Så förodlar du dina grönsaker
– Om du vill ge trädgården en bra start på våren är förodling en bra idé. På så sätt hjälper du de små fröna att komma igång så att de klarar sig bättre när de planteras ut i trädgården, där vädret kan vara väldigt skiftande, säger han.
Hemodling är en avslappnande hobby för många, och det kan det bli även för dig. Här på sidan har vi sammanställt en utförlig guide med allmän kunskap och bra tips så att du kan komma igång med förodlingen. Lär dig också mer om vilka grönsaker som är enklast att börja med så att du lyckas med ditt odlande.
Vad är förodling?
Allt börjar med ett litet frö. Ett frö som ska ges rätt förutsättningar att växa sig tillräckligt stort och starkt för att man ska kunna odla grönsaker. Fröet sås i en liten kruka eller bricka. Därefter behöver det bara tid för att växa innan det behöver planteras om i en större kruka eller bädd. Beroende på sort kan förodling vara komplicerat. Många väljer därför att köpa redan förgrodda grönsaksplantor. Men om du börjar med ett enkelt grönsaksfrö och läser in dig på hur man gör kan förodling vara en ganska rolig och givande process.
När ska jag förodla?
Man brukar som regel förgro på våren, eftersom det tar tid för grönsaksplantan att växa sig tillräckligt stor för omplantering – men det beror i själva verket på vad är det för planta du vill förgro. Nedan kan du se vilka månader som du kan starta vilka förodlingsprocesser. Observera att du också alltid kan se på fröpåsarna när de bör förgros och omplanteras.
- Januari och februari: Kronärtskocka och chili kan du förgro redan i januari och februari. Det beror på deras motståndskraft mot kyla och de kräver en lång säsong. I slutet av februari eller i början av mars kan du också förgro sättpotatis om du vill kunna skörda potatis lite tidigare än vad som är vanligt.
- Mars: I mars, när temperaturerna har stigit något, finns det möjlighet att så och förgro ännu fler grönsaker. I mars kan du bland annat förgro kålsorter som broccoli, vitkål, blomkål, grönkål, spetskål, palmkål och rödkål, samt selleri, lök, purjolök och tomater.
- April: Vill du odla gurka, squash, majs, pumpa och diverse örter bör du göra detta i april. Dessa frön gror snabbt och du behöver därför inte sätta dem tidigare, eftersom du inte kan plantera ut dem i trädgården eller i växthuset ännu.
- Maj: I maj kan du sätta ut dina förgrodda plantor, eftersom det risken för frostnätter då är mycket låg. Många grönsaksplantor klarar inte frost och bör därför inte sättas ut för tidigt. Om det plötsligt skulle bli frost, kan du försöka att täcka över plantorna med fiberduk som i vissa fall kan ge tillräckligt mycket skydd för att plantan ska överleva.
Förodling i krukor eller miniväxthus
Det klart bästa är att förgro dina plantor inomhus, eftersom du då kan styra hur mycket värme, ljus och vatten de får – vilket är avgörande för deras tillväxt. Om du har några små krukor liggande i skjulet, kan du med fördel använda dem för förodling. Du kan också köpa förodlingsbrickor, även kallade miniväxthus, som med flera små fack ger dig möjlighet att förgro många plantor samtidigt. Miniväxthuset levereras vanligtvis med ett transparent lock som hjälper till att hålla värmen inne, precis som i ett växthus – därav namnet.
Fördelar med krukor
Att förgro i krukor har flera fördelar. En är att fröet har mer plats att gro, och det kan ge snabbare förodling. Dessutom behöver du inte plantera om innan du sätter ut växten. Om du odlar i miniväxthus kan du behöva plantera om i större krukor flera gånger innan växterna sätts ut.
Omplantering kan skada rötterna om man inte hanterar plantan försiktigt. Ju färre gånger du planterar om, desto bättre är det därför. Dessutom är det mycket lättare att få ut plantan ur krukan med alla rötter intakta, eftersom du kan vända den upp och ner och trycka ut den. Det kan du inte göra med ett miniväxthus.
Fördelar med ett miniväxthus
Det finns dock fördelar med ett miniväxthus. Först och främst är det lättare att skapa bra odlingsförhållanden på grund av det medföljande plastlocket, som bevarar fukten och värmen. De är särskilt bra för frön som kräver höga temperaturer.
Dessutom bidrar miniväxthus till effektivt platsutnyttjande, eftersom du kan då 5, 10, 20 förodlingar igång samtidigt – på mycket liten plats. Dessa tar nästan ingen plats alls jämfört med om du skulle ha använt samma antal krukor. Det kan vara en fördel att köpa flera miniväxthus, så att du lättare kan ta hänsyn till plantornas olika behov. Se till att sätta frön som kräver samma odlingsförhållanden i samma miniväxthus.
