När ska man plantera häck?
Vet du när det är bäst att plantera häck?
När du ska plantera en ny häck är det viktigt att göra det rätt tid på året. Men svaret på när man ska plantera häck är inte fullt så enkelt, eftersom det beror på vilken typ av häck du vill plantera. Är det en perennhäck eller en lövfällande häck? Eller föredrar du en häckplanta som odlats i kruka?
Det är viktigt att du sätter dig in i rekommendationerna för just den typ av häck som du har valt att plantera hemma hos dig. På så sätt säkerställer du att din häck får de bästa förutsättningarna att växa.
När ska man plantera lövfällande häckar?
Ska du plantera en lövfällande häck – exempelvis en bokhäck, som fäller sina löv på vintern? Då kan du sätta igång med trädgårdsarbetet från oktober till maj – dvs under sen höst eller tidig vår. Under dessa perioder vilar växterna, vilket gör dem till den perfekta tidpunkten att plantera häcken.
Plantera perennhäckar sent på våren eller tidigt på hösten
När ska man plantera en perennhäck? Om du istället har fått tag i en perennhäck, som en klassisk ligusterhäck eller lagerhägghäck, som båda är gröna året runt, är den bästa tiden på året för att plantera i maj, augusti eller september. En sådan häck bör helst plantas medan jorden fortfarande har lite värme kvar och inte är för kall.
När ska man plantera häckväxter i krukor?
Om du väljer häckväxter som odlats i kruka, kan du faktiskt plantera dem året runt. Häckväxter i krukor torkar nämligen inte ut så lätt och de är därför mer motståndskraftiga mot skiftande väderförhållanden. Det viktigaste är att det går att arbeta med jorden. Om det inte är möjligt, rekommenderar vi att du avvaktar lite.
Väderförhållandena påverkar när man ska plantera häcken
Den exakta tidpunkten när du ska plantera häcken där hemma beror på väderförhållandena – oavsett typ av häck. Om det är väldigt varmt eller om marken är frusen, är det en bra idé att vänta lite med att plantera häcken.
Om det är tjäle i marken är det svårt att gräva i den, och höga temperaturer kan göra att växternas rötter snabbt torkar ut. Frågan om när man ska plantera häcken handlar därför i hög grad om de specifika väderförhållandena.
Det ska du tänka på när du ska plantera en häck
Har du bestämt dig för vilken typ av häck du ska plantera? Och har du kommit fram till vilken som är den bästa tidpunkten på året att plantera häcken på? Då finns det ett antal förberedelser som du behöver göra innan du sätter igång.
- När du har fått hem dina häckplantor är det en bra idé att ställa dem på en skuggig plats, där de kan stå tills det är dags att plantera häcken. Skugga hjälper nämligen till att hålla plantorna fräscha och förhindrar också att de torkar ut.
- Det är viktigt att du planterar din häck inom två dagar efter att du har köpt dina häckplantor. Därför är det också viktigt att ha koll på vilken tid på året som är den optimala för att plantera häcken innan du köper dem. Plantorna ska nämligen helst planteras så snart som möjligt. Det bidrar till att ge häcken de bästa förutsättningarna för att växa.
- Innan du sätter igång och plantera din häck är det en bra idé att skölja av växternas rötter med vatten. Det hjälper till att ta bort eventuella skadliga ämnen och gör också att rötterna håller sig fuktiga. Det ger din häck en bra start på livet i din trädgård.
- Ett sista tips är att du bör plantera din nya häck när det regnar eller precis efter ett regn. Då är jorden fuktig, vilket hjälper till att hålla växterna hydrerade. Den fuktiga jorden ger också rötterna bra förutsättningar för att etablera sig och börja växa.
När du ska plantera häck hemma i trädgården handlar det med andra ord inte bara om att ta reda på vilken tid på året som är den bästa för att plantera häcken. Det är också viktigt att du förbereder för planteringen på rätt sätt. Och med våra tips har du kommit en bra bit på vägen till att få en frisk och vacker häck hemma i trädgården.
Hur planterar man häck?
När du vet vilken tidpunkt som är den bästa att plantera häcken på, är nästa steg att komma igång. Vi hjälper dig med vilka redskap du behöver och vi guidar dig även genom processen steg för steg.
Det behöver du
När du vet när du ska plantera häcken är det hög tid att sätta igång. Det finns dock en rad olika redskap du behöver när du ska plantera en häck, och vi ger dig en översikt här. Vi rekommenderar att du tar fram alla redskap innan du sätter igång.
- Planteringsjord eller häckmull: För att ge jorden extra näring när du planterar häcken kan du med fördel blanda den naturliga jorden med lite extra planteringsjord eller häckmull. Det ger din nya häck de bästa möjliga förutsättningarna för att växa.
- Snöre: När du ska mäta upp din nya häck är det absolut nödvändigt att du har ett snöre. Det säkerställer nämligen att häcken planteras i en rak linje. Använd snöret som en slags riktmärke – både när du gräver hålet för häcken och placerar häckplantorna i diket. Du kan med fördel också använda ett snöre för att binda upp häckplantorna så att de behåller sin form.
- Gödsel: När du har planterat häcken hjälper gödsel till att ge häcken extra näring, så att den får bästa tänkbara förutsättningar för att växa.
- Spade: En spade är ett oumbärligt redskap när du ska plantera häck, eftersom du behöver den för att gräva diket som häckplantorna ska placeras i.
- Vattenkanna: Om du har en trädgård är det alltid en bra idé att ha en vattenkanna Det gäller även om du har en nyplanterad häck. För en häck behöver vattnas ordentligt.
- Trädgårdsslang: Du kan också välja att byta ut vattenkannan mot en trädgårdsslang. En trädgårdsslang gör att det går lite enklare och snabbare att vattna.
- Skottkärra: En hel del trädgårdsarbete kräver en skottkärra, och det gäller även när du ska plantera häck. Du kan till exempel använda den till att transportera häckplantorna från bilen eller skjulet och runt i trädgården till planteringsstället. Du kan också använda den för att transportera bort överskottsjord.
- Barkmull: När du har planterat hela häcken kan du med fördel lägga barkmull över jorden. Mullen gör att fukten stannar kvar i jorden. Som en bonus minskar barkmullen även tillväxten av ogräs.
- Trädgårdshandskar: När du arbetar i trädgården är ett par bra trädgårdshandskar oumbärliga. De skyddar dina händer mot både skador och smuts.
När du vet när på året din häck ska planteras och du har tagit fram alla redskap som behövs för arbetet, då är du väl förberedd för uppgiften. Bra förberedelser är nämligen nyckeln.
Plantering av häck – en steg för steg-guide
När du vet när du ska plantera häcken är det dags att sätta igång med själva planteringen. Vi guidar dig genom processen – steg för steg.
1. Mät upp
Det första du behöver göra är att mäta upp. Var ska häcken placeras? Det är en bra idé att använda ett snöre som du spänner mellan två stolpar, för att markera linjen. På så sätt säkerställer du att häcken planteras i en rak linje. Du kan också använda snöret för att märka ut var de enskilda plantorna ska sättas. Det gör att plantorna får så mycket plats som de behöver.
Som en tumregel är det en bra idé att placera häcken mellan 30 och 40 centimeter från kanten på gräsmattan. Både häcken och gräsmattan konkurrerar nämligen lite om vattnet och näringen.
2. Gräv ett dike
Nästa steg är att gräva ett dike längs snöret. Diket måste vara tillräckligt djupt för att häckplantornas rötter får plats och det måste också vara så pass brett att du kan arbeta i det. Tumregeln är att diket ska vara en eller två spadbredder brett.
Tips: Se till att lägga den uppgrävda jorden precis intill diket. Det gör det lättare att fylla på jorden efteråt.
3. Placera ut dina häckplantor
När du har grävt diket är det dags att placera ut häckplantorna – en i taget. Det är viktigt att inte placera plantorna på lagom avstånd från varandra så att det finns plats för dem att växa och trivas. Du bör placera häckplantorna på samma djup, precis som plantorna var satta på plantskolan. Man brukar kunna se en färgskillnad vid plantans rot där jordgränsen har varit.
4. Fyll på med jord
När häckplantorna har kommit på plats är det dags att fylla på med jord. Detta är enklast om ni är två personer. Medan den ena sätter ner häckplantorna kan den andra fylla på med jord. Det är viktigt att du packar jorden ordentligt runt rötterna, och att du rätar upp plantorna när du fyller på med jord.
Tips: Du kanske vill blanda ut den uppgrävda jorden med lite planteringsjord för att ge häcken extra bra växtförhållanden.
5. Bind upp häckplantorna
När du har placerat ut alla plantorna och fyllt på med jord kan det vara en bra idé att binda upp häckplantorna ända nere vid rötterna. Det kan hjälpa till att rikta upp häcken.
6. Vatten, vatten och mer vatten
Det sista och det kanske viktigaste steget är att komma ihåg att vattna din nyplanterade häck. Vattning är viktigt att rötterna kan etablera sig i jorden. Detta är extra viktigt de första veckorna efter planteringen.
Att plantera en häck är inte svårt, men det kräver att du vet när på året du ska plantera den. Och så behöver du ha rätt redskap och använda rätt tillvägagångssätt.
Ta väl hand om häcken när du har planterat den
Arbetet är inte slut i och med att du är klar med att plantera häcken. Tiden efter plantering är det viktigt att du tar väl hand om häcken så att den kan växa.
1. Ta bort gräs och ogräs
Se först och främst till att rensa bort gräs och ogräs på båda sidor om häcken. Annars suger det upp vattnet och använder näringsämnena i gödseln som var avsedd för häcken. Därför kan det vara en bra idé att lägga ett lager barkmull eller liknande runt häcken, eftersom det både håller kvar fukten i jorden och håller ogräset borta. Lite helt vanligt trädgårdsarbete kan också göra jobbet. Hitta alla våra trädgårdsredskap här.
2. Kom ihåg att vattna
Om du vill ha en stor och välskött häck är det viktigt att du vattnar den på rätt sätt. Du måste vattna häcken vid behov under minst två växtsäsongen efter planteringen. Det betyder också att du måste vattna häcken om den behöver vattnas – även om du vattnade den så sent som igår och det regnade i förrgår.
3. Gödsla häcken
För att ge häcken bästa möjliga förutsättningar för att växa är det också viktigt att du tänker på gödslingen. Du behöver inte tänka på det direkt efter att du har planterat häcken. Men följande vår kan du börja gödsla. Det hjälper till att ge häcken den näring som den behöver. Och det ger dig en vacker, välskött häck.
Att plantera en häck handlar alltså inte bara om att ta reda på när du ska plantera häcken, utan också om att ta väl hand om den efteråt. Och med våra tre tips har du kommit en bra bit på vägen till att få en frisk och vacker häck som håller i många år.