Hemberedskap – så får du god krisberedskap hemma
Hur länge ska man klara sig vid kris? Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör du ha en krisberedskap hemma så att du klarar dig i minst sju dagar. Sätter du ihop en krislåda och preppar med extra mat i skafferiet har du kommit en bra bit på vägen.
I denna artikel delar vi med oss av våra tips kring vad du kan göra och vilka saker du kan köpa för din krisförberedelse.
Checklista för din krisberedskap i hemmet
Här är vår egen prepping-lista med det viktigaste för din hemberedskap:
- Vevradio eller batteriradio
- Pannlampa, ficklampa, lykta
- Dunkar eller PET-flaskor med rent vatten
- Hållbar mat som klarar sig i rumstemperatur
- Stormkök med bränsle
- Sovsäckar, varma kläder och filtar
- Tändstickor, värmeljus och stearinljus
- Alternativ värmekälla som drivs av ved, fotogen, gasol eller diesel
- Husapotek och mediciner
- Hygienartiklar
- Powerbank, laddade batterier och extra batterier
- Kontanter
- Block med viktiga telefonnummer och annan information
Vad behöver jag till min hemberedskap?
Vi kan dela upp krisberedskap hemma i ett antal områden för att göra det lite mer överskådligt:
Vatten
Tillgång till rent vatten är en livsnödvändighet. MSB rekommenderar att ha minst tre liter vatten tillgängligt per vuxen person och dygn.
Köp vattendunkar och tappa upp vatten som du sedan förvarar på en mörk och sval plats. Byt ut vattnet med jämna mellanrum så att det är fräscht.
Är du osäker på vattenkvaliteten bör du koka det.
Mat
Förbered dig med att bunkra upp med extra mat hemma. Välj mat med lång hållbarhet och som kan förvaras i rumstemperatur. Det är bra om mycket maten kan ätas utan tillagning och med lite eller inget vatten.
Bra mat för hemberedskap är konserver och torrvaror. Ägg är underskattad preppingmat. De har lång hållbarhet, även i rumstemperatur.
Köp endast mat som du kan tänka dig att ändå äta till vardags. Då kan du äta av ditt beredskapsskafferi och fylla på med nya varor gradvis så att bäst före datum aldrig hinner passeras.
Värme
Blir det elavbrott på vintern blir ditt hem snabbt kallt om du inte råkar ha vedspis, kamin eller eldstad. Du kan förbereda dig genom att utse ett rum där familjen samlas. Här kan ni bona om det lite extra genom att lägga ut mattor på golvet och täta dörrar och fönster. Blir det riktigt kallt kan ni bygga en koja under ett bord. Ta fram vinterkläder och skaffa gärna sovsäckar.
Det går att få extra värme av värmeljus, etanolkamin eller fotogenkamin. Men tänk då på brandrisken och se till att ha god ventilation.
Kommunikation
Det är viktigt att kunna ta del av korrekt information vid kris, krig eller en allvarlig olycka. Nyheter och VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) sänds på Sveriges Radio P4. Skaffa dig en batteridriven radio eller vevradio.
Se till att ha mobiltelefonen laddad och skaffa gärna en powerbank (extrabatteri) för att ha tillgång till el även om strömmen går. Köp några paket med batterier i reserv.
Skriv ner viktiga telefonnummer, exempelvis till familjemedlemmar, vänner och kommunen. På 113 13 kan du få och lämna viktig information om pågående kris.
Betalningar och kontanter
Det är inte svårt att föreställa sig vilket kaos det kan bli om betalkort, Swish och internetbanker slutar fungera. Så kan det bli vid strömavbrott, IT-attack eller andra problem. Då är det bra att vara förberedd med extra kontanter i små valörer hemma. Det skadar inte heller att ha konton i olika banker och att ha olika bankkort att tillgå.
Mediciner
Använder du mediciner på recept bör du ta för vana att ta ut så att du klarar dig i en hel månad. Kom ihåg bara att, precis som med maten, använda ditt medicinlager och fylla på gradvis så att medicinen inte blir gammal.
Övrigt
Du bör förbereda extra ljus. Det blir mörkt när elen går. En batteridriven ficklampa är bra, men en pannlampa är kanske ännu mer praktisk att använda. En vevradio brukar vara utrustad med lyse också. Skaffa gärna en fotogenlampa eller batteridriven LED-lykta.
Glöm inte att ha tillräckligt av alla nödvändiga hygienprodukter. Toalettpapper, bindor, blöjor, tvål och våtservetter.
Har du husdjur måste du tänka på att ha tillräckligt med mat och vatten för dem också.
För att göra tillvaron lite roligare kan det vara bra att preppa med spel i form av en kortlek och olika sällskapsspel.
Varför måste du klara dig i minst en vecka?
Vi lever i ett samhälle där det mesta fungerar till vardags. Men skulle det hända något extremt som exempelvis kris eller krig måste du vara beredd på att samhällets resurser inte kommer att räcka. Då kommer myndigheterna att behöva prioritera så att de som har störst behov får hjälp först.
2020 bestämde Sveriges regering att rekommendera privatpersoner att ha minst en veckas beredskap hemma. Det är ditt och mitt ansvar att följa den rekommendationen.
Genom att se över din hemberedskap avlastar du samhället så att de som verkligen är utsatta kan få den hjälp de behöver. Dessutom kommer du att känna dig betydligt tryggare om du vet att du kan klara dig på egen hand ett tag!
Vad kan hända?
Det finns många exempel på scenarier att förbereda sig för. Det mest troliga är ett längre strömavbrott. Så kan det bli vid en IT-attack, översvämning, skogsbrand, snöoväder, elbrist eller krig.
Finns ingen el försvinner sannolikt också värmen i din bostad. Det blir svårt att laga mat och det kommunala vattnet slutar fungera.
Maten i affären tar slut, om det ens går att handla. Det går inte att betala med kort och mobilen slutar fungera. Du kommer inte åt internet. Kollektivtrafiken kan stanna och du kan inte tanka eller ladda bilen. Dessutom blir det svårt att få tag på mediciner.
Det är också möjligt att du blir isolerad i din bostad under en tid, med eller utan ström. Exempelvis på grund av snöstorm, översvämning, olycka eller pandemi.
Därför bör du se över din hemberedskap redan idag så att du klarar dig på egen hand i minst sju dagar!