När förodlingen går fel
Om du har försökt förgro tidigare har du förmodligen också varit med om att projekt har misslyckats. Den lilla plantan kanske dog innan den hunnit växa sig stor, eller så utvecklades fröet aldrig till en planta. Det är synd – men det enda du kan göra är att försöka igen. Den vanligaste orsaken till misslyckas förodling är bristande skötsel, som för mycket eller för lite vatten och ljus. Det kan också vara så att fröet har satts för djupt i jorden.
När förodlingen går fel
Om du har försökt förgro tidigare har du förmodligen också varit med om att projekt har misslyckats. Den lilla plantan kanske dog innan den hunnit växa sig stor, eller så utvecklades fröet aldrig till en planta. Det är synd – men det enda du kan göra är att försöka igen. Den vanligaste orsaken till misslyckas förodling är bristande skötsel, som för mycket eller för lite vatten och ljus. Det kan också vara så att fröet har satts för djupt i jorden.
Frön har olika preferenser och de ska vanligtvis inte vattnas på samma sätt eller få lika mycket solljus. Därför är det viktigt att du börjar med att läsa in dig på vilka behov de olika frötyperna har, så att du kan tillgodose dessa på bästa möjliga sätt. På så sätt ökar du dina chanser att lyckas med dina framtida förodlingsprojekt. Läs längre ner i denna guide om vad de olika fröna behöver.
Frön har olika preferenser och de ska vanligtvis inte vattnas på samma sätt eller få lika mycket solljus. Därför är det viktigt att du börjar med att läsa in dig på vilka behov de olika frötyperna har, så att du kan tillgodose dessa på bästa möjliga sätt. På så sätt ökar du dina chanser att lyckas med dina framtida förodlingsprojekt. Läs längre ner i denna guide om vad de olika fröna behöver.
Välj rätt jord: Så- och kaktusjord
Att välja rätt jord är avgörande för en lyckad förodling. Jorden ska vara fri från sjukdomar, lätt och innehålla minimalt med eller ingen gödningsmedel. Det är viktigt att du använder en lätt jord, eftersom de unga och ännu inte så starka rötterna ska kunna tränga igenom jorden. Undvik helst att gödsla, eftersom gödningen kan göra att växternas rötter bränns. Så- och kaktusjord är den klart bästa jorden för förodling. Du hittar den vanligtvis på samma ställe som du köper dina frön.
OBS! Använd aldrig överbliven krukjord som du har stående därhemma till dina plantor, eftersom denna jord har växthämmande egenskaper för frön och groning.
Allt inom planteringsjord och gödsel
Potatis: Enkel och säker grönsaker
Potatis är en stor del av svenskens måltider och vi har odlat potatis här sedan 1600-talet. Potatis är några av de enklaste grönsakerna att gro och odla i Sverige. Det kräver dock att du har plats.
Odla potatis
Förodling av potatis skiljer sig från förodling av andra grönsaker, eftersom du inte använder frön utan sättpotatis. Köp en påse sättpotatis och sätt dem i en låda eller balja med gott om plats runt varje potatis och god tillgång till ljus. Potatisen ska också stå svalt. Inom en månad kommer små groddar långsamt att skjuta ut ur potatisarna – när de gör det kan de sättas i jorden. 1–2 centimeter är en bra längd på groddarna – om de är längre än så finns det risk att de går av när potatisarna sätts i jorden.
Innan du sätter potatisen är det viktigt att du ger köks- eller odlingslådan massor av kompost eller gödningsmedel så att potatisen får mesta möjliga näring för att växa. Det är också alltid en bra idé att täcka över odlingsytan några veckor i förväg så att jorden värms upp.
Sätta potatis
Om du vill sätta potatisen i mars måste de sättas med ett avstånd på 40 centimeter mellan raderna och 30 centimeter mellan potatisarna i samma rad. Tänk på att plantorna växer sig stora under de 80–100 dagar som det tar innan potatisen är klar. Sen sättpotatis, som sätts i mitten av april, kräver mer plats. Här bör du sträva efter ett avstånd på 35 centimeter mellan varje planta i en rad och 50–60 centimeter mellan raderna. Potatisen bör dessutom sättas på ett djup av 10–15 centimeter.
Squash och pumpa: Roliga och enkla alternativ
Squashplantan är lättodlad och ger en otrolig skörd under sommaren. Det räcker därför med några squashplantor så att du får lagom mycket. Pumpaplantan har samma egenskaper när det gäller förodling och odlingsprocessen, men dessa plantor skördas endast på hösten och kräver en kärleksfull hand under processen för att lyckas.
Förodling av squash och pumpa
Börja förgro squash- och pumpafröna i april, i en kruka eller ett miniväxthus. Det är alltid en bra idé at sätta många frön – fler än du behöver – om några av dem skulle dö på vägen.
Sätt fröet på ett djup av cirka 2 cm i bra och fuktig jord. Jorden måste hela tiden hållas fuktig så att inte fröna torkar ut. Efter en vecka kommer du att kunna se plantan spira, och efter några veckor kommer plantan att vara tillräckligt stor för att planteras ut. Titta efter om squash- och pumpaplantan har fått tre stora blad – för då är de klara för utplantering.
