Hur ska jag ljussätta mitt hem med olika ljuskällor?
Ljussätta mitt hem eller kontor
Att ljussätta ett hem eller kontor är inte så stor skillnad mot hur man ska tänka i allmänhet. Det gäller att rikta ljuset på ett sätt att det skapar stämning och fungerar bra för den funktion som rummet ska användas till. Ett rum behöver oftast mer ljus än man tror, det gäller att sätta ljus med rätt placering och ibland kombinera mjukt ljus och hårt ljus.
Grundläggande ljussättningar handlar om att välja rätt ljus och olika typer av ljus. Resultatet kommer bli ett bra ljus som kommer fungera och upplevas som både funktionellt och bra. Det gäller bara att våga testa, för där finns inget som är rätt och fel.
Innan du börjar kan det vara bra att ställa sig frågan hur man vill att ljuset skall fungera och uppfattas i rummet du befinner dig i. Var ifrån kommer det naturliga ljuset? Behöver jag komplettera det naturliga ljuset? Vilken känsla ska ljuset skapa i miljön jag befinner mig i?
Ett ljus som kommer in genom ett fönster kan man dra nytta av på olika sätt och rummets inredning påverkar ljusets flöde i rummet beroende på hur rummet är inrett med möbler, färger och material. Men vad är då en bra ljusdesign och ljussättning?
En bra ljussättning utgår ifrån det naturliga ljuset som finns i ett rum eller i en miljö. Sedan är det viktigt att lamporna ger ljus som kompletterar det funktioner som man har i rummet. Genom att välja rätt lampa och rätt typ av ljuskälla kan man också skapa rätt stämning i rummet. Om man har en lampa och ljuskälla som skapar kontraster i rummet så får man mer stämning och liv. Om man också kompletterar med bra färgtemperatur (Kelvin), det vill säga ger rummet ett kallt eller varmt ljus, när man väljer ljuskällor så förhöjer man stämningen ännu mer. Styrkan (Lumen) för hur starkt en lampa lyser har också sina effekter.
Val av lampor inomhus
Valet som man ska göra när man väljer en lampa som ska användas inomhus är helt beroende av vilken typ av inomhusbelysning som behövs. Bra lampor gör ett rum komplett och skapar helhet som är viktigt för rummets känsla. Så välj en lampa som passar den stil och inredning som du vill sätta prägel på och som du kommer trivas med i många år framöver.
Belysning med olika funktioner – hos oss på Biltema!
Ljuset påverkar oss mer än vad vi tror. Alla rum behöver därför någon typ av belysning, som både är funktionell, trivsam och kostnadseffektiv. För att förstå vilken typ av belysning du skall använda, bör du känna till vilken typ av belysning det finns hos oss på Biltema.
Halogenlampor
Halogenlampor är många gånger den perfekta ersättaren för glödlampor. De ger ett varmt ljus med perfekt färgåtergivning precis som glödlampor.
Halogenlampor känner man enkelt igen på deras speciella sockel som är två små stift. Fördelen med den här sortens lampa är att ljuset är betydligt starkare än i vanliga glödlampor, trots att de är små. Detta då de bland annat tänds till full ljusstyrka direkt. Därtill är de omtyckta på grund av det vackra sken de avger. Ljuskvaliteten känns lite lyxigare med ett klarare sken som ger lyster åt det som blir upplyst. Lamporna används till sin fördel i just riktad belysning där du vill rikta fokus mot något såsom när du är behov av en bra arbetsbelysning eller i ett skåp/hyllanordning.
Precis som med våra andra lampor kan du även hitta olika lumen och kelvin när du ska köpa halogenlampor. En halogenlampa med högt ljusflöde, det vill säga ett högt kelvintal, ger ett kallt sken, medan ett lägre tal ger ett varmare ljus.
Halogenlampor används nu för tiden mindre och mindre på grund av deras relativt höga energiförbrukning. Dock går det inte riktigt att hitta ett likvärdigt ljus som ger samma kristallklara sken. För dig som vill ha ett alternativ till klassiska halogenlampor kan hitta mycket i vårt sortiment på Biltema. I så fall har vi exempelvis vanliga normalformade lampor i LED, stiftlampor i LED, kronljus och andra typer av LED-lampor.
LED lampor
LED är ett ljus som passar utmärkt till såväl effekt belysning såsom för dekoration både i hemmet och på ditt kontor. Idag finns många ledljuskällor med ett behagligt varmvitt ljus som ger liv till din inredning och inomhusmiljö.
LED-lampor är bästa formen av lågenergilampor och finns i många olika varianter. Till skillnad från halogen och glödtråd blir LED-lampor inte varma. De klarar därmed trängre utrymmen, och livslängden kan vara upp till 10 gånger längre. LED-lampor ger också en fin färgåtergivning och god spridning.
I vårt breda sortiment hittar du E27, E14, GU10, G9 och alla andra typer i olika utformningar. Vi har en mängd olika typer av LED-lampor för att passa just ditt hem och miljö såsom:
- Dekorationslampor
- Globlampor
- Kronljuslampor
- Normallampor
- Päronlampor
- Rundstrålande lampor
- Rörlampor
- Speciallampor
- Spotlights
- Stiftlampor
Vill du sen även koppla på dimmer till din belysning så hittar du naturligtvis även dimbara LED-ljuskällor hos oss på Biltema.
