Så får du rätt glöd på grillen
Använder du dig av en klassisk kolgrill för sommarens alla middagar? Då vet du med största sannolikhet att det finns olika tekniker och redskap för att få till den där perfekta glöden, som också ger dig den perfekta köttbiten, grönsaksspettet eller haloumin.
Men det är inte alltid helt enkelt att veta hur man ska få till glöden optimalt. Men du kan vara lugn. Här delar vi nämligen med oss av våra absolut bästa tips för att få en rykande het glöd på grillen.
Vad är skillnaden mellan grillkol och grillbriketter?
Står du i valet och kvalet om du ska använda grillkol eller briketter i grillen? De olika bränslealternativen skiljer sig åt en del, och beroende på vad du ska grilla kan den ena passa bättre än den andra.
Grillkol
Grillkol ska du använda om du vill grilla på en hög temperatur och med en direkt värmekälla. Fördelen med grillkol är att det antänds snabbt och blir varmare än grillbriketter. Med grillkol, och dess direktvärme, kan du med fördel grilla mat som har kortare tillagningstid, så som hamburgare, grönsaker eller korv.
Nackdelen med grillkol är dock att den brinner ut fortare och kan ge en ojämn värme.
Grillbriketter
Tillskillnad från grillkol så brinner grillbriketter längre och med en jämnare värme. Med grillbriketter får du en indirekt värme, vilket passar när du ska grilla mat på lägre värme under en längre tid.
Nackdelarna med grillbriketterna är att de har en förhållandevis lång antändningstid, och ryker lite mer än grillkolen.
Blanda grillkol och grillbriketter
Sanningen är dock att du faktiskt inte behöver välja mellan grillkol och grillbriketter. Det går nämligen jättebra att blanda dem. Fördelen är att du då får en längre brinntid, och kan välja mellan indirekt och direkt grillning.
Vårt sortiment av grillkol och briketter
Hur mycket grillkol ska jag ha?
Hur mycket grillkol du ska använda beror på grillens storlek och på vad du ska grilla. Om det är mat som är lättlagad, så som hamburgare, korvar eller tunnare köttbitar så brukar ett lager av grillkol räcka.
Ska du däremot grilla mat som tar längre tid, som större köttbitar eller en större kyckling så kan du behöva använda två lager grillkol.
Så fyller och tänder du grillen
Nu har du förhoppningsvis koll på vilket bränsle du ska använda till din grill. Så låt oss gå vidare till hur du rent praktiskt ska gå till väga för att få till den där perfekta glöden. Så ta på dig grillförklädet och ta med dig grillverktygen – det är dags att börja grilla!
- Fyll grillen
Fyll grillen med antingen grillkol eller briketter. Grillar du i en klotgrill så är en bra tumregel att fylla den en fjärdedel. Det är alltid bättre att fylla på lite för mycket än för lite. Även om du kan fylla på under grillens gång, men då riskerar du att få en ojämn värme. Ett hett tips är att lägga din grillkol eller dina briketter i en hög, då antänder de lättare, och när du väl har fått igång glöden så kan du platta ut högen igen
- Dags att tända grillen
Nu är det dags att tända grillen. Använd dig av grilltändare, tändpåsar, grillstartare, elektrisk tändare eller traditionella tändstickor. Låt grillkolen eller briketterna brinna tills de blir askgråa och stäng sedan locket på grillen. Men glöm inte att lämna spjällen öppna!
När grillen har uppnått rätt temperatur är det äntligen dags att lägga på maten på grillen.
Återanvänd grillkolen
Visste du att du kan återanvända den grillkol som inte brunnit ner? Låt kolen svalna och lägg den sedan i en plastpåse. Skaka påsen tills asken trillar av från kolen.