Tips för polering av båten
Poleringen av båten ger ett effektivt skydd och skyddar mot den hårda miljön och solens UV-strålar. Baserat på Biltemas båtvårdsprodukter ger vi dig här säkra tips för att göra poleringsjobbet enklare, och med godkänt resultat.
"Cleaning" och "Protection" - På ett pedagogiskt sätt delas poleringsprodukterna in i "Rengöring" och "Skydd" och indikeras med färgkoderna gul och grön.
STEG 1: Se till att båten tvättas ordentligt. Skölj först båten noggrant med rent vatten och tvätta den sedan med ett bra båtschampo. Vi har använt Biltemas båtschampo som vi har blandat upp i en 10-liters hink i förhållandet 15:1, dock kan du använda en starkare lösning av 5-10 delar vatten om båten är mycket smutsig.
Använd en mjuk borste för att applicera schampot, låt det verka i några minuter utan att torka upp och bearbeta de smutsiga områdena med borsten, skölj sedan med vatten.
STEG 2: Glasfibern på båten rengörs först med Boat Cleaner, som är ett silikonfritt rengöringspolish. Den går på djupet och rengör utan att slipa. Applicera med en trasa och låt torka tills ytan ser matt ut, torka sedan av med en trasa igen. Ett tips är att arbeta med mindre ytor åt gången.
STEG 3: Om din gelcoat har blivit gul kan det vara en bra idé att ge denna en uppfräschning med Marine Rubbing. Marine Rubbing är ett mycket lätt slipmedel som rengör på djupet så att glasfibern ser vit och fin ut.
För denna enkla "slipning" använder vi polermaskinen med en skumdyna och ca 800 rpm. Kom ihåg att dra polermaskinen på tvären när du polerar för att undvika linjer och märken från polersvampen.
Om din båt redan har en fin yta kan detta steg hoppas över. Rubbing är också utmärkt om det finns ställen på båten där rost har runnit ner i den vita glasfibern eller om den har gulnat runt vattenlinjen.
Kom ihåg vaxet - Tänk också på att ge båtmotorn en omgång vax så att den skyddas mot korrosion.
STEG 4: När ytan är ren och snygg måste den skyddas med ett lager vax. Det finns flera olika alternativ och vaxprodukter, men gemensamt för alla är att de stänger porerna ner till glasfibern och ser till att den är skyddad under hela säsongen. Arbeta med ytor på ca 1x1 meter och applicera vaxet med en mjuk trasa, där det arbetas in väl i ytan. Låt sedan vaxet torka tills en grå hinna syns.
STEG 5: Nu är det dags att börja polera, och det är här det goda förarbetet blir synligt. En polermaskin underlättar arbetet enormt och ger ett bättre resultat, eftersom de många rotationerna av polerhuvudet är svåra att göra lika bra med en handpolering.
Gå gärna över området som ska poleras flera gånger och se till att polerhättan alltid är ren och torr utan att det sitter vaxklumpar i den. Var noga med att inte trycka för hårt mot glasfibern och använd inte för höga varv på polermaskinen - vi använder 500–800 rpm. Ett bra tips är att ha en extra polerhätta, då de också kan slitas ut.
Om du har möjlighet, ge båten två lager vax - det ger längre hållbarhet. Men som en allmän regel håller en vaxbehandling av båten i cirka 5–6 månader.
STEG 6: När du har polerat glasfibern kan du kasta dig över andra delar av båten så som båträcken, badstegar och beslag i rostfritt stål.
Även de rostfria detaljerna på båten kan nämligen angripas av ytrost av den tuffa miljön till havs. Speciellt runt fogar och svetsfogar kan ytrost uppstå och det är en bra idé att få bort detta. Applicera Marine Metal polish, som appliceras med en bomullstrasa och på ett lätt och bra sätt polerar bort rostformationerna och lämnar ytan blank och presentabel.
Några tips som gör poleringsarbetet enklare:
- Tvätta och skölj båten efter varje användning. Gärna med båtschampo och aldrig med "avfettande" tvättmedel som diskmedel och liknande.
- Om du använder båten för fiske är det viktigt att skölja bort smuts snabbt innan det bränns fast – detsamma gäller andra restprodukter.
- KOM IHÅG insidan av båten när du polerar, den är lika benägen att slitas som utsidan.
- Använd en tandborste för att komma in i hörnen runt båträcken etc.
- Glöm inte motorn. Den är gjord av aluminium och lacken skyddar den, så ge den en behandling med polersvampen också.