Utplantering av squash och pumpa
Squash- och pumpakärnor tål inte frost, så vänta med att sätta dem i jorden tills du är säker på att det inte kommer mer frost. Om du har mer än en planta, se till att sätta dem med ett inbördes avstånd på minst 1 meter, eftersom de växer sig enorma. Speciellt pumpaplantor tenderar att skjuta flera meter långa stänglar som slingrar sig i flera olika riktningar. Se till att de får mycket vatten, speciellt varma dagar och håll utkik efter torkade blad.
Grönkål: En givande och tacksam planta
Grönkålen är en robust och tålig planta, som trivs i det svenska klimatet och som kan skördas hela vintern. Grönkål är otroligt näringsrik och ger rikligt med skörd på sensommaren och hösten – och den är därför ett fantastiskt tillskott till köksträdgården. Du behöver inte många grönkålsplantor för att få en bra skörd, eftersom plantorna växer sig både stora och fylliga.
Förodling av grönkål
Du kan enkelt så dina grönkålsfrön direkt i jorden utomhus, i likhet med en mängd andra frön. Men resultatet och fröets odlingsförhållanden blir bättre om du förgror fröna inomhus. Börja förgro fröna i mars så att du kan plantera ut grönkålen efter fem till åtta veckor. Sätt fröna på 2 centimeters djup, och håll koll på temperaturen under förodlingsprocessen – temperaturen ska helst inte vara över 20 grader. Högre temperaturer gör att groddarna får svårt att växa.
Utplantering av grönkål
När plantorna ska sättas ut i köksträdgården bör du se till att ha ett avstånd mellan raderna på 60 centimeter och ett avstånd mellan plantorna på 50 centimeter. Grönkålsplantan kan växa sig stor, vilket gör att den behöver ha gott om plats att breda ut sig på.
Tomater: Den lättodlade favoriten
Om du gillar tomater och vill prova att odla själv i växthus är denna mångsidiga grönsak ett självklart val. Det finns mer än 10 olika tomatsorter så välj bara en eller flera av dina favoriter.
Förodling av tomater
Du kan börja förgro dina tomater redan i mitten av mars, i en kruka eller ett miniväxthus med så- och kaktusjord. Tomatfrön ska sättas på ett djup av 1 cm i jorden, och efter cirka fem veckor kan du plantera ut dem i växthuset. Se till att jorden hålls fuktig utan att övervattna.
Tips: Du kan antingen använda en nebulisator för att fukta jorden lätt, eller så kan du vattna jorden underifrån om din kruka eller brickan har hål i botten.
Utplantering av tomater
Även om många väljer att odla tomatplantor i växthus med kapillärlådor, går det också utmärkt att odla tomater i odlingslådor och krukor. Det viktigaste är att du sätter tomatplantan djupt i jorden så att endast halva plantan sticker upp över jorden. Om du odlar i odlingslådor eller växthus är det viktigt att du sätter tomatplantorna med ett avstånd på 50–100 centimeter så att de har plats att växa.
Läs mer i vår guide för hur du på bästa sätt odlar dina egna tomtater här.
Förodling av ekologiska grönsaker
Om du och din familj gillar ekologiskt är det ytterligare ett skäl för er att odla era egna grönsaksplantor. På så sätt kan du vara säker på att både jorden, fröna, gödningen och de grönsaker som du får är ekologiska.
Ekologisk jord är fri från syntetiska bekämpningsmedel och genetiskt modifierade organismer, vilket betyder att de grönsaker som du odlar kommer att vara så naturliga som möjligt. Ekologiska frön kommer från plantor som har odlats utan användning av konstgjorda kemikalier och de är därför hälsosammare både för dig och för miljön. Ekologisk gödsel, som ofta framställs av komposterat växtmaterial eller animaliskt avfall, tillför jorden näringsämnen på naturligt sätt, vilket hjälper dina plantor att växa sig starka och friska.
Förodling med ekologiskt material kräver samma mängd vatten, ljus och skötsel som förodling som inte är ekologiskt baserad. De grundläggande behoven hos en spirande planta är desamma, oavsett om materialen som används är ekologiska eller inte.
Få fler bra trädgårdstips på Biltema
På Biltema har vi mängder av trädgårdstips som du kan dyka ner i om du vill få mer kontroll över din trädgård. Läs till exempel om hur du sköter gräsmattan så att den håller sig fin, och om hur du slipper snabbväxande ogräs.
Men det slutar inte där. Biltema har också tagit fram en oumbärlig guide för bekämpning av skadedjur, som hotar din odlingslådor och odlingsbäddar. Det gör att du inte behöver oro dig för att skadedjur ska förstöra ditt hårda arbete med att förgro och odla plantorna.
Vill du få trädgårdstips för varje månad, året runt? Ta då en titt på Biltemas trädgårdskalender.