När ska du beskära dina stenfrukter?
Att beskära sina träd är att ge dem kärlek, och säkerställa vackra och blomstrande träd till nästa säsong. Dessutom blir ett korrekt beskuret träd friskare och mer motståndskraftig mot sjukdomar.
Att beskära sina stenfruktträd under JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september har sina fördelar. Beskärning under den här perioden gynnar inkapslingen av skadad stamvävnad, och just stenfrukter har generellt en mycket bra inkapslingsförmåga.
Vanliga stenfrukter:
- Körsbär
- Plommon
- Persika
- Oliver
- Nektarin
- Mango
Ta hand om ditt stenfruktträd
Det är alltså med fördel du kan göra mindre beskärningar och gallra bland smågrenarna under JAS-perioden. Du bör inte beskära stenfruktträden för kraftigt, då det kan leda till frostskador och orsaka gummiflöde. Gummiflöde kan visa sig genom att det rinner ut en gummiliknande vätska ur frukterna.
Körsbär och plommon, som kanske är de vanligaste stenfrukterna i våra nordiska trädgårdar, liknar äppelträden på många vis. De har alla både fruktskott och fruktspjut, samt bukettgrenar. Stenfrukternas blomknoppar hittar du i deras bukettkvistar, som ofta är omringade av blad.
Så här beskär du
Du ska aldrig skära en gren rakt av, utan kapa den precis ovanför en kvist, på så vis kan det bildas en naturlig fortsättning på grenen. Om du klipper av grenen rakt av bildas det stumpar i kronan, vilket inte är bra för trädet och kan leda till att det blir sjukt. Använd alltid en vass och rengjord sekatör för din beskärning.
Om ditt träd är sjukt så är det viktigt att du steriliserar sekatören mellan varje snitt du gör. Ett tips är att doppa sekatören i lite rödsprit mellan klippen.
- Beskär plommonträd
Tekniken är avgörande för beskärning av plommonträd. Lämna inga tappar och klipp alltid intill en grenvinkel eller strax ovanför en utåtriktad gren.
- Beskär körsbärsträd
Körsbärsträden kräver inte jättemycket beskärning, utan det räcker i regel att du försiktigt gallrar bort torra grenar, smågrenar som växer åt fel håll eller som är i vägen för varandra. Lämna kronan gles och luftig, så att solljuset kan tränga igenom, vilket också förebygger trädsjukdomar.
- Beskär persikoträd
Vi vill även skicka med ett tips till dig som har ett persikoträd. Glöm inte att det är skotten som vuxit ut och utvecklats från föregående sommar som ger frukt och blommor. Så det är viktigt att dessa inte beskärs och kapas, om du vill ha fina persikor till nästa sommar.
Fyra beskärningsfel att undvika
- Klipp för kort
Kapa inte grenarna för nära stammen så att det bara är små stumpar som sticker ut. Trädet kommer att tappa sin harmoni och utväxten kan se konstig och onaturlig ut. - Vattenskott
Vid för kraftig beskärning riskerar du att få vattenskott, vilket är nya skott som växer på de snittade ytorna. Ju fler snittytor, desto fler vattenskott.
Så länge skotten är små kan du riva av dem, men om de hunnit växa till sig så behöver du klippa av dem så nära stammen som möjligt. - Grenkragar
Det är viktigt att du gör ditt snitt på rätt sida av grenkragen. Grenkragen är den ”bulle” som sitter runt alla grenar, ofta ser det ut som veck på ovansidan och en bulle på undersidan av grenen. Grenkragen har goda förutsättningar för att läka sår på trädet, och det är alltså strax utanför denna som du ska lägga ditt snitt för att läkningen inte ska resultera i utbuktningar. - Kapa kronan
Ditt träd kommer aldrig bli detsamma om du kapar dess topp. Du kommer inte att få en lika snygg stam och krona igen, utan endast nya skott som inte blir lika bra som den ursprungliga kronan. Trädet kommer att fortsätta att växa på bredden, men inte på höjden.
Som man sår får man skörda lyder ju talesättet, och det håller vi med om. Beskärningen av dina stenfruktträd är avgörande för hur din skörd ska se ut nästa säsong. Så se till att göra den noggrant och korrekt.