6 tips för att komma igång med träningen
Rolig träning som ger glädje och energi är receptet
Oavsett vad ditt främsta syfte är – att må bra i vardagen, att få vara frisk, att bli starkare eller snabbare, att gå ner i vikt – så bör du prioritera träningen, åtminstone någon gång i veckan. Och framför allt, tänk på att känna glädje och ha kul, annars är det lätt att man tröttnar.
Här har vi samlat 6 tips för att komma i gång med din träning utan att skada dig eller tappa motivationen.
1. Sätt upp tydliga mål
För att komma någon vart är det viktigt att sätta upp ett mål. Vad är viktigast för dig? Anpassa träningen efter din målbild.
2. Lägg upp ett träningsschema
Att komma i gång med träningen brukar vara det största hindret, men för att nå en varaktig förändring krävs lite planering. Gå inte ut för hårt i början om du inte är en sådan som gillar blodsmak i munnen – lugna, kortare pass ger också effekt. Det bästa är så klart en kombination av alltihop: variation förnöjer!
3. Våga testa olika träningsformer för att hitta det som passar dig
Nyckeln är att välja en träningsform som du tycker är kul och som ger energi och glädje, annars kommer du snart att tröttna. Kanske är det ett spinning-pass eller styrketräning. Kanske är det en rask promenad eller en löprunda på kvällen efter jobbet. Testa dig fram och välj sen den träning som peppar dig att ta i.
4. Tänk på vad du har på dig – lägg pengar på rätt material
Även om utseendet på kläderna inte spelar någon roll så är det viktigt att kläderna består av rätt material. Att ha bra kläder som t ex andas och tar hand om fukt kan göra känslan under ett träningspass bättre.
5. Börja långsamt och varva träningsformer för en bra start
Ett av de vanligaste misstagen när du ska komma i gång är att du går ut för hårt i början, kanske skadar sig och därmed kommer ur sin träning.
Varva därför t ex joggning och promenad i början när du ska börja springa och öka på efterhand som du får upp kondition och styrka. Variera gärna också terrängen och dess underlag när du är ute och går eller springer, såsom i skogen, lättare terräng, gräsytor eller på asfalt för att undvika skador och överbelastning.
6. Ge dig ut ofta, och få inte storhetsvansinne
Att vara ute 20 minuter eller en timme är upp till dig. Det viktigaste är att komma iväg och ta sig tiden. Det absolut bästa är att komma ut ofta för att jobba upp styrkan och flåset för att känna energin flöda i kroppen.