Elmotor för båt: Ett miljövänligt val med många fördelar

Elmotorer för båtar är populärare än någonsin. De är först och främst miljövänliga och du slipper många saker genom att använda en elektrisk utombordare istället för en bensindriven modell.

Fördelarna är många och vi listar vi några av dem nedan:

I många av landets sjöar är det förbjudet att använda bensinmotorer och i de flesta marinor har den elektriska utombordsmotorn blivit mer och mer populär, då den är helt ljudlös och inte besvärar hamngästerna med buller och rök som en bensinmotor.

Att använda en elmotor till jollen eller gummibåten har många fördelar. Dessa elmotorer:

  • Är lättare för barn och ungdomar att använda, vilket gör dem idealiska för familjer.

  • Inga avgaser eller buller, vilket gör att båtturen blir behagligare.

  • Minimalt underhåll och inga servicekostnader, vilket sparar både tid och pengar.

  • Kan användas på många olika typer av båtar, inklusive jollar, gummibåtar och andra småbåtar.

  • Är ofta billigare att köpa än bensindrivna utombordsmotorer, och samtidigt är de billigare i drift, eftersom du inte behöver bensin.

Detta är bara några av de främsta anledningarna till varför du bör överväga en elmotor till din båt eller jolle. Så oavsett om du är en erfaren båtägare eller bara letar efter ett enkelt och ekonomiskt sätt att njuta av vattnet, är en elmotor ett utmärkt val som utombordare.

98922

Fjärrkontroll - Frontmonterade elmotorer kan styras med en fjärrkontroll. Denna version från Biltema kan svänga och reglera hastigheten på elmotorn

Valet mellan frontmonterad elmotor och aktermonterad elmotor för din båt eller jolle

I grund och botten finns det två huvudtyper av elmotorer för båten - frontmonterade och bakmonterade/aktermonterade elmotorer. Valet mellan dessa beror på ett antal faktorer, inklusive dina personliga preferenser, typ av båt och de specifika förhållanden du använder båten i.

Frontmonterad elmotor: Effektiv och användarvänlig

Frontmonterade elmotorer föredras av många båtägare, eftersom de kan vara mer användarvänliga och effektiva än aktermonterade motorer på flera sätt. Denna typ av elmotorer monteras vanligtvis i ett fast fäste i fören, vilket kan ge bättre kontroll och manövrerbarhet, speciellt när det gäller vind- och strömförhållanden. Här är några av de viktigaste fördelarna med frontmonterade elmotorer:

  • De kan styras med en fjärrkontroll, vilket gör att båtägaren kan styra motorfunktionerna oavsett var på båten denne befinner sig.

  • Med fjärrkontrollen kan båten eller jollen svängas eller hastigheten regleras, vilket gör att båtägaren har händerna fria och kan utföra andra uppgifter ombord.

  • Förmonteringen gör det lättare att styra båten, speciellt i förhållande till vind och ström, vilket kan vara avgörande för en säker och bekväm båttur.

Aktermonterad elmotor: Det perfekta ”reservvalet”

Även om vårt fokus främst ligger på frontmonterade elmotorer bör du också överväga en aktermonterad elektrisk utombordare. Denna typ av elmotor monteras vanligtvis monterad i aktern på båten och kan vara en idealisk reservmotor om din frontmonterade elmotor skulle sluta fungera.

Även om en aktermonterad elmotor kanske inte erbjuder samma nivå av kontroll och manövrerbarhet som en frontmonterad modell, kan den fortfarande vara en bra reservlösning för din båt eller jolle.

Oavsett om du väljer en frontmonterad eller aktermonterad elmotor är det viktigaste att du väljer den lösning som passar just din båt och dina behov.

Steg för steg: Så monterar du en frontmonterad elmotor på din båt eller jolle

En frontmonterad elmotor ska installeras i fören på din båt. Därav namnet. Det kan vara lite utmanande om din båt eller jolle inte redan har en platta som möjliggör enkel montering. Du kan dock relativt enkelt göra en anpassad platta själv. Nedan kan du läsa hur du enkelt monterar en frontmonterad elmotor på båten.

Steg 1: Tillverkning av en monteringsplatta

Om du har tillräckligt med plats på din jolle eller båt för att montera motorn kan du hoppa över det här stycket.

Men på många jollar eller mindre båtar finns det ingen förmonterad platta som du kan montera motorn på. Om din båt saknar en monteringsplatta kan du tillverka en triangulär platta som du fäster på skrovet.  Plattan kan vara tillverkat av ett robust material som aluminium eller rostfritt stål, eller av väderbeständigt trä.

Plattan kan monteras med fästen i rostfritt stål eller genom att du limmar fast den med marint silikon direkt på relingen.

98925

Monteringsplattan - Monteringsplattan bör monteras med genomgående bultar. Om det inte finns någon platta i båtens för kan du tillverka en själv och montera. Biltemas frontmonterade elmotor levereras med monteringsplatta.

Steg 2: Hitta rätt plats för elmotorn

Vid installation av elmotorn är det viktigt att se till att motoraxeln kan röra sig upp och ner obehindrat. Det är också viktigt att du ser till att den bakre delen av elmotorn är så nära båtens reling som möjligt så att motorn sticker ut utanför skrovet så lite som möjligt.

Om du börjar med att montera monteringsplattan med en enda skruv kan du lättare justera och hitta den optimala vinkeln för elmotorn.

98924

Elmotorns axel - Elmotorns axel måste gå fri från fören på jollen

Steg 3: Elmotorn ska slutligen sättas fast

När du har hittat den perfekta platsen för elmotorn kan du göra den slutliga infästningen med resten av skruvarna eller marint silikon. Det är en bra idé att använda genomgående skruvar med muttrar och stora brickor. Det säkerställer att monteringsplattan är ordentligt förankrad och att skivorna kan absorbera och fördela lasten på plattans undersida, vilket minimerar risken för skador på skrovet.

Genom att följa dessa steg kan du med lite tålamod och precision själv montera en frontmonterad elmotor på din båt eller jolle.

Kom ihåg att det viktigaste är att se till att installationen är säker och robust, och att elmotorn är placerad så optimalt som möjligt för att säkerställa maximal styrning och manövrerbarