Så blir du av med myror i huset

Så blir du av med myror i huset

Har du myror i huset? Då vet du säkert också att de kan vara svåra att bli av med. Vi har samlat våra bästa tips på hur du både kan bekämpa och förebygga myror i huset med två enkla metoder.

Har du myror i huset?

Har du sett små sandhögar nära dina paneler? Eller kryllar det av myror på köksgolvet? Myror i huset är ett problem som många husägare står inför – ofta framåt vårkanten.

Du hittar dem ofta i köket, där de letar efter matrester. Faktum är att de kan ta sig in genom minsta springa och spricka, och när de väl är inne kan det vara svårt att bli av med dem igen. Dessbättre finns det flera sätt att angripa problemet.

Två metoder för att bekämpa myror i huset

Det kan vara svårt att bekämpa myror inomhus, men det finns två huvudsakliga metoder du kan prova.

Förstör myrornas hem

Myror i huset kan vara en olägenhet, och det beror ofta på att de har hittat en plats att etablera ett bo på. Ett myrbo kan vara omfattande och sträcka sig över ett stort område, och det är hit myrorna återvänder när de har letat igenom ditt hem efter läckerheter. Därför kan det också vara effektivt att förstöra boet – även om det kan kännas lite makabert. Det handlar alltså om att förstöra platsen där myrorna har slagit sig ner, så att man tar bort problemet vid roten. På så sätt kan du vara säker på att helt bli av med myror i ditt hus.

Använd ett insektsmedel

Förutom att förstöra myrornas bo kan du också prova ett insektsmedel. Det kan vara en bra lösning speciellt om du har svårt att lokalisera myrboet eller om det är svårt att komma åt det. Fördelen är att myrorna vanligtvis tar med sig giftet in i myrboet, och på så sätt kan du fortfarande komma åt dem. Dessutom fungerar myrgiftet snabbt och du kommer ofta att kunna se resultat inom några dagar.

Bli av med myror i huset genom att förstöra deras bo

Myror i huset kan vara en betydande olägenhet, och en av de mest effektiva metoderna för att bli av med dem är att förstöra deras bo. Vi har samlat våra bästa råd om hur du gör och vad du bör tänka på innan du börjar ta bort myror i huset.

  1. Hitta myrboet: Det första steget är att ta reda på var myrorna har sitt bo. Det är faktiskt lättare sagt än gjort. Här kan du med fördel observera myrornas rörelser. De följer ofta en specifik väg till och från boet. Du kan också behöva titta utomhus, och ibland behöva bryta upp golvet eller undersöka husgrunden närmare.

  2. Förstör myrboet:När du har hittat boet är det dags att förstöra det. Om boet är utomhus kan du gräva upp det med en spade. Om boet är inomhus kan du använda ett insektsmedel. Du också kan hälla kokande vatten ner i myrboet för att vara säker på att du kommer åt alla myror.

Det är en bra idé att hålla ett öga på boet dagarna efter. Om myrorna är extra svåra att bli av med kan det behövas ytterligare en omgång kokande vatten eller gift i boet. Tänk också på att myror mycket väl kan ha flera bon. Det kan därför vara nödvändigt att upprepa processen på flera olika ställen i ditt hem.

Bekämpa myror i huset med gift

Om du inte hittar myrboet, eller om du bara har svårt att ta dig dit, kan du bekämpa myrorna i huset med myrgift. Det dödar myrorna snabbt och effektivt, och du kommer snabbt att kunna se resultat. Du kan också ha sådan tur att myrorna själva tar med sig giftet ner i myrboet, så att boet förstörs på detta sätt. Så kommer du igång med användningen av myrgift:

Välj rätt typ av gift: Först och främst är det viktigt att välja rätt typ av myrgift. Det finns olika typer av myrgift på marknaden. Du kan till exempel välja mellan spray, myrlockburkar och myrpulver. Det är en bra idé att välja en produkt med långvarig effekt. På så sätt säkerställer du att giftet fungerar en tid efter att du har använt det.

99758

Lägg ut giftet på rätt ställen: När du har valt ditt myrgift lägger du ut det på de platser där myrorna är aktiva. Till exempel i köket eller runt dörrar och fönster. Det är viktigt att du lägger ut giftet längs myrornas vägar för att säkerställa att de kommer i kontakt med giftet.

Ha tålamod: När du använder myrgift måste du ha tålamod. Även om giftet verkar snabbt kan det ta några dagar innan du ser någon större minskning av antalet myror i ditt hem.

Kom ihåg säkerheten: När du måste bekämpa myror i huset med gift är det viktigt att tänka på säkerheten. Följ därför alltid tillverkarens anvisningar och se till att barn och husdjur inte kan komma i kontakt med giftet. Myrgift kan vara skadligt vid förtäring eller kontakt med huden, så det är viktigt att vara försiktig.

Om du fortfarande har myror efter en vecka kan du behöva använda mer gift eller prova en annan metod. Du bör också vara medveten om att myrgift inte alltid löser problemet långsiktigt. Myror i huset kan vara ett tecken på ett större problem – till exempel ett gömt myrbo eller små sprickor i ditt hus. Om du fortsätter att ha problem med myror i huset kan det därför vara en bra idé att ta hjälp av professionella skadedjursbekämpare.

Förhindra att myrorna tar sig in i huset igen

När du väl har blivit av med myror i huset är det minst lika viktigt att du är ser till att de inte kommer tillbaka. Vi har sammanställt några förebyggande åtgärder som du kan vidta för att förhindra att nya myror tar sig in i ditt hem.

Håll ditt hem rent: Först och främst är det viktigt att hålla ditt hem rent om du vill undvika myror i huset. Myror är särskilt förtjusta i mat och godis, så kom ihåg att städa köket noggrant och undvik att låta matrester ligga framme. Töm också soptunnan regelbundet.

Kontrollera sprickorna: Täta eventuella springor och hål som myrorna kan ta sig in genom – både ute och inne. Myror är små och kan lätt ta sig in genom även den minsta öppning. Kontrollera därför att det inte finns några sprickor i huset – särskilt runt fönster, dörrar och andra öppningar, och ta reda på hur du bäst tätar öppningarna.

Håll efter myrbeståndet i trädgården:Myror är egentligen inte skadliga för din trädgård, men det kan ändå vara en bra idé att hålla nere antalet myrbon lite. Myror bygger ofta sina bon under kakel, klinkers, stenar eller i trädstammar, så genom att hålla dessa områden fria från för många myror kan du minimera risken för att myrorna hittar in i ditt hus också.

Förebygg med insektsmedel:Faktum är att du också kan förhindra myror i huset med insektsmedel. Du kan därför strö lite myrmedel på strategiska platser runt om i huset om du vill förhindra att myrorna kommer in igen. Du kan också ha några lockbetesburkar framme på de platser där det ofta finns myror i huset.

Huskurer mot myror i huset

Det finns en uppsjö av effektiva insektsmedel som du kan använda för att bekämpa myror i huset, men det finns faktiskt också ett antal gamla huskurer. Kanske kan de vara effektiva i kampen mot de små krypen i ditt hem?

Kanel:En av de mest kända huskurerna är att använda kanel. Myror gillar inte lukten av kanel och undviker därför områden där kanel har strötts ut. Du kan därför strö lite kanel på de ställen där du har sett myror.


Vinäger:En annan huskur är att använda vinäger. Myror gillar inte heller lukten av vinäger, och undviker därför ytor helst där vinäger har sprayats. Tänk dock på att vinäger kan skada vissa ytor. Testa därför gärna på en mindre yta först. Lukten är heller inte direkt god.

Kaffesump:Myror gillar inte heller kaffesump, så genom att strö kaffesump runt huset kan du hålla myrorna borta. Kaffesump är också nedbrytbart, så på så sätt är det självklart att använda utomhus runt huset.

Tänk på att huskurer mot myror i huset inte nödvändigtvis är en permanent lösning. Om du har ett stort problem med myror i huset kan det vara så att du behöver använda andra metoder. Men det är värt ett försök, för kanske fungerar det i just ditt hem?

Lär känna husmyrorna lite bättre

Det är alltid en bra idé att känna din fiende innan du går ut i krig. Samma sak gäller när du måste slåss mot myror i huset. Det finns många olika arter av myror, men det finns några som är vanligare i svenska hem än andra. Det är svartmyran och rödmyran.

Svartmyror är de vanligaste myrorna. De är små, mörka och snabba och kan snabbt invadera ditt hem om de hittar en väg in. Svartmyror dras särskilt till socker och sötsaker, så om du har myror i huset är det ofta svartmyror som har letat sig in i ditt kök.

Svartmyror bygger ofta sitt bo under stenar, kakel och klinkers eller i hålrum i väggar och golv. De kan också bygga sitt bo träkonstruktioner, och i värsta fall kan det faktiskt orsaka skador på ditt hem.

99759

Även om svartmyran är den vanligaste myran i svenska hem kan du också stöta på andra arter. Rödmyran är en annan art som kan invadera ditt hem. De är kända för en karakteristisk doft av apelsin. Du kan också stöta på hushästmyror - ibland även kallade Herkulesmyror, som är extra stora – precis som namnet antyder.

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

När ska man plantera en häck?

När ska man plantera en häck?

Är du osäker på när du ska plantera en häck? När på året är det bäst att plantera en häck, och hur gör man egentligen? Det ger vi dig svaret på i den här guiden.

Odla egna tomater

Odla egna tomater

Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!