Välj svets efter material och dess tjocklek
När du ska välja svets bör du veta vilket material du ska svetsa och hur tjockt det är. Om du ska svetsa i stål kan du använda nästintill vilken svets som helst, men om du planerar att svetsa i tunn aluminium bör du vara mer noggrann i ditt val.
Arbetsmaterialets tjocklek och smältpunkt korrelerar exempelvis med svetsens spänning. Det innebär att ju tjockare metaller du vill svetsa, desto högre spänning behöver svetsen ha.
De vanligaste svetsarna och hur de används
Olika svetsar är anpassade för att användas på olika sätt. De vanligaste svetstyperna är MIG, MAG, TIG och MMA. Vilken svets är rätt för dig?
MMA-svetsar
Vid MMA-svetsning används en svetstråd som blir kortare och kortare allteftersom svetsningen fortskrider. Det innebär att svetstråden måste föras närmare arbetsstycket för att avståndet mellan tråden och arbetsmaterialet inte ska förändras. Fördelen med denna typ av svets är att själva svetsmetoden liknar den som används vid lödning. Du behöver dessutom ingen skyddsgas när du använder en MMA-svets. En MMA-svets används vanligtvis vid svetsning i material såsom kolstål, gjutjärn eller rostfritt stål.
MIG- och MAG-svetsar
Vid MIG- och MAG-svetsning smälts en trådelektrod in i svetsfogen med hjälp av en svetspistol. Trådelektoden matas automatiskt fram genom ett slangpaket till en svetspistol där den smälts samman med arbetsstycket. Ljusbågen som uppstår mellan trådelektroden och arbetsstycket skyddas av en inert (MIG) eller aktiv gas (MAG). Biltemas MIG/MAG-svetsar kan även köras utan gas. Då behöver du emellertid en trådelektrod med flussmedel. Med en MIG-svets kan du få hållbara svetsar i olegerat-, låglegerat- och rostfritt stål samt aluminium- och kopparlegeringar.
TIG-svetsar
Vid TIG-svetsning upprätthålls en ljusbåge mellan en icke-smältande volframelektrod och ett arbetsstycke. Värme uppstår när det skapas en ”kortslutning” mellan det föremål som svetsas och elektroden. Eventuella tillsatsmaterial tillförs i fogen manuellt med ena handen medan den andra kontrollerar elektroden. För att skydda svetsfogen används en skyddsgas som exempelvis argon. En TIG-svets kan med fördel användas vid precis svetsning av både tunna och tjocka plåtar av exempelvis legerat stål, rostfritt stål och icke-järnmetaller såsom aluminium, magnesium och kopparlegeringar.
Vanliga frågor om svetsar
Vilken svets passar nybörjare?
Biltemas MIG/MAG- eller MMA-svetsar är bra alternativ för nybörjare.
Vad svetsar man med MIG och MAG svets?
Du kan exempelvis svetsa i tunnplåt, olegerat-, låglegerat- och rostfritt stål samt aluminium och koppar.
Vad kostar en svets?
På Biltema hittar du svetsar från 929 kronor.