Lysrör
För att få så mycket ljus som möjligt under lång tid så är lysrör det pålitligaste valet. Lysrör genererar en otrolig mängd elektriskt ljus i hela världen. Av ekonomiska skäl så är därför lysrör det självklara valet i de flesta större lokaler såsom industrier, skolor och kontor men funkar även bra att sätta i köket, garaget eller förrådet. Detta tack vare dess höga ljusflöde i kombination med låg energiförbrukning. Man brukar säga att ett lysrör förbrukar endast en femtedel av den el som en glödlampa behöver för att ge lika mycket ljus.
Det finns två typer av lysrör, ett fluorescerande lysrör och LED-lysrör. Det fluorescerande är rundstrålande, vilket innebär att ljuset emanerar från hela röret och reflekteras på armaturens reflektor för att ge bra spridning. Dock måste reflektorn rengöras regelbundet och lysrörets livslängd är kortare än LED-lysrören som är ett mer energieffektivt och miljövänligt alternativ. Om du byter från fluorescerande till LED ska glimtändaren som sitter i armaturen bytas mot en medföljande LED-starter.
På Biltema hittar du lysrör i modeller som T5, T8 och bänkbelysning i olika slag. De finns i olika längder, med olika kraftigt ljus samt olika färgtemperaturer (mjukt varmvitt sken eller lite starkare och kallare ljus) beroende på hur du behöver ljussätta din miljö.
Vilken typ av belysning ska jag då välja för att få rätt ljussättning i min miljö?
Ljuset påverkar oss mer än vad vi tror. Alla rum behöver därför någon typ av belysning, som både är funktionell, trivsam och kostnadseffektiv. Ljus skapar trygghet, och bidrar samtidigt med en mysig och ombonad atmosfär. Ljus hjälper dig kort och gott att göra vad du vill, när du vill och var du vill.
Här kommer några korta tips på vad du ska välja för typ av belysning beroende på vilken miljö du befinner dig i.
Läsbelysning
Välj en LED-ljuskälla med ett ljusflöde på 430 – 1 000 Lumen och en färgtemperatur på 2 500 – 4 000 Kelvin. Ljuset i rummet bör vara jämt och inte för starkt. Välj därför gärna lampor med ett bra och konstant ljusflöde som lyser exempelvis upp hela eller delen av rummet du sitter och läser eller arbetar i.
Badrumsbelysning
Välj en LED-ljuskälla, lågenergilampa eller ett lysrör som tillgodoser ett bra allmänljus i badrummet. Det bör ha ett ljusflöde mellan 430 - 800 Lumen och en färgtemperatur på 2 500 – 3 000 Kelvin. För make up-ljus rekommenderar vi en ljuskälla som ger upp till 4 000 Kelvin vilket höjer kontrasten i ansiktet. Vi rekommenderar också att ljuskällorna är dimbara.
Vardagsrum och middagsbelysning
LED-ljuskällor med ett ljusflöde på 125 - 800 Lumen med en färgtemperatur mellan 2 500 – 3 000 Kelvin. Vill du extra bra ljus skall du välja en ljuskälla med 1 000 Lumen. I vardagsrummet är det bra att ha ett varmare och mjukare ljus. Du kan med fördel sätta in flera ljuspunkter beroende på om du behöver anpassa ljuset för om du ska läsa, titta på tv, äta eller leka. För att bidra till mysiga och romantiska middagar eller fikastund med levande ljus, rekommenderar vi att du använder dig av en dimbar ljuskälla. Här rekommenderar vi stämningsljus genom halogenlampor, vissa passande LED-lampor samt lågenergilampor.
Allmänbelysning
LED-lampor med ett ljusflöde mellan 430 - 800 Lumen och en färgtemperatur mellan 2 500 – 3 000 Kelvin. Behöver du starkare ljus i rummet så skall du välja en ljuskälla på ca 1 000 Lumen. Om du har halogen spotlights går det att byta ut en del av de som finns på marknaden till LED-ljuskällor. Det finns även LED-ljuskällor som går att dimra.
Dimmerbelysning
Alla halogenljuskällor kan dimras. De flesta LED-ljuskällor kan också dimras. Ljusfärgen på halogenljuskällorna blir varmare när du dimrar dem men på de flesta LED-ljuskällor så är de konstanta i ljus temperaturen oavsett styrka på ljuset.
Arbetsbelysning
Välj LED-lampa med ett kallvitt ljus som skulle kunna vara upp till 4 000 Kelvin vilket höjer kontrasten på det du jobbar med.
Stämningsbelysning
LED-ljuskällor med ett ljusflöde på 125 - 470 Lumen och en färgtemperatur på 2 500 – 3 000 Kelvin.
Köksbelysning och matlagningsbelysning
Köket har blivit en plats där många olika saker sker som inte alltid är kopplat till just matlagning. Det är därför viktigt att få till ett bra arbetsljus med ljuspunkter som kan tändas, släckas eller dimmas oberoende av varandra. Lampornas ljusflöde får gärna ligga på 750 – 1 000 Lumen och ha en färgtemperatur på 2 700 – 4 000 Kelvin.
På de ytor i köket där själva matlagningen sker kan du med fördel välja olika typer av lampor såsom LED-ljuskällor, lågenergilampor, lysrör eller halogenlampor. Lamporna bör ha god färgåtergivning, med ett ljusflöde på 430 - 800 Lumen och en färgtemperatur på 2 500 – 3 000 Kelvin. Lamporna får gärna placeras att ge ljus från två olika håll, just för att ge bästa förutsättningar att arbeta i köket.
För ytterligare information och råd om vilken typ av lampa du bör välja för just ditt utrymme i hemmet, rekommenderar vi dig att gå in på Energimyndighetens hemsida.