Så skapar du en vildvuxen trädgård
Fördelar med att anlägga en vildvuxen trädgård
En vild trädgård är en trädgård som är utformad för att imitera den vilda naturens processer och skapa en fristad för olika arter. Det finns många fördelar med att ha en vild trädgård.
För det första bidrar en vild trädgård till att bevara och öka den biologiska mångfalden lokalt. Biologisk mångfald är ett begrepp för variation i levande natur, vilket bidrar till att balansera ekosystemet. Genom att skapa en naturlig fristad för både insekter och små kryp bidrar du till deras överlevnad och upprätthållandet av den roll som insekter har i ekosystemet. Insekter är viktiga eftersom de bidrar med pollinering och till kretsloppet, samtidigt som de utgör en länk i näringskedjorna.
En vild trädgård kräver bara att du upplåter små eller stora delar av din trädgård åt det som ska underhållas minimalt. Genom att låta naturen styra och växa fritt slipper du klippa gräsmattan, ta bort ogräs och använda kemikalier. Det sparar både tid och pengar samtidigt som miljön skyddas.
Slutligen kan en vild trädgård vara en källa till glädje och inspiration. För vilda trädgårdar kan vara otroligt vackra. Tänk bara på en vacker blomsteräng och föreställ dig att den finns i din trädgård. Att observera naturlivet som utspelar sig i trädgården kan också vara berikande och minska stress. Det kan också vara en källa till lärande och förundran, speciellt för barn som kan uppleva naturen på nära håll.
Sammantaget är en vild trädgård ett hållbart och givande sätt att skapa en levande och mångsidig miljö som gynnar både naturen och oss själva.
Så skapar du en vildvuxen trädgård
Vilda trädgårdar kan se ut på många olika sätt. En metod är att bara låta din trädgård växa utan att göra något åt det. Då kommer gräs, ogräs och vilda blommor att växa till stora oaser för småkryp. Tänk på att detta naturligtvis påverkar hur du kan röra dig i trädgården.
En annan metod är att skapa vildvuxna ytor på specifika platser i trädgården och sedan behålla andra områden för lek och vistelse. Den kan med fördel placeras i motsatt ände av trädgården till terrassen och lekytor, så att barn och vuxna inte störs alltför mycket av de många insekterna. Dedikera ett hörn, en säng eller ett stort område till en vild trädgård, beroende på storleken på din trädgård och ytterligare behov.
Följ sedan följande enkla steg:
- När du har bestämt dig för var din vilda trädgård ska vara kan du köpa in lite blomfrön. Hitta förpackning som innehåller många olika blommor och växter som trivs i det nordiska klimatet. Bestäm om du vill att de ska räcka en säsong eller flera säsonger.
- Ta bort det översta lagret av gräs och vilda växter i respektive område och utarma därefter jorden genom att ta bort 10 centimeter jord. På så sätt extraherar du näringen från den befintliga jorden. Därefter tillsätter du 1 centimeter sandjord och krattar igenom jorden lätt. Vilda trädgårdar trivs nämligen bäst i näringsfattig jord.
- Ta fröblandningen och kasta ut fröna över jorden. Använd en kratta för att kratta området lätt så att fröna inte bara ligger ovanpå marken, utan blandas lite med jorden.
- Om jorden är torr, vattna området med mjuka vattenstrålar från en vattenslang så att den blir fuktig och fröna kan börja växa. Om du anlägger din trädgård under en period med hög värme och mycket torra dagar bör du vattna området regelbundet.
Du kommer vanligtvis att kunna se de första blommorna slå ut redan efter bara några veckor. Och med en bra blomblandning kommer din personliga blomsteräng att innehålla naturens alla färger och vara en fröjd för ögat.
Vilka växter och blommor lämpar sig bäst för en vildvuxen trädgård?
Det är viktigt att välja växter som är anpassade till växtförhållandena i Norden, eftersom de har bättre chanser att överleva och kräver mindre skötsel. Det nordiska klimatet kan vara utmanande med kalla vintrar och omväxlande väderförhållanden, så det är viktigt att välja växter som tål dessa förhållanden.
Vilka blommor och växter som är rätt kan variera beroende på klimat, jordförhållanden och solexponering. Några av de lämpligaste buskarna för en vild trädgård är benved, järnek, skogskornell, rönn och slånbär. Dessa buskar trivs bra i det nordiska klimatet och kan ge färg och struktur till trädgården.
När det gäller perenner finns det också flera alternativ. Daglilja, ängsnäva, fingerborg, klostergemsrot, funkia, kolsocker, träjon såpnejlika, sibirisk iris, storrams, stormhatt och vild körvel är alla bra val. Det är perenner som är tåliga och kan blomma vackert i våra trädgårdar.
Så tar du hand om din vildvuxna trädgård
Under högsäsong behöver din vilda trädgård som sagt bara vattnas om det är mycket varmt och torrt. Under lågsäsong, det vill säga de kalla månaderna, finns det dock några speciella åtgärder som måste vidtas för att trädgården ska må bra och för att förbereda den för en ny säsong.
