Krislåda – Så enkelt gör du en beredskapslåda
Varför är en krislåda viktig?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informerar att alla bör vara beredda att klara sig i minst sju dagar på egen hand hemma. Det är ett regeringsbeslut från 2020 som ligger bakom och det är något vi alla bör ta på allvar.
Orsaken är att samhället är sårbart vid en kris, naturkatastrof, större olycka eller krig. Genom att du säkrar din krisberedskap hemma kan samhällets begränsade resurser kan användas där de behövs mest i ett sådant läge. Med en färdig krislåda hemma har du alla viktiga saker på en plats och du slipper oroa dig för att du glömt något viktigt.
Det är inte nödvändigtvis världens undergång du preppar för. En krisberedskapslåda kan vara till stor nytta även vid exempelvis längre strömavbrott eller snöoväder.
Vad ska en krislåda innehålla?
Krislåda, beredskapslåda, prepper-låda eller kriskit - kärt barn har många namn. Men vad ska man ha i en krislåda? Förenklat kan man säga att lådan ska innehålla det allra nödvändigaste du och din familj behöver för att hålla er varma, rena, mätta och att ni kan ta del av viktig samhällsinformation. Din beredskapslåda kan innehålla följande grundläggande krispaket:
Vevradio eller batteriradio: Gör att du kan ta del av nyheter och viktig information (VMA) på Sveriges Radio P4. En vevradio innehåller även lampa så att du alltid kan ha ljus i mörkret. Fördelen med en vevradio är att du inte är beroende av el eller batterier.
Stormkök med bränsle: För att värma mat och rena vatten genom att koka det vid behov.
Tändstickor, värmeljus och stearinljus: För att kunna se i mörkret vid strömavbrott och för att ge extra värme.
Dunkar eller PET-flaskor med rent vatten: Räkna med tre liter vatten per vuxen och dygn. Dessa förvarar du inte i själva krislådan utan på lämplig mörk och sval plats.
Mat med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur: Exempelvis konserver, torrvaror, rotfrukter och ägg. Välj sådant som du äter till vardags och använd och fyll på förrådet allteftersom så att det inte blir dåligt. Dessa varor behöver inte ligga i din beredskapslåda utan kan stå i ett separat skafferi.
Hygienartiklar: Fyll på med lite extra av det som behövs till vardags. Toapapper, bindor, blöjor och kanske våtservetter. Sopsäckar är också bra – för avfall och att ha ifall toaletten slutar fungera.
Extra saker för en komplett överlevnadslåda
Om du vill vara extra förberedd kan du överväga att även ha med följande saker i din krislåda:
Pannlampa, ficklampa eller lykta: Ger dig välbehövt extra ljus när bostaden blir mörk vid strömavbrott.
Sovsäckar, varma kläder och filtar: Din bostad blir sannolik kall om elen försvinner på vintern. Förbered dig med något varmt för kroppen! Eventuellt kan du även skaffa en alternativ värmekälla som drivs med fotogen, ved, gasol eller diesel. Tänk bara på ventilationen!
Husapotek och mediciner: Detta bör du alltid ha hemma, men det är extra viktigt vid en kris när samhället kanske inte kan rycka ut direkt. Använder du receptbelagda mediciner bör du ha så att du klarar dig i en månad men lägg inte dessa i krislådan utan använd dem som vanligt så att de inte blir gamla.
Block med viktiga telefonnummer och annan information: Du har kanske varken tillgång till mobil, dator eller internet om strömmen är borta länge. Samla all information som du behöver i ett anteckningsblock så är du förbered.
Powerbank, fulladdade batterier och extra batterier: Var förberedd genom att ha gott med extra ström till din mobil, radio och lampor.
Underhållning: Underskatta inte vikten av att ha något kul att göra om ni blir isolerade i hemmet. Sällskapsspel, kortspel och böcker är bra saker att ha hemma.
Kontanter: Slutligen är det en god idé att lägga lite kontanter i små valörer i din krislåda. Blir det strömavbrott, kris eller någon annan samhällsstörning är det inte säkert att ditt bankkort fungerar.
Utöver krislådan finns det mer du kan göra för att bli krissäker. För en fullständig lista över vad du bör förbereda kan du läsa vår artikel om krisberedskap hemma.
Krislådans storlek och förvaring
Vi har nu gått igenom vad du kan köpa till din krislåda, vad den ska innehålla – men vilken typ av låda är bäst som nödlåda för att förvara ditt kriskit? Svaret beror dels på vilka saker som du vill ska ingå i ditt krispaket hemma, dels hur dina förvaringsmöjligheter ser ut.
Till att börja med kommer allt vatten och all mat ta alltför stor plats för att rymmas i själva krislådan. Dessa förvarar du på lämplig sval och mörk plats i hemmet. Övriga saker kan rymmas i ditt nödkit.
En rejäl förvaringslåda av plast är ett lämpligt val för ditt krispaket att ha hemma. Tänk bara på att den måste få plats någonstans också, exempelvis i garderoben, i garaget eller på vinden. Det måste givetvis inte vara en låda heller. Har du ont om utrymme kan du ha sakerna samlade på hyllor eller i en byrålåda.
Har du svårt att få plats med en skrymmande låda kan det vara enklare med två mindre förvaringslådor. En annan sak att tänka på är att inte packa en enda låda för tungt ifall du behöver flytta den, exempelvis från vinden.
Slutligen hoppas vi att du haft nytta av våra tips och så önskar vi dig lycka till när du förbereder din egen prepper-låda!