Guide: Få fler insekter i trädgården med insektshotell och växter

Guide: Få fler insekter i trädgården med insektshotell och växter

Har du trädgård och en önskan om att öka den biologiska mångfalden i den? Då är insektshotell ett relativt enkelt men effektivt ställe att börja på, oavsett om du har en stor eller liten trädgård och oavsett om du har tidigare erfarenhet av trädgårdsprojekt eller inte. På den här sidan har vi sammanställt en utförlig guide om hur du kan locka fler bin och djur med insektshotell och vildvuxna ytor i trädgården.

Vad är ett insektshotell?

Ett insektshotell är en samling av olika naturmaterial, såsom löv, kvistar och kottar, och är utformade för att locka till sig och hysa ett brett utbud av nyttiga insekter i trädgården. Här kan insekter och kryp gömma sig, övervintra, hitta mat och föröka sig.

Det är viktigt att behålla de små krypen i trädgården, eftersom de hjälper till med pollinering, bekämpning av skadedjur, t.ex. bladlöss, och för att säkerställa en välmående trädgård i största allmänhet. Om du vill få bra tips på hur du gör tillverkar eget insektshotell, läs vidare på den här sidan.

Ta hand om insekterna med insektshotell

Genom att sätta upp ett insektshotell skapar du en miljö som främjar biologisk mångfald, samtidigt som du hjälper till att skydda utrotningshotade insektsarter. Över hela världen hotas olika insekter som fjärilar, bin och skalbaggar, och det är därför viktigt att insatser görs globalt för att stoppa denna utveckling. Insektshotell är bara en av de lösningar som du kan arbeta med hemma. Vilda trädgårdar, ekologisk plantering, odling med mera kan också bidra till att stoppa utrotningen.

Varför är insekter och kryp utrotningshotade?

En av anledningarna till att överlevnaden av våra många insekter och kryp är hotad är vår moderna trädgårdsodling. Vi minimerar och förenklar våra trädgårdar till sterila gräsmattor som gör att ytorna för plantering av växter som är viktiga för de nödvändiga insekterna och krypen blir få. Dessutom förorenas deras miljöer alltmer av gödningsmedel och bekämpningsmedel. Vi använder vanligtvis dessa kemikalier för att hålla våra trädgårdar snygga och fria från skadedjur, eller för att odla våra grönsaksträdgårdar.

Klimatförändringar och invasiva arter bidrar också i hög grad till hotet mot dessa ömtåliga varelser. Det är därför viktigt att vi ändrar våra rutiner och hittar mer hållbara sätt att ta hand om våra trädgårdar.

Locka fler bin med ett bihotell

Vildbin saknar idag i högre utsträckning platser att bygga sina bon och lägga sina ägg än de gjorde för bara 10 år sedan. Men med en bra insats och lite tur kan ditt bihotell vara precis det som lockar till sig några av de vilda arterna.

När ett bi väl har valt ditt hotell som hem kommer det att vara bebott i hela 12 månader - från det att bina lägger ägg på våren till dess att de nya bina kläcks i sina yngelceller följande vår. Det är därför bäst att påbörja bygget av ditt bihotell på våren.

Så tillverkar du ett bihotell

Ett bihotell bör helst placeras 100-120 centimeter över marken, så att det är i den höjd där bina befinner sig. Du kan med fördel tillverka flera små bihotell istället för ett stort, eftersom invasiva parasiter kan flytta in i de större bihotellen, och de sprider sig snabbt. 

100618

Förklaring av siffrorna på bilden:

  1. Bamburör, takrör eller andra ihåliga rör
  2. Olika grenar - gärna med märg
  3. Blandning av sand, jord och lera - hålls på plats av hönsnätet
  4. Vedbitar/ved med borrade hål

Själva "hotellet" är placerat 100-120 cm över marken och gärna någonstans som är både torrt, soligt och varmt.

När du ska bygga ditt bihotell behöver du:

  • En trälåda: Bihotell består vanligtvis av en trälåda med flera fack med ett djup av 20 centimeter. Se till att lådan har ett bakstycke och därmed bara är öppen på en sida.

  • Skyddande tak: Ditt bihotell bör ha ett tak så att materialen skyddas mot regn. Alternativt kan du placera insektshotellet under taket till ett skjul eller takfoten på ett hus.

  • Material för insekterna: Lådan ska fyllas med material som lockar till sig de många vilda bina. Det kan vara bambupinnar, träbitar, grenar samt sand, lera och jord som har knådats ihop och som ska torka när de väl har placerats på rätt plats. Se också till att slipa ner vassa kanter på materialen så att bina inte skadar sig på dem.

  • Hönsnät: Använd gärna ett hönsnät på framsidan av insektshotellet, som håller materialen på plats.

Bina älskar också vilda trädgårdar

För att locka fler bin till din trädgård behöver du skapa rätt miljö för dem. Bin dras till växter med mycket pollen och nektar, som lavendel, solhatt och blåklint. Dessa växter ger bina den näring de behöver för att överleva och föröka sig. Du kan därför med fördel plantera fler blommor i trädgården, eller till och med låta en del av din trädgård vara vildvuxen.

Om du inte redan känner till konceptet vilda trädgårdar är det hög tid för en introduktion. En vild trädgård är en trädgård som är utformad för att efterlikna naturens egna processer, skapa ett hållbart ekosystem och främja biologisk mångfald. Det är en trädgård full av liv, från surrande bin och fladdrande fjärilar till frodiga växter och färgglada blommor.

Att skapa en vild trädgård har många fördelar. För det första är det ett bra sätt att locka bin och andra arter till din trädgård. Genom att plantera olika växter och blommor skapar du bokstavligen ett paradis för dem. För det andra kräver en vild trädgård mindre underhåll än en traditionell trädgård, och det gillar djuren. När ekosystemet väl är etablerat sköter det sig mer eller mindre självt. Även om termen ”vild trädgård” indikerar oordning, kan en vild trädgård vara riktigt vacker under högsäsong. Föreställ dig en blomsteräng med massor av färger, former, texturer och liv – i din egen trädgård. Låter inte det lockande?

Du kan med fördel avgränsa ett område så att inte hela trädgården slukas av det vildvuxna. Det gör att du kan hålla lite ordning på kaoset. Allt du behöver göra är att köpa en påse med blandade blomfrön och strö ut dem på de ytor som du vill ska vara vilda. Gör det i april eller maj och se vackra blommor växa upp efter bara några veckor.

Så lockar du småkryp till ett insektshotell

Ett hotell för småkryp är perfekt för nyckelpigor, spindlar, daggmaskar, skalbaggar, tvestjärtar och gråsuggor. Vilka av dessa arter du får besök av beror på vilka material du använder till insektshotellet. Du kan alltså välja vilka insekter du vill locka till dig, och samtidigt använda en del av de material du har liggande. Se till att materialen inte är sprayade, lackerade eller behandlade med kemikalier.

100656

Förklaring av bilden:

  1. Ull

  2. Kvistar, grenar och bark

  3. Vedbitar/ved med borrade hål

  4. Mossa

  5. Kottar

  6. Perforerat tegel

Placera själva "hotellet" på en fuktig plats med skugga och direkt på marken.

Det finns egentligen inga gränser för hur insektshotellet kan utformas – det är bara din egen kreativitet som sätter gränserna. Men nedan ger vi dig några förslag på hur du enkelt skapar ett insektshotell.

  • Konstruktion: Om du har pallar liggandes kan du med fördel använda dem för att bygga en ram med olika fack. Pallar är perfekta för detta, eftersom de redan är indelade i fack. Men du kan också använda en trälåda eller liknande.

  • Material:Använd gärna mossa, kottar, bark, löv, hö, grenar, träbitar eller ull. Det mesta finns i skogen och kostar därför ingenting.

  • Fyll facken: Fyll utrymmena med så många olika material som möjligt om du vill locka till dig många arter. Fyll dock inte utrymmena till brädden, utan lämna istället luckor och springor mellan materialen så att krypen lätt kan ta sig in och gömma sig.

