Checklista för säker cykling

Checklista för säker cykling

För att du ska känna dig trygg när du cyklar i trafiken är det viktigt att du regelbundet kontrollerar att din cykel fungerar som den ska. Viktiga funktioner är bromsar, däck och att cykeln har den säkerhetsutrustning som krävs. Här är en liten checklista som du kan ta hjälp av innan du ger dig iväg.

1. Kontroll av bromsar

Det är viktigt att kontrollera att fotbromsen tar ordentligt. Du ska kunna sitta ner och bromsa utan att använda alltför mycket kraft. Tar fotbromsen dåligt, vänd dig till Biltema för hjälp.

När det gäller fälgbromsar ska du se till att alla skruvar är ordentligt åtdragna och att bromsklossarna inte är utslitna. Kläm ihop bromsen och kontrollera att bromsklossarna ligger an mitt på fälgsidan, inte för högt upp eller för lågt ner. Bromshandtaget ska inte ta för långt in nära styret, då kan du behöva spänna bromsvajern. Gör några hårda provbromsningar under kontrollerade former så att du känner att bromsen tar så som du förväntar dig.

2. Efterdra skruvar och bultar

En cykel utsätts för vibrationer och stötar under färd och därför kan skruvar och bultar behöva spännas ibland. Det viktigaste är hjulbultarna, de ska vara hårt åtdragna. Se över alla skruvar och bultar som till exempel håller pakethållare, cykelkorg, skärmar och styre. Om du har problem med skruvar som lossnar kan du använda gänglåsning för att förhindra att de gängar upp sig.

3. Kontrollera reflexer och belysning

Kontrollera att alla reflexer är hela, rena och sitter fast. Enligt lag ska du ha:

  • vit reflex fram på din cykel
  • röd reflex bak på din cykel
  • orange reflex på sidan av din cykel

Sidoreflexerna monteras oftast i hjulens ekrar. Numera finns det även cykeldäck som har vita reflekterande linjer på sidorna av däcket, vilket också är godkänt.

Kontrollera också att cykellysena fungerar både fram och bak. När du cyklar i mörker är det krav på fungerande cykelbelysning.

4. Kontroll av däcktryck

Har du rätt lufttryck i däcken? Rekommenderat lufttryck brukar stå på däckets sida angivet som max- och minimumtryck. Gå aldrig utanför dessa rekommendationer. Enheten för lufttryck kan anges i bar, psi eller kPa, därför är det bra att ha en cykelpump med manometer om du vill ha full kontroll på däcktrycket.

Ett högt lufttryck ger lågt rullmotstånd och gör det lätt att trampa. Det är bra när du cyklar på hårt underlag som asfalt. Ett lägre lufttryck ger lite bättre komfort och mindre vibrationer. Ett lågt lufttryck gör också att du får bättre grepp mot underlaget. Det kan vara bra om du har breda däck och cyklar på mjukt underlag. Till exempel om du cyklar mountainbike i skogen. Hur högt eller lågt lufttryck man vill ha är väldigt individuellt. Prova dig fram så att det passar dig och dina cyklingsrutiner.

Titta även på däcken och se att de är hela och inte har torrsprickor. Det är ett tecken på att gummit har blivit gammalt och uttorkat. Byt ut däck som har torrsprickor mot nya.

5. Körställning - sadel, styre och styrstam

Det är viktigt att du sitter bekvämt och inte får ont i rygg eller handleder. Sadeln kan justeras upp eller ner, samt framåt och bakåt. Styrets höjd och lutning påverkar också din sittställning. När du sitter på sadeln och har pedalen i sitt nedersta läge ska du nå pedalen med hälen och benet ska var lätt böjt. Du ska också kunna nå marken med fotens främre del när du sitter på sadeln.

Ett högt styre ger en upprätt sittställning och skön komfort. Det är bra i stadstrafik för du kan lätt vrida på huvudet och får bra uppsikt på trafiken omkring dig. En låg, framåtlutad sittställning ger mer kraft mot pedalerna och lägre luftmotstånd. Det är bra för dig som cykelpendlar längre sträckor eller motionscyklar. Många cyklar har idag en justerbar styrstam som gör att du enkelt kan anpassa styrets höjd. Du kan också byta till ett annat styre om du inte är nöjd. Välj också en passande sadel, hård eller mjuk, smal eller bred.

Sittställning och komfort är väldigt individuellt så här gäller det att prova sig fram tills du är nöjd. När det gäller barn är säkerheten viktigast. Ett barn ska kunna sitta på sadeln och samtidigt ha båda fötterna platt mot marken.

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.

Upptäck
Glöm inte hjälmen!

Glöm inte hjälmen!

Att cykla är en utmärkt form av motion men det är viktigt att utrusta sig rätt.

Läs mer
Vårda ditt elcykelbatteri

Vårda ditt elcykelbatteri

Ett batteri till en elcykel har en förväntad livslängd på 3-5 år om det sköts och underhålls på rätt sätt.

Läs mer