Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

En växlande väderlek med varmt och fuktigt ena dagen och kallt och krispigt den andra bäddar för en vintersäsong med mycket halka och stundvis snö. Det finns flertalet metoder för att hålla garageuppfarten och gårdsplanen fri från is och snö.

Halkbekämpning och snöröjning är en syssla som de flesta villaägare tar sig an varje vintersäsong. Det finns en mängd olika metoder och redskap till hjälp för att undvika halkolyckor eller för den delen kunna komma ut med bilen på morgonen. Hos oss på Biltema hittar du redskapen för att underlätta din halkbekämpning och snöröjning. Här kommer lite tips på hur du bör tänka och vad du har att välja mellan.

Halkbekämpning

En isig gårdsplan kan vara både besvärlig och innebära en risk för skador. Det gör det än viktigare att hålla isfritt framför dörren. Vissa väljer sand, andra halkbekämpningsmedel eller tösalt. Somliga föredrar mer avancerat som värmeslingor medan andra använder alternativa metoder som kaffesump. Samtidigt har vissa metoder en negativ inverkan på växtligheten på din tomt och andra har en mindre långvarig effekt.

Vilka är fördelarna och nackdelarna vid användning på till exempel en garageuppfart?

 

Sand billigt alternativ

Sand har fördelen att inte kosta så mycket och ger ingen påverkan på växterna. Du får dock ingen hjälp med att luckra upp isen och måste sprida ut så snart det har smält ner i isen. Till våren får du också arbetet med att borsta upp och frakta bort sanden. För dig med gräsmatta på uppfarten är därför sand inget bra alternativ.

Salt förlänger effekten

Traditionellt har tösalt använts för att hjälpa till med issmältning och för att förlänga effekten av en sandning. Genom att använda sig av tösalt behöver du bekämpa halkan betydligt färre gånger vilket gör det mer smidigt. Tösalt kan dock ge vissa biverkningar på miljön och den växtlighet i närheten där det används.

 

 

Halkskyddsmedel ger långvarig och skonsam effekt

Som ett mer miljövänligt, ofarligt och ekonomiskt alternativ finns halkskyddsmedel. Halkskyddsmedel kan användas för att halkbekämpning såväl vägar och gångar som uppfarter. Den ger ett långvarigt skydd och verkar vid varierande temperaturförhållanden ända ner till – 25˚C. Eftersom det är framställt av naturligt expanderat silikat, är det fritt från salt, och ger varken skada på underlaget din uppfart eller gång till entrén har.

Läs mer om halkbekämpningsmedel

Snöröjning

Snöröjning av en uppfart, entré eller gårdsplan har olika innebörd beroende på vart i landet du bor. Kanske behöver du en klassisk snöskyffel eller snösläde? Ska taket rensas från snö behöver du kanske en snöraka.

Skotta när det är som lättast

Väljer du att köra klassikern med en snöskyffel är det en fördel att agera fort när det kommer mycket snön. När snön är ny är den lätt och ”fluffig” och kommer vara mycket enklare att få bort än om du väntar tills den packat ihop sig och blivit våt och kompakt. Bättre att snöröja ofta och lite än vänta tills du har ett tjockt lager snö som nästan känns som is.

 

 

Snöröjning på högre höjder

Snöraka, eller som den ibland kallas snöhyvel och taksnöhyvel, är ett redskap vars syfte är att ta bort snö från taket. Att klättra upp på taket och skyffla bort snön med en vanlig snöskyffel kan innebära vissa risker. Därför är en snöraka ett bättre alternativ eftersom det är försett med ett tvärställt blad som sitter på ett långt skaft. På så vis kan du stå under taket och sträcka ut snöhyveln för att på ett säkert sätt få bort snön. Genom att även använda ett teleskopskaft kan längden anpassas så du även kan nå väldigt höga tak.

Läs mer om vår snöraka för tak

Hantera större mängd snö mer effektivt

Vid en större mängd snö krävs en effektiv snöslunga. Då räcker det inte att använda sig av en snöskyffel eller snösläde. Med hjälp av en snöslunga hanterar du enkelt stora mängder snö på garageuppfarten, parkeringen eller andra öppna ytor.

Men det är inte helt enkelt att veta vilken modell som passar bäst för just dig. Vilken modell du ska välja beror på hur stor din tomt är, hur underlaget ser ut och hur stor mängd och typ av snö som ska skottas bort.

Hos oss på Biltema kan du välja mellan olika typer av modeller för just ditt ändamål, men innan dess vill vi ge dig några tips på vägen kring vad du bör tänka på innan du köper din snöslunga.

Välj rätt snöslunga

Glöm inte…

Tänk på de klassiska reglerna gäller när du ska ut i vinterkylan för att röja bort snön och halkbekämpar.

  • Rätt utrustning är första steget till att lyckas med snöskottningen själv. Rejäla kläder, skor som tål fukt och gärna är rätt hårda.

  • Bra redskap och rätt redskap beroende på vart du bor och vad du ska göra.

  • Rätt teknik så du inte skadar dig! Använda benen, håll ryggen rak och magen spänd. Undvik att vrida överkroppen för mycket, särskilt när du håller i en tung snöskyffel. Lek inte snö-Tarzan utan skyffla bara så mycket åt gången som du orkar.

Monterat och klart med Biltema Service

Vill du ha hjälp att montera din snöslunga? Genom Biltema Service får du din snöslunga monterad och klar vi köptillfället. Tillvalet görs antingen under köpprocessen på hemsidan eller i kassan i våra varuhus.

Mer om Biltema Service

 

Relaterade artiklar

Reflexer till hela familjen

Reflexer till hela familjen

Här kommer en bra guide om reflexer så vi syns när mörkret faller.

Ta hand om ditt bilbatteri

Ta hand om ditt bilbatteri

Vi behöver alla kärlek – det gäller även batteriet i ditt fordon. Det lönar sig att ta hand om batteriet och vi berättar hur!

Så gör du bilen redo för vintern

Så gör du bilen redo för vintern

Gör bilen redo för tuffare, kallare och halare vägar. Vi guidar dig i vad du behöver tänkta på, och vad du bör utrusta bilen med.