Köp ett insektshotell på Biltema

Om du inte gillar gör-det-själv-projekt kan du enkelt få ett rikt insektsliv i trädgården utan att behöva tillverka ett insektshotell själv. På Biltema har vi insektshotell till bra pris som kan locka till sig många olika insekter. Dessa kan vara en bra start på projektet, och du kan alltid köpa ett eller flera insektshotell. De små insektshotellen passar också bra in i små trädgårdar.

Mini-version: Bygg ett insektshotell av bambu

Om du vill börja med en enkel variant kan ett enkel och snabb insektshotell vara den perfekta lösningen. Allt du behöver för det är bambupinnar eller några tunna grenar och snöre. Se till att bambupinnarna är cirka 15-20 centimeter långa, lägg dem i en bunke och knyt sedan ihop dem med snöret.

Var ska insektshotellet sättas upp?

När du sätter upp ditt bihotell är det viktigt att både se till att bina trivs och att du väljer en plats där bina inte stör dig. Även om insekterna bidrar positivt till trädgården kan de vara besvärande när du försöker njuta av din tid utomhus. Vi föreslår därför att du placerar bihotellet på en plats längst bak i trädgården – långt bort från terrassen och de områden där du vanligtvis vistas. Se till att platsen är solig och väl skyddad. Höjden är också viktig - bihotellet bör sättas upp 1-2 meter över marken för att vara väl synligt för insekterna. Tänk på att lite fukt är bra för insekterna, men se till att det inte kan blåsa och regna rakt mot bihotellet.

Ett insektshotell av lastpallar eller trälådor ska helst stå med marken så att krypande djur kan komma in. Om du hänger upp det kommer bara flygande insekter att ha nytta av det. Insektshotell som placeras på marken bör ställas på en fuktig plats, där det övervägande är skuggigt.

Behöver ett insektshotell underhållas?

När du väl har tillverkat ditt insektshotell måste du komma ihåg att underhålla det. Det krävs inte mycket - det räcker att du håller utkik efter och byter ut skadade, slitna och ruttna material. Om det bildas för mycket fukt och mögel i insektshotellet måste materialen bytas ut snabbt. Gör detta minst en gång om året, till exempel på sensommaren, så att insekterna får en fin och hälsosam plats att vara på. Om du märker att djurlivet plötsligt försvinner från insektshotellen kan det vara ett tecken på att miljön inte är hälsosam.

Köp massor av produkter till trädgården på Biltema

På Biltema vet vi att en trädgård är mer än bara en uteplats. Det är en plats för avkoppling, umgänge och upptäckter. Det är därför vi erbjuder produkter som hjälper dig att få ut det mesta av din trädgård. Vi har allt - från insektshotell till trädgårdsmöbler.

Ta en titt på våra eldstäder, som skapar en mysig atmosfär med möjlighet att laga mat utomhus – perfekt för sensommarkvällar med familj och vänner. Och med vår trädgårdsbelysning kan du njuta av din uteplats även efter mörkrets inbrott.

Letar du efter bra komfort för terrassen? Våra trädgårdsmöbler är både snygga och bekväma, så att du kan koppla av och njuta av en god bok, en kopp kaffe eller en pratstund med någon du tycker om. Och om du har gröna fingrar kommer du att älska våra trädgårdsredskap och utrustning för att plantera och odla i trädgården. Med dessa kan du odla dina egna färska grönsaker, direkt från baksidan av din trädgård.

Relaterade artiklar

Så skapar du en vild trädgård

Så skapar du en vild trädgård

Här kan du läsa om vildträdgårdskonceptet som kan bidra till mer biologisk mångfald där du bor.

Så blir du av med myror i huset

Så blir du av med myror i huset

Vi har samlat våra bästa tips för hur du blir av med, och förebygger, myror inne i huset.

Kompostera mera

Kompostera mera

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Vi guidar dig i hur du gör!