Så gör du uteplatsen sommarklar

Så gör du uteplatsen sommarklar

Dags att ta hand om trädgården och uteplatsen! Hos oss hittar du allt du behöver för att få jobbet gjort.

Om du inte har kommit igång med trädgården riktigt ännu, är det nu dags att ge den lite extra kärlek. I den här artikeln ger vi dig inspiration och en översikt över smarta produkter som gör jobbet både enkelt och roligt utan att det kostar skjortan. Hos oss hittar du nämligen allt du behöver till rimligt pris.

Om du inte har en trädgård, utan en mindre uteplats, kolla in vår artikeln om plantering på balkongen.

96914

Mycket för pengarna

Visste du att det är i början av säsongen som gräsmattan växer som mest? Då bör den klippas en till två gånger i veckan om den ska hållas efter.

Dessbättre har vi ett brett utbud av gräsklippare, oavsett om du har en stor eller liten trädgård. Och det bästa av allt: Det behöver inte kosta skjortan.
I vårt sortiment hittar du gräsklippare både med och utan uppsamlare – liksom robotgräsklippare.

Våra gräsklippare

Kom ihåg att klippa gräset regelbundet och vattna den under torra perioder så att gräset håller sig grönt och friskt.

Våren är också en bra tid att gödsla gräsmattan. Om gräsmattan är full av mossa, är det en bra idé att ta bort mossan med en mossrivare eller använda en vertikalskärare. Vertikalskäraren är en genialisk produkt. Då tar du bort mycket av mossan, samtidigt som du luftar gräsmattan och ger nysått gräs bättre förutsättningar att trivas. 

Alla grässkötselmaskiner

Så väljer du rätt gräsklippare

Innan du köper gräsklippare kan det vara bra om du ställer dig själv följande frågor:

  1. Hur stor är ytan som du ska klippa och hur krävande är din tomt? För dig som har en liten gräsmatta kan en elektrisk eller batteridriven klippare vara praktiskt. För dig som har en stor tomt kan en kraftfull bensindriven gräsklippare vara ett lämpligare val. Då slipper du dra runt på långa sladdar eller ladda batterier. Bensindrivna gräsklippare finns även med drivningar som gör gräsklipparen självgående – smart om tomten är stor eller kuperad.

  2. Hur mycket jobb är du beredd att lägga på att klippa gräset? En robotgräsklippare underhåller gräsmattan åt dig, medan du med en mer traditionell klippare får räkna med lite mer arbete.

  3. Vilken prisnivå vill du lägga dig på? De billigaste gräsklipparna har vanligtvis en mindre klippbredd och är inte självgående. I mellanskiktet är den bensindrivna, självgående gräsklipparen det bästa alternativet. Den har en klippbredd som är lite större än de billigaste gräsklipparna. I den dyraste kategorin hittar du både bensin- och batteridrivna gräsklippare.
    De dyraste bensindrivna gräsklipparna har bred klippbredd med kraftfulla motorer och drivning. Batteridrivna gräsklippare är förhållandevis dyra, men väldigt praktiska. Robotgräsklipparen hamnar i den högsta prisklassen och passar enkla tomter och dig som vill göra minsta möjliga med din gräsmatta, men som vill ha en jämn och välskött gräsmatta.

Om du vill ha det mest miljövänliga alternativet, bör du välja en gräsklippare med el- eller batteridrift.

Mer än en grästrimmer

För att ta bort gräs, sly och mindre buskar och trimma kanter är en röjsåg det ultimata köpet. Det här är ett prisvärt alternativ jämfört med många andra varianter. Röjsågen fungerar dessutom inte bara en som en vanlig grästrimmer. När du monterar slyklingan tar den också enkelt bort sly och buskar som har fått växa till sig.

Vårt sortiment av grästrimmers

Glöm inte heller att vi har ett stort utbud av praktiska arbetskläder och -skor för jobbet.

96934

Gör din egen kompost

När du har klippt gräs och trimmat häckar och träd måste avfallet städas upp. En kompostbehållare är ett bra sätt att återanvända trädgårdsavfallet. Vi har både varmkomposter och kallkomposter i vårt sortiment. Kolla även i våra prisvärda öppna behållare, som har blivit många hundägares favorit, eftersom ett populärt Biltema-hack är att skapa en inhägnad för din fyrbenta vän av den.

Du kan kompostera allt från ogräs och kvistar till matavfall, bark och tidningar. Om du planerar att kompostera matavfall bör du ha en tät varmkompost.

En tät kompostbehållare är också en bra idé om du vill hålla skadedjur borta. Minuset här är att det kan vara svårt att röra om i en tät kompostbehållare. Alternativt kan du sticka ner i en pinne och göra djupa hål i avfallet för att tillföra viktigt syre.

Bra komposttips

 

1. Börja med att lägga ett skikt med luftigt material i botten av komposten, till exempel grenar eller kvistar från häckklippningen. Fyll sedan komposten med avfall från trädgården eller köket. Ett tips är att blanda avfallet så att det inte skapas jämna lager av ett visst material.

2. Strö över någon liter med trädgårdsjord eller gammal kompost då och då, så snabbar du på nedbrytningsprocessen.

3. Hur lång tid det tar innan du har färdig kompost beror på vädret och vilken typ av avfall du har slängt. Kontrollera därför då och då att komposten är tillräckligt fuktig. Du kan också röra om i komposten då och då. Det gör att syret kommer åt, vilket i sin tur snabbar på komposteringsprocessen.

4. Komposten ska helst inte stå i direkt solljus eller exponeras för vind. För starkt solljus gör att komposten torkar ut. Placera den gärna i skuggan av ett träd eller en större buske. Om rötterna växer in i komposten är det bara bra. Komposten drar nämligen nytta av näringen.

5. Se till att komposten är lätt att komma åt, både med vattenslangen och för att tömma avfall i den. Ju mer lättillgänglig komposten är, desto större är sannolikheten att du lyckas med ditt projekt.

Tvätta altanen ofta

Altanen förtjänar också lite kärlek innan sommaren är här på allvar. Faktum är att altanen bör tvättas efter varje vintersäsong. Vi har allt du behöver — bland annat skurborstar och altanrengöring.

Ett bra tips är att rengöra altanen när det är lite regn i luften, så att inte rengöringsmedlet torkar upp. Regnet hjälper också till att lösa upp smutsen från ytan.

Om du har planer på att betsa altanen när du har tvättat den, är det extra viktigt att vänta med detta tills träet har torkat helt.

Vill du bygga en ny altan rekommenderar Biltemas varuhuschef Helene Bjerke om trall av komposit. Träkomposit är ett lättskött material som är mycket slitstarkt. Det behöver inte efterbehandlas och tål vårt nordiska klimat utan att spricka.

Komposittrall är lätt att lägga och ger en fin yta som är fri från flisor, sprickor och skruvar. Här kan både stor och liten tryggt gå barfota utan att riskera att få spetor i fötterna.

Kolla även in den kinesiska träoljan – ett prisvärt och enkelt sätt att fräscha upp gamla utemöbler i trä.

Allt inom träskyddsbehangling

96921

Låt det blomma

Gräsmattan och häcken är klippta och altanen är rengjord. Då fattas det bara lite blommor för att sätta pricken över i. Vi har naturligtvis allt du behöver för att lyckas med din plantering.

Allt inom plantering

Kom även ihåg växtnäring för krukväxterna. Att tillsätta växtnäring är särskilt viktigt på våren och försommaren.

Om du har klätterväxter eller tomatplantor som drar iväg på höjden, stöttar du enkelt dem med en växtklämma. Med en smart koppartejp förhindrar du också effektivt mördarsniglar från att ta sig upp i dina krukor. Vira tejpen runt pallkragen, krukan eller blomlådan. Tejpen ger en svag elektrisk stöt mellan kopparn och snigelns slem, vilket får snigeln att vända omedelbart.

Allt inom skadedjursbekämpning

Och du: Glöm inte att köpa lecakulor till trädgårdsarbetet. De kan användas för både plantering, dränering och fyllning av krukor.

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Odla egna tomater

Odla egna tomater

Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!