Först och främst är det viktigt att städa upp i trädgården. Klipp blomsterängen på hösten och ta bort vissna löv och växter samt eventuella döda grenar. Det hjälper till att förhindra att ogräs och sjukdomar sprids. Du kan kompostera det organiska avfallet och använda det som naturlig gödsel senare.
Om du har köpt blomfrön som bara håller en enda säsong, behöver du på våren utarma jorden igen och så nya frön. Om du istället hittar en blandning med perenna växter kan du räkna med blomning i 3-4 år tills tistlar och gräs dominerar området. Därefter kan du plantera dem igen.
Det ska du undvika i din vildvuxna trädgård
I den vilda trädgården finns det två saker som inte hör hemma där: Gödningsmedel och bekämpningsmedel. Gödsel kommer att ge för mycket näring till de starkaste arterna, vilket kan leda till en minskning av den biologiska mångfalden eftersom de mindre starka arterna konkurreras ut. Det är därför bäst att jorden är näringsfattig, där de tåligaste arterna kan trivas.
Det är inte bara konstgödsel som bör undvikas, utan även naturlig hemgjord kompost, som kan skapa en obalans i näringsämnena. Det är bättre att använda din kompost i grönsakslandet och låta växterna klara sig själva, som de skulle göra i naturen.
Bekämpningsmedel är inte heller välkomna i den vilda trädgården, eftersom de förstör den naturliga spridningen och tillväxten av olika växter. Dessutom kan bekämpningsmedel göra stor skada på det mikroliv som finns i jorden och i trädgården, och det kan sippra ner till grundvattnet. Undvik också hemgjorda ogräs- och skadedjursmedel, eftersom de inte heller finns naturligt i miljön.
Du bör generellt vara försiktig med att tillsätta onödiga resurser till den vilda trädgården. Om du skapar en vild trädgård från grunden kan du behöva lägga till material som sten, sand och växter, men tänk på var dessa material kommer ifrån. Det är bättre att använda fältstenar istället för huggen och bearbetad granit och välja växter som inte kräver spagnummossa för att växa.
Andra delar av trädgården som lockar djur
I en värld där naturen och den biologiska mångfalden är satt under ständig press är det viktigt att skapa livsmiljöer för insekter och andra småkryp. Om du vill göra mycket mer än att bara skapa en vild trädgård, finns det dessbättre flera metoder som du kan välja mellan, som att se till att det finns:
- Bi- och insektshotell
- Vatten- och jordområden
- Buskar och träd
- Massor av stenar
Ett av de mest effektiva verktygen för att locka fler insekter och små klätterväxter till trädgården är genom bi- och insektshotell. Dessa små, konstgjorda strukturer fungerar som oaser för vilda bin, nyckelpigor, fjärilar, skalbaggar, spindlar med flera, där de kan hitta skydd, mat och en plats att föröka sig på. Ett bi- eller insektshotell består av olika element som är avgörande för dess framgång. Du kan enkelt samla ihop allt nödvändigt material och göra dina egna insektshotell hemma.
Vatten är en viktig komponent, eftersom det lockar till sig olika insekter och gör att de kan dricka och föröka sig. Placera därför ett litet vattenbad eller en vattenbehållare i närheten av insektshotellet och fyll den med vatten regelbundet under de perioder då det inte regnar.
Jorden i trädgården har också stor betydelse. Se till att det finns små hål eller sprickor i jorden där insekter kan gräva ner sig för att hitta skydd och lägga ägg. Genom att tillsätta kompost eller löv till jorden kan du skapa en idealisk miljö för insekterna.
Buskar och träd spelar en viktig roll i insektshotellets ekosystem. De fungerar som skydd för insekterna och lockar till sig olika arter med sina blommor eller frukter. Genom att plantera blommande buskar och träd i närheten av insektshotellet kan du se till att det alltid finns tillräckligt med mat för de små djuren.
Slutligen är stenar viktiga för den biologiska mångfalden. Stenarna fungerar också som gömställen och ger insekterna en säker plats att gömma sig från rovdjur. De kan också locka till sig vissa insekter som föredrar att bygga sina bon eller lägga ägg under stenarna.
Förnya din trädgård med produkter från Biltema
På Biltema har vi många fler produkter för trädgården för att skapa mer liv och höja mysfaktorn. Vill du dessutom ha mer fågelliv i din trädgård är Biltema rätt ställe att besöka. Vi har ett stort utbud av fågelholkar och foderautomater för fåglar som kan locka till sig olika arter och ge dem en säker bas och födokälla.
Fågelholkar är inte bara ett dekorativt tillskott till trädgården, de ger också fåglarna en skyddad plats att bygga sina bon och föda upp sina ungar. Biltemas fågelholkar är av hög kvalitet och designade för att stå emot väder och vind, samtidigt som de ger en behaglig upplevelse för fåglarna.
Om du vill inreda trädgården med mysiga umgängesytor erbjuder vi även gott om trädgårdsbelysning och trädgårdsmöbler. Med rätt belysning kan du säkerställa en trevlig atmosfär i trädgården som inbjuder till avkoppling och samvaro. Trädgårdsmöblerna från Biltema är både snygga och bekväma, så att du kan njuta av din trädgård till fullo.