Tre favoritrecept för stormköket

Tre favoritrecept för stormköket

Att laga mat i naturen kanske många förknippar med att grilla korv, men om du vill ta ditt naturmatlagande till nästa nivå är ett stormkök ett perfekt verktyg att ha. Vi har samlat tre favoritrecept med rätter som är anpassade för att tillagas i naturen. Två saker som alltid är bra att ha i väskan är en liten flaska med olivolja och en liten påse med salt och peppar.

Stormkökspasta för två

Pasta – gott, nyttigt och enkelt. Den här måltiden är gjord på bönpasta som ger lite extra protein, vilket kan behövas under en vandringstur.

Du behöver:

  • 4 dl bönpasta
  • 1 paket krossade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • Mandel
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör såhär:

  1. Koka pastan i stormkökets kastrull enligt beskrivningen på paketet och häll sedan av vattnet.

  2. Finhacka vitlöken och moroten och stek på låg värme i stormkökets stekpanna. Om du vill undvika extra packning kan ingredienserna enkelt hackas upp hemma och läggas i små burkar eller påsar.

  3. Häll de krossade tomaterna över stekblandningen och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar och häll sedan i kastrullen med pasta och servera. Toppa med lite hackad mandel!

Skogsrisotto

Risotto kan kännas som en knepig rätt att få till i ett stormkök, men här är en förenklad variant som passar utmärkt för skogsturen. Receptet är anpassat för två personer.

Du behöver:

  • 1 dl parmesanost (riven)
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 2 dl avorioris
  • 4 dl valfri svamp
  • Olivolja

Gör såhär:

  1. Rengör svampen. Skär upp hälften av svampen i små bitar och dela resten i halvor eller behåll dem hela. Ställ åt sidan.

  2. Koka riset i vatten med buljongtärningen. När riset är färdigkokt och vätskan snart är borta, häll i lite olivolja och rör om.

  3. Tillsätt den rivna parmesanen och den upphackade svampen.

  4. Salta och peppra, rör om och toppa med resten av den brynta svampen innan du serverar.

Fattiga riddare

Fattiga riddare är en riktig mellanmålsfavorit. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att äta upp bröd som blivit liggande i frysen. Gör smeten hemma, häll i en PET-flaska och packa med i en kylväska!

Du behöver:

  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 4 skivor ljus bröd
  • Olivolja
  • Kanel och socker

Gör såhär:

  1. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg och salt till en slät smet och häll i en flaska.

  2. Häll smeten i stormkökets kastrull när det är dags för tillagning. Tänd stormköket och häll lite olivolja i stekpannan.

  3. Doppa brödskivorna i smeten och stek tills de får en gyllenbrun färg.

  4. Servera med kanel och socker. Beroende på vilken säsong det är kanske dessutom skogen kan erbjuda lite topping, som t. ex. björnbär, blåbär eller smultron.