Snabbguide till båtbelysning och lanternor på båten

Tycker du att det är svårt att veta vilken båtbelysning och vilka lanternor du ska ha ombord?
Här får du en kort guide till vilken båtbelysning du måste ha, som är obligatorisk enligt lag, för att slippa böter och så att andra kan se dig när du kör båten eller seglar i mörker.
Vi vill förtydliga att den här artikeln belyser regler för användning av lanternor på fritidsbåtar med en längd på upp till 12 meter. Om du äger en större båt än så, gäller andra regler som du behöver kolla upp, främst gällande synlighet.

Båtbelysningen tänd – när?

Fartyg måste ha belysningen tänd från solnedgång till soluppgång, eller vid dålig sikt.

I vilket väder...

Det kan t.ex. vara i tät dimma, kraftigt regn eller snö. Om du är osäker på om de ska vara på, är det bäst att lämna dina fartygsljus på.
Det är befälhavaren på båtens ansvar att lyktorna ombord är korrekta och att de tänds i rätt situationer.

Godkänd lanterna

Lanternor som monterats ombord på båten måste vara godkända enligt lag. En laglig lanterna är din garanti för att andra ser dig på vattnet. Ett vanligt godkännande är CE-märkningen, men lanternor kan även vara godkända av Sjöfartsverket med ett annat certifikat. Tänk också på att när du byter ut glödlampan så måste den nya glödlampan också vara godkänd.
Det finns massor av lanternor som även är hopbyggda, och här är det viktigt att de placeras i rätt vinklar.

Sidolanternor

Sidolanternor markeras med grönt ljus på styrbords sida (höger sida i seglingsriktningen) och rött ljus på babords sida (vänster sida i seglingsriktningen)
Sidolanternorna måste vara synliga på ett avstånd av 1 sjömil (ca 1 850 m) och de ska vara synliga i en böjd vinkel från båtens mittlinje och 112,5 grader runt aktern (bakåt).

61596

Sidolanterna - Godkänd CE-märkt sidolanterna från Biltema.

Akter- och topplanterna

Lanternan som är riktad bakåt (akterlanternan) ska vara vit och kunna ses på ett avstånd av 2 sjömil (ca 3 700 m), dvs. den ska vara synlig på ett avstånd som är dubbelt så långt som för sidolanternorna. Vinkeln som akterlanternan ska kunna lysa upp är 67,5 grader på varje sida av båten, dvs. totalt 135 grader från båtens akter.
På en motordriven båt kan du istället montera en lanterna som syns 360 grader runt på ett avstånd av 2 sjömil. Det gör att du även kan använda denna lanterna när du ligger för ankar.

61600

Topplanterna - Bilden visar en topplanterna som är synlig 360 grader runt. Den kan också placeras högt. Det går också att snabbt ta ner den när det inte behövs något ljus.

61597

Omonterad - Då är lyktan lätt att packa bort när det inte längre behövs något ljus.

Anslut lanternorna ordentligt

Det är viktigt att lanternorna ansluts med separata kontakter så att det går att släcka 360-gradersbelysningen separat från de andra lanternorna ombord. På så sätt kan du använda denna belysning som ankarljus.

61598

Elpanel - En kontrollpanel kan styra en rad elektriska funktioner på båten. Det gör att du kan dela upp sidolanternorna från topplanternan.

61599

Symbolförteckning - Symbolförteckningen gör att du kan se vilken kontakt som styr lanternor och belysning.

LED-båtbelysning är en stor fördel

LED-båtbelysning med dioder är en klar fördel jämfört med diodlampor. Läs om fördelarna här:

  • Längre livslängd än vanliga glödlampor.
  • Går längre per liter i förhållande till strömförbrukningen. Det är viktigt om motorn inte laddar batteriet eller när du inte ligger i hamn.
  • Inkapslade, mer vattentäta konstruktioner.
  • Säkrare anslutning över tid pga. den lägre strömförbrukningen.
  • LED-båtbelysning ger möjlighet att göra din båts utseende mer strömlinjeformat. LED-belysning tar mindre plats.

Nödlanternor

Om olyckan är framme och batterierna slutar fungera under båtturen är det en bra idé att ha möjlighet till någon form av nödbelysning ombord som kan ligga i lådorna där du förvarar alla möjliga prylar. I händelse av en nödsituation kan olika typer av belysning användas.
Som exempelvis vårt set med nödlanternor från Biltema. Det är lampor som är lätta att få på plats och montera, på exempelvis räcken eller andra passande platser på båten. I slutändan är det en stor trygghet att ha med sig nödlanternor ombord.

61702

När olyckan är framme - Nödlanternorna drivs av ett eget batteri, vilket är bra om båtens batteri har ojämn spänningsmatning.

Säkerheten är otroligt viktig på havet. Ha en härlig och säker båtsäsong!

Relaterade artiklar

Verktyg på båten

Verktyg på båten

Håll koll på vilka verktyg du bör ha ombord på båten, för en säker båttur.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.

Att tänka på inför båtupptaget

Att tänka på inför båtupptaget

När båtsäsongen är över finns det en del saker att tänka på. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på innan vinterförvaringen.