Plantera fröer – skapa grönskande och smakrika odlingar!
Med fröerna i vårt sortiment kommer du kunna skapa en grönskande, väldoftande och smakrik odling hemma i trädgården eller på balkongen. Att odla hemma är en hobby för många och du behöver inte oroa dig för att du måste vara en erfaren trädgårdsmästare för att lyckas med din odling. Med våra fröer kan nästa vem som helst få till ett blomstrande grönsaksland och en färgglad rabatt, så länge du ger fröerna och odlingen lite av din tid och kärlek.
Planera din odlingsplats
Oavsett om du har tillgång till en trädgård eller bara en balkong, finns det alltid utrymme för odling. Innan du börjar så dina fröer, överväg vilken typ av växter som passar bäst för din miljö. För soliga områden kan du satsa på grödor som kräver mycket solljus, medan skuggiga platser kan vara perfekta för kryddväxter som trivs i delvis skugga. Se till att din odlingsplats har tillräckligt med dränering och välj rätt jord för att främja optimal tillväxt beroende på vad du väljer att plantera.
Fröer hos Biltema
I vårt sortiment hittar du en mängd olika fröer som låter dig odla kryddor, grönsaker och blommor. Det är bara fantasin (och väder, plats och förberedelser) som sätter gränserna för hur mycket du kan odla och skörda till sommaren.
I vårt sortiment av fröer hittar du bland annat:
- Gräslök
- Chilipeppar
- Persilja
- Dill
- Salladslök
- Morötter
- Sockerärtor
- Tomater
- Majs
- Rädisor
- Sallad
- Krasse
- Spenat
- Sommarblommor
- Solrosor.
Odla smakrika kryddor och örter
Att odla egna kryddor och örter är enkelt och kryddorna kan planteras i nästan vad som helst, så länge det finns möjlighet för dränering. Du kan alltså odla kryddorna i krukor, odlingslådor eller i rabatten, så länge du har rätt jord och rätt sol- och vattningsförhållanden. Kryddor vill gärna ha en porös jord, och beroende på vilken krydda du planterar så vill de ha olika mycket sol och skugga. Persiljan till exempel trivs bra i skugga, medan chilipepparn vill ha det soligt. Läs mer på fröpåsarna i vilket läge de ska planteras.
I vårt sortiment av kryddor och örter hittar du bland annat:
- Gräslök
- Chilipeppar
- Kruspersilja
- Bladdill
- Basilika
- Oregano.
Så och plantera kryddor
Förutom att du får smakrika kryddor till maten eller salladen så lockar kryddor som får blomma ut ofta till sig fjärilar, humlor och bin, vilka är användbara för många av dina trädgårdsväxter och odlingar.
Så planterar du kryddorna
Att planera kryddor är inte svårt.
- Börja med att bestämma vart du ska plantera kryddorna. Skuggigt eller soligt? I kruka eller pallkrage?
- Fyll på med färsk såjord, gärna porös jord.
- Fröna ska därefter planteras ytligt, precis under jorden.
- Fukta jorden med en vattenspruta.
- Sen är det bara att vänta in tills kryddorna vuxit till sig och är redo att skördas.
Odla krispiga grönsaker
Det är ju något alldeles speciellt med att äta egenodlade grönsaker, direkt plockade utifrån trädgårdslandet. Beroende på vilka grönsaker du väljer att odla krävs olika mycket förberedelse och tid. Sockerärtor, spenat, sallad, rädisor och morötter är några av de grönsaker som är lätta att odla och oftast ger en snabbt och stabil skörd.
I vårt sortiment av grönsaksfröer hittar du bland annat:
- Salladslök
- Morötter
- Sockerärtor
- Kruktomater
- Tomater
- Majs
- Rädisor
- Isbergssallad
- Smörgåskrasse
- Buskkrasse
- Spenat
När ska du så dina grönsaker?
De flesta väjer att så grönsaksfröer direkt i jorden, på odlingsplatsen, under april, maj och juni. Egentligen kan du börja så dina grönsaker så fort jordentemperaturen är minst 5 plusgrader.
Direktså under sommaren
De snabbväxande grönsakerna, som sallad, rädisor och sockerärtor kan du så i omgångar under hela sommaren. På så vis kan du skörda grönsaker i omgångar hela sommaren lång, och alla grönsaker blir inte klara för skörd samtidigt.
Så sår och planterar du grönsakerna
- Börja med att förbereda jorden som du ska så i. Tillför gödsel och jordförbättring om det behövs. Toppa jorden med lite sandblandad jord som du sätter fröna i.
- Så dina fröer i rader och med lagom mellanrum, så att de inte växer in i varandra när de väl börjar gro.
- Vattna och se till att fröerna hålls lätt fuktiga hela tiden, till dess att de börjar gro. Till dess att fröna har slagit rot behöver du vattna försiktigt, så ett tips är att använda en vattenspruta med mild stråle.
- Skulle frosten plötsligt göra sig påmind på vår- eller höstkanten är det viktigt att du skyddar dina grödor med en fiber- eller växtduk.
- Gödsla! När grönsakerna börjar växa är det bra om du regelbundet ser till att ge dem rätt näring, så som kogödsel, hönsgödsel eller annan flytande växtnäring.
Odla färgsprakande blommor
Med färgsprakande blommor i rabatterna, pallkragarna eller krukorna kommer ditt hem och uteplats att genast kännas somrigare, mysigare och mer hemtrevlig. Det kan vara en god idé att förså dina blomfröer inomhus innan utomhusklimatet är tillräckligt varmt. Genom att förså har dina blommor redan hunnit växa till sig lite tills värmen är kommen, och du kan plantera ut dina små plantor. Alla blommor behöver inte försås inomhus, vissa trivs bäst av att planteras direkt utomhus. Därför bör du alltid utgå från instruktionerna för respektive frösort som du köper.
I vårt sortiment av blomfröer hittar du bland annat:
- Mix, sommarblommor
- Ringblommor
- Solrosor
- Luktärter.
Förså dina blomfröer
Oftast står det angivet på fröpåsen när fröerna bör förodlas, eller hur många veckor det tar från att du sår fröerna till dess att de är redo för utplantering. Var noga med att frosten ska vara över tills dess att blommorna är redo att planteras utomhus.
Vad ska jag så mina fröer i?
Du kan förså dina fröer i en mängd olika typer av krukor, burkar, gamla mjölkförpackningar, lådor och kärl. Det finns även små krukor eller minidrivhus att köpa om du vill så i dem. Det finns egentligen inga rätt eller fel här, utan det viktigaste är att dina fröer får rätt förutsättningar i form av jord, bevattning och solljus.
Så planterar du blomfröer
- Börja med att fylla krukorna, minidrivhuset eller vad du nu än har valt att plantera i, men såjord. Se till att jorden packas hyfsat kompakt.
- Så fröerna glest.
- Täck försiktigt fröerna med jord, tills de inte syns längre. Om det är ljusgroende frön som du har köpt ska dessa inte täckas med jord alls. Läs därför alltid på påsen innan du börjar plantera.
- Spraya vatten över sådden och täck den med plast, om du inte använder ett minidrivhus med lock. Glöm inte att du behöver göra små lufthål i plasten så att fröerna får syre.
- Glöm inte att märka upp vilka fröer du planterar var, så att du kan hålla koll på dina olika blomtyper.
Skola om plantorna
När det äntligen har börjat skjuta upp en stjälk och hjärtblad är det dags att skola om dina plantor och plantera de till egna krukor. Du bör använda en mullrik jord vid omskolningen, som exempelvis kompost eller blomjord. Placera blommorna i halvskugga de första dagarna och se till att de får vatten vid behov.
Utplantering
När plantorna har vuxit till sig ytterligare och blivit fullrotade så är det dags för utplantering! Innan du planterar blommorna utomhus ska de avhärdas. Avhärdning börjar du med cirka en vecka innan du ska utplantera blommorna och brukar börja någon gång i maj-juni. Vid avhärdning börjar du med att placera blommorna i halvskugga och vindskyddat.
De första dagarna bör blommorna bara få cirka 2–3 timmars solljus, vilket sedan ökas efterhand som plantorna vänjer sig. Efter 3–4 dagar är plantorna oftast redo för att så ute under natten, så länge det inte är risk för frost. Sedan är avhärdningen klar och blommorna är redo att planteras där du vill att de ska blomstra.