anslut sedan den röda kabeln från laddaren till pluspolen (+) på batteriet och den svarta kabeln från laddaren till minuspolen på batteriet.

  3. Slå sedan på laddaren och ladda batteriet. Den exakta laddningstiden kan variera mellan olika bilar och laddare.

  4. När batteriet är fulladdat tänds vanligtvis en lampa eller så indikeras att batteriet är fulladdat på något annat sätt.

  5. När batteriet är fulladdat stänger du av laddaren och kopplar från kablarna.

  6. Försök sedan att starta bilen och testa batteriet. Om bilen inte startar kan det bero på att batteriet är defekt och behöver bytas ut.


Om du är osäker på hur du bäst laddar bilbatteriet är det alltid en bra idé att kolla i bilens manual eller kontakta en fackman för att få råd om hur du gör.

Guide: Så byter du bilbatteri

Behöver ditt bilbatteri bytas ut, och räcker det inte att ladda det manuellt? Då har vi sammanställt en guide där du kan läsa om hur du byter bilbatteri. Det kan verka krångligt, men om du bara vågar kommer du att märka att det är ganska enkelt. Om du känner dig osäker på hur man gör, kan du så klart rådfråga en fackman.

  1. Det första du bör försäkra dig om är att det nya batteriet är av ny typ. Det kan vara svårt att veta vilket bilbatteri som passar just din bil, men du kan få hjälp genom att använda vår sökfunktion för registreringsnummer.
  2. Börja med att stänga av tändningen och dra ut nyckeln. Du bör använda skyddshandskar och skyddsglasögon när du hanterar bilbatterier för batterisyra kan vara hälsofarligt.
  3. Öppna sedan motorhuven så är du redo att sätta igång.
  4. Därefter lossar du kablarna till batteriet. Börja med den svarta kabeln – dvs. minuspolen (-). Ta därefter bort den röda kabeln, som är pluspolen.
  5. När båda kablarna är borttagna kan du ta bort batteriet och lyfta ut det från motorrummet. Här kan det vara en bra idé att lägga på minnet hur batteriet är vänt och monterat så att du kommer ihåg det när du ska montera det nya bilbatteriet. Ta eventuellt en bild på batteriet.
  6. Innan du sätter igång med att montera batteriet måste batteripolerna rengöras – gärna med en polborste. Avsluta med att applicera polfett på batteripolerna.
  7. Därefter är det dags att sätta i det nya batteriet – på samma sätt som det gamla var monterat.
  8. Anslut sedan kablarna. Först pluskabeln (+) och sedan minuskabeln (-).
  9. Försök att starta bilen. Om den startar har du klarat av uppgiften och bytt batteriet på rätt sätt. Om bilen inte går att starta kontrollerar du igen att kablarna har anslutits korrekt.

När du har satt i det nya bilbatteriet bör du se till att bortskaffa det gamla bilbatteriet på rätt sätt, eftersom det innehåller skadliga ämnen. Här kan du med fördel kontakta en bilverkstad. De tar vanligtvis emot uttjänta batterier. Du kan också lämna in batteriet på din lokala miljöstation.

Vår guide för byte av bilbatteri hjälper dig så att du kan byta själv hemma i garaget eller på uppfarten. Och kom ihåg: om du är osäker på hur man gör är det en bra idé att överlåta batteribytet till en fackman så är du säker på att det görs korrekt.

Din guide till hur du underhåller ditt bilbatteri

Korrekt underhåll av bilbatteriet kan faktiskt förhindra att det laddar ur helt. Om du inte underhåller det regelbundet kan batteriet tömmas på ström något snabbar och förkorta dess livslängd. Det finns flera olika sätt som du kan underhålla ditt batteri på – om du vill dubbelkolla själv. Vi har sammanställt en guide om vad du med fördel kan göra.

  • Kontrollera batteriet regelbundet: Du kan själv kontrollera batteriet regelbundet – kanske några gånger om året. Du kan också låta en verkstad kontrollera batteriets skick om du inte själv vet hur man gör.

  • Undvik att ladda batteriet helt: Undvik om möjligt att batteriet laddar ur helt. Detta för att det är något som kan förkorta batteriets livslängd. Om batteriet laddas ur helt oxiderar eller ”rostar” de strömförande plattorna, vilket gör att batteriet förlorar sin energilagrande förmåga permanent.

  • Kör regelbundet: Om du vill underhålla ditt bilbatteri är det en bra idé att köra regelbundet. Om bilen står parkerad i garaget en längre tid kan batteriet på sikt få försämrad prestanda.

  • Rengör batteriet: Bilbatterier kan bli smutsiga med tiden, och det är därför en bra idé att rengöra batteriet då och då. Smuts kan lätt ansamlas på batteriet, vilket kan förkorta batteriets livslängd.

  • Kontrollera vattennivån i batteriets celler: Det kan låta konstigt, men faktum är att du också bör kontrollera vattennivån i batteriets celler med jämna mellanrum – om du har ett bilbatteri av den konventionella typen. Om vattennivån är låg bör du fylla på med destillerat vatten.

  • Korrekt förvaring: Om bilen inte ska användas under en längre tid, kan det vara en bra idé att koppla från och ta bort batteriet och förvara det på en säker plats. Se dock till att ansluta batteriet till en underhållsladdare under tiden som du förvarar det.

Om du följer de olika underhållstipsen i vår bilbatteri-guide ökar du chanserna för att ditt batteri ska må bra. På så sätt hjälper du även till att förlänga batteriets livslängd.

Relaterade artiklar

Allt du behöver veta om att byta däck på bilen

Allt du behöver veta om att byta däck på bilen

Här kommer en matnyttig guide över hur du kan gå tillväga för att själv skifta hjul på din bil.

Guide: Köp en domkraft till din bil

Guide: Köp en domkraft till din bil

I den här guiden berättar vi allt du behöver tänka på när du ska köpa en domkraft till ditt fordon.

Vi har reservdelarna för din bil

Vi har reservdelarna för din bil

I vårt sökfält på hemsidan och i appen slår du in din bils registreringsnummer och får sedan fram ett förslag på reservdelar som kan passa din bilmodell.