Allt du behöver veta om klippning och beskärning av bokhäckar

Klippning och beskärning av bokhäcken kan vara en utmaning för många med trädgård. Det är nämligen en konst i sig som kräver både exakt teknik och bra timing. Men när du väl känner till processen och vet när du ska klippa respektive beskära din bokhäck är du på god väg.

Här på sidan har vi samlat våra bästa tips och tricks så att du kan göra dig redo att antingen börja klippa eller beskära bokhäcken. Vi kommer att berätta vilka verktyg du ska använda, och i vår guide hittar du även svar på vilken tid på året som är den bästa för att klippa häcken. Och så ger vi dig steg för steg-guider för såväl klippning som beskärning av din bokhäck, för det finns en skillnad mellan dessa båda åtgärder.

Skillnaden mellan klippning och beskärning av bokhäcken

När det kommer till att underhålla din bokhäck är det viktigt att först förstå skillnaden mellan klippning och beskärning. Båda delarna spelar en viktig roll för att bibehålla häckens utseende och få den att trivas, men varje process har väldigt olika syften. Klippning och beskärning av bokhäckar utförs inte heller med samma frekvens.

Klippning av bokhäckar är en regelbunden underhållsuppgift som du vanligtvis måste göra två gånger om året. Syftet med att klippa häcken är att bibehålla både dess form och täthet, och det gör du genom att klippa häcken regelbundet. Själva processen innebär vanligtvis att du trimmar både häckens sidor och ovansida.

Beskärning av häcken är en annan typ av uppgift som du inte behöver utföra lika ofta. Det räcker faktiskt att du beskär häcken vart tionde till vart femtonde år. Syftet med att beskära häcken är att föryngra den och förhindra att den blir för hög och ranglig. När du ska beskära en bokhäck innebär det därför att du klipper ner häcken rejält – ofta till omkring en meters höjd. Det skapar nämligen plats för nya, friska skott.

Så även om både klippning och beskärning är viktigt för underhållet av en bokhäck är de båda processerna väldigt olika. Och det är därför viktigt att veta skillnaden mellan dem.

När ska man klippa en bokhäck?

En av de vanligaste som trädgårdsägare söker på är: När ska man klippa en bokhäck? Att veta när du ska klippa bokhäcken är avgörande – både för att den ska må bra och se fin ut. Generellt rekommenderar vi att du klipper din bokhäck två gånger om året – närmare bestämt i juni och igen i slutet av augusti eller början av september. 

Klippningen i juni sammanfaller med häckens växtperiod. Här är det viktigt att klippa häcken innan den blivit för hög och vildvuxen. Genom att klippa häcken i juni gör du att den kan få en fin form, och du hjälper till att säkerställa att den inte blir för vildvuxen när den fortsätter växa under sommaren.

Utöver att klippa bokhäcken i juni bör du även klippa den en andra gång på sensommaren. Då har häcken haft en bra växtsäsong och du klipper den därför så att den kan behålla sin form och täthet under vintern.

Om du klipper din bokhäck för tidigt eller för sent

Men vad händer egentligen om du klipper din häck för tidigt eller för sent? Om du klipper bokhäcken för tidigt på året riskerar du att skada de nya skotten som håller på att gro. Det kan försvaga häcken och göra att den inte blir lika tät.

Om du istället klipper häcken för sent på året, riskerar du att den inte hinner återhämta sig helt innan vinterkylan kommer. Det kan resultera i en mindre tålig häck som är känsligare för frost och som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar.

Därför är det viktigt att veta när på året du ska klippa din bokhäck, eftersom det är ganska avgörande. Genom att följa de allmänna riktlinjerna för klippning av bokhäcken, dvs. att klippa den i juni och en andra gång på sensommaren, ser du till att häcken får de bästa förutsättningarna för att växa.

Det behöver du för att klippa en bokhäck

Det finns några oumbärliga redskap som du behöver för att kunna klippa din bokhäck korrekt. Först och främst behöver du en häcksax. Häcksaxar finns i en mängd olika modeller och storlekar, och det är viktigt att du väljer en som passar storleken på din häck. En elektrisk häcksax är ofta ett bra val för mindre och medelstora häckar, eftersom de är lätta att hantera för de flesta. För stora häckar kan en bensindriven häcksax vara en fördel, eftersom den är kraftigare och klarar tjocka grenar.

Förutom en häcksax kan du även behöva en bra grensax eller trädgårdssax. Du behöver den för att klippa tjockare grenar som häcksaxen ibland inte rår på.

När du ska klippa bokhäcken måste du använda säkerhetsutrustning. Till att börja med är det viktigt att ha ett par bra trädgårdshandskar som skyddar dina händer mot stickande grenar. Det kan också vara en god idé att investera i ett par skyddsglasögon för att skydda dina ögon på bästa möjliga sätt.

90231

Välj rätt häcksax när du ska klippa häcken

När du ska börja klippa din bokhäck där hemma är det viktigt att du använder en bra häcksax som passar både dig och din häck. På Biltema har vi ett brett utbud av häcksaxar, och vi har samlat några tips som du med fördel kan följa när du ska välja rätt häcksax för uppgiften.

  1. Tänk först på häckens storlek: När du ska välja rätt häcksax för att klippa din bokhäck ska du först och främst utgå från hur stor häcken är. Om den är liten eller medelstor kan en elektrisk häcksax vara ett bra val, eftersom den är enkel att använda och bra för mindre klippuppgifter. Om häcken däremot är stor, kan en bensindriven häcksax vara det bästa valet, eftersom den är mer kraftfull och klarar de tjockare grenarna.

  2. Kontrollera häcksaxarnas vikt: Häcksaxens vikt kan ha stor betydelse för hur lätt den är att hantera för dig när du ska sätta igång. Välj därför en häcksax som du kan lyfta och hantera utan problem. Om den är för tung kan det bli tufft att klippa häcken.

  3. Ta hänsyn till längden på häcksaxens blad: Häcksaxar har blad av olika längd. Om din bokhäck är bred kan det därför vara en fördel att välja en häcksax med lite längre blad. Om häcken istället är smal kan det räcka med en häcksax med kortare blad.

  4. Kontrollera batteritiden hos den elektriska häcksaxen: Om du väljer en batteridriven häcksax ska du titta efter hur lång batteritid den har, för du vill inte riskera att häcksaxens batteri laddar ur efter att du klippt halva häcken. Välj därför en modell med en batteritid som räcker för att klippa hela häcken.

  5. Titta på ljudnivån från den elektriska häcksaxen: Häcksaxar kan vara ganska bullriga. Om avståndet till dina grannar är kort kan det därför vara en bra idé att välja en tystgående häcksax för att störa dina grannar så lite som möjligt.

Innan du sätter igång med att klippa häcken är det med andra ord en fördel att lägga lite tid på att hitta rätt häcksax till din bokhäck, så att du är säker på att klippningen blir så enkel och effektiv som möjligt. Liksom alla andra saker som du också behöver.

Klippa bokhäcken: Så gör du

Ska du klippa din bokhäck? Sedan finns det ett antal saker du behöver vara medveten om – före, under och efter själva klippningen av bokhäcken. Vi har tagit fram en guide åt dig så att du kan komma igång med projektet.

90232

Före klippningen

Att klippa en bokhäck kräver helt rätt förberedelser så att du får bästa möjliga resultat.

  • Kontrollera vädret: Det kan vara en bra idé att klippa häcken en molnig dag, eftersom du då slipper klippa många meter häck i gassande sol.
  • Se till att du har koll på verktyget: En häcksax är perfekt när du ska klippa en bokhäck, så se till att du har full koll på ditt verktyg innan du börjar.
  • Säkerheten först: Se även till att använda handskar och skyddsglasögon så att du är skyddad medan du klipper.
  • Planera klippningen: Det är viktigt att ha en plan för hur häcken ska klippas. Faktorer som du behöver ta hänsyn till innan du börjar klippa är häckens höjd, bredd och form.

Så klipper du

När du har förberett dig ordentligt är det dags att sätta igång med själva klippningen.

  • Arbeta nerifrån och upp: Börja klippa häcken nerifrån och arbeta dig långsamt uppåt. Det gör att häcken behåller sin form och att du inte klipper för mycket på en gång.
  • Klipp med lätt vinkel: När du klipper häcken bör du klippa den så att den är bredast nertill. Det gör du genom att klippa din häck inåt efter hand som du för häcksaxen uppåt. Det hjälper till att säkerställa att solljuset kommer åt alla blad, samtidigt som häcken blir tätare.
  • Klipp häcken försiktigt: Klipp inte för mycket på en gång. Det är bättre att klippa för lite och justera efteråt än att klippa för mycket när du går över häcken första gången.
  • Håll ögonen öppna så att du inte kommer åt eventuella fågelbon: Under häckningssäsongen kan fågelbon gömma sig i häcken. Var därför uppmärksam på detta så att du inte stör fåglarna under deras häckning.

Det bör du göra efter klippningen

När du har klippt klart häcken har du kommit en bra bit på vägen, men det finns fortfarande några saker som du bör göra innan du är helt klar.

  • Rengör dina verktyg: Rengör och underhåll dina verktyg när du är klar så att du kan använda dem direkt nästa gång du behöver dem.
  • Forsla bort allt trädgårdsavfall: Ta även bort alla avklippta grenar och löv från häcken och området runt den. Ett tips är att lägga avfallet i stora sopsäckar som du sedan kör till soptippen.
  • Vattna häcken: Efter att du har klippt häcken kan den vara lite stressad. Därför är det en bra idé att vattna den för att på så sätt hjälpa den att återhämta sig.
  • Gödsla häcken: När du har klippt häcken kan det också vara en bra idé att ge häcken lite gödsel för att hjälpa den att börja växa igen.

Att klippa en bokhäck är inte svårt, men det kräver förberedelser och omsorg. Och om du följer stegen nedan är du en bra bit på väg.

5 vanliga misstag vid klippning av bokhäckar

När du ska klippa din bokhäck finns det flera fallgropar som många trädgårdsägare faller ner i. Vi har därför skapat en lista över de fem vanligaste misstagen som du ska vara uppmärksam på innan du börjar.

  1. Välj rätt tidpunkt på året: Det är viktigt att klippa häcken vid rätt tidpunkter på året, för om du klipper den för tidigt eller för sent kan det påverka både häckens hälsa och tillväxt negativt.

  2. Tänk på din klippteknik: Själva klippningen av häcken ska vara bredare i botten än i toppen. Det gör nämligen att solljuset kommer åt alla delar av häcken, och det är avgörande för häckens tillväxtmöjligheter.

  3. Använd aldrig en slö häcksax: En slö häcksax kan göra att det tar lång tid och blir jobbigt att klippa häcken. Faktum är dock att det även kan göra att häcken tar skada och blir mer mottaglig för sjukdomar.

  4. Klipp inte bort för mycket: Det är viktigt att inte klippa för mycket av häcken vid ett och samma tillfälle. Om du klipper ner häcken för hårt kan den nämligen bli stressad, vilket gör att den blir mer mottaglig för sjukdomar och angrepp av skadedjur. Och det är inte fint heller.

  5. Ignorera inte sjukdomstecken: Om du ser tecken på sjukdom eller skadedjur är det viktigt att du agerar snabbt. Om du istället ignorerar problemet kan det snabbt sprida sig och faktiskt göra att hela häcken tar skada.

Genom att undvika dessa fem vanliga fel är chansen större att klippningen av din häck blir bra. Ha därför fallgroparna i åtanke innan du sätter igång med projektet.

Klippning av en helt ny bokhäck

En nyplanterad bokhäck behöver extra omsorg och uppmärksamhet så att den kan växa sig stark och frisk. Här spelar klippningen av bokhäcken också en viktig roll. Om du har planterat en ny bokhäck är det viktigt att klippningen görs på rätt sätt för att häcken ska må bra och växa sig tät.

Du bör faktiskt klippa häcken första gången redan under planteringssäsongen, som vanligtvis är på våren. Denna klippning är avgörande för häckens framtida form och täthet. När du ska klippa din nya häck för första gången bör du börja klippa häcken i toppen så att alla skott är lika höga. Det gör att du på sikt kommer att få en tät häck. Efter det klipper du sidorna så att häcken får en lätt konisk form – bredare i botten än i toppen. Det gör att solljuset når alla blad, vilket är viktigt för att häcken ska må bra.

Efter att du har klippt din bokhäcken första gången bör du klippa den minst en gång om året. Den bästa tidpunkten är i slutet av juni eller i början av juli när häcken har genomgått sin första tillväxtfas.

När ska man beskära en bokhäck?

Att beskära en bokhäck är en större uppgift som du inte ska utföra tillnärmelsevis så ofta som den vanliga klippningen. Generellt rekommenderar vi att bokhäcken beskärs vart tionde till vart femtonde år. Det kan dock variera beroende på häckens status och tillväxt.

Hård beskärning krävs vanligtvis när häcken har vuxit sig för hög, för bred eller för tät i botten. Det kan också behövas om häcken har tappat formen eller har blivit för ranglig. Beskärning av bokhäcken hjälper alltså till att förnya häcken och gör att den kan fortsätta växa på ett hälsosamt och mer kontrollerat sätt.

Den bästa tiden på året att beskära häcken kraftigt är under tidig vår, innan häcken har börjat sätta nya skott. Denna tid på året är häcken i vilofas, och de stora sår som uppstår vid beskärningen kommer att ha gott om tid på sig att läka innan häcken börjar växa igen.

Vid beskärning ska du vanligtvis beskära häcken till cirka en meters höjd. Det kan låta drastiskt, men detta skapar plats för nya skott. Efter själva beskärningen tar det några år innan häcken har kommit upp i sin fulla höjd och täthet igen.

Så beskär du din bokhäck korrekt

Beskärning av en bokhäck kan kännas som en stor uppgift för många, men det handlar bara om att känna till rätt tekniker och ha goda kunskaper om processen.

90233

Vi har tagit fram en guide åt dig om hur du bäst beskär din bokhäck:

  1. Se till att du har koll på dina verktyg: När du ska beskära din häck behöver du en vass häcksax eller en motorsåg om häcken är extra stor. Se till att dina verktyg är rengjorda och vassa, eftersom det kommer att underlätta arbetet för dig.

  2. Planera beskärningen av bokhäcken: Innan du sätter igång med projektet bör du också fundera igenom hur mycket du vill klippa ner häcken. En bra tumregel är att beskära häcken kraftigt och klippa ner den till en höjd på ungefär en meter. Det skapar plats för nya skott och gör att det blir lättare att underhålla häcken framöver.

  3. Börja beskära: Börja med att klippa ner sidorna på häcken. Det är viktigt att göra detta i etapper, så att du inte klipper bort för mycket på en gång. När du har klippt ner sidorna är det dags att börja med toppen. Du kan eventuellt behöva en stege för att komma åt att arbeta med toppen av häcken.

  4. Gå igenom häcken: När du beskär häcken är det också en bra idé att gå igenom den och ta bort döda eller sjuka grenar. Det hjälper häcken att återhämta sig efter beskärningen.

  5. Vårda häcken efter att du har beskurit den: Efter beskärningen kan det vara en bra idé att ge häcken extra vård. Vattna den rikligt, och tillsätt eventuellt lite gödsel så att den får en bra start på den nya växtsäsongen.

Beskärning av bokhäckar kan kännas som ett krävande arbete, men med vår guide ovan och goda kunskaper om hela processen är det bara att sätta igång om din häck behöver lite omsorg.

Här hittar du alla Biltemas häcksaxar.

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Här får du våra bästa tips!

Beskär dina stenfrukter

Beskär dina stenfrukter

Beskär dina stenfrukter under JAS-perioden. Vi guidar dig!