Hembakade semlor
Semlan är ett klassiskt bakverk som faktiskt är ganska enkelt att göra själv, och visst smakar det hembakade nästan alltid godast? Det här receptet är anpassat för 12 semlor. Bullarna går bra att frysa in och göra semlor av vid ett senare tillfälle
Du behöver
- Mjölk 2 dl
- Jäst 25 g
- Vetemjöl 7 dl (420 g)
- Ägg 2 st
- Salt 0,5 tsk
- Kardemumma 1 msk
- Strösocker 1 dl
- Smör 100 g
Fyllning
- Mjölk 0,5 dl
- Mandelmassa 75 g
- Hackad mandel 0,5 dl
- Vispgrädde 2 dl
- Florsocker
Gör så här:
- Häll mjölken i en kastrull och värm till max 37 grader. Smula jästen i en skål, häll den varma mjölken över och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt 4 dl (240 g) av mjölet och blanda. Låt sedan degen vila i en kvart.
- Tillsätt resten av mjölet, salt, kardemumma, socker och ett av äggen. Knåda degen för hand eller med hjälp av en hushållsassistent och tillsätt smöret, lite i taget. Knåda tills degen är jämn och slät och låt den sedan jäsa under handduk i en halvtimme.
- Dela upp degen i 12 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1,5–2 timmar.
- Sätt ugnen på 210 grader. Vispa upp det återstående ägget och pensla bullarna med ett tunt lager innan du gräddar dem mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- När bullarna har kallnat är det dags att skära av lock på bullarna. Gröp sedan ur en bit av bullarnas underdel och blanda med mjölk, hackad mandel och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädden och fördela den jämnt på bullarna. Placera locken på grädden och använd till exempel en tesil för att pudra flocksocker över.
- Servera med en kopp nybryggt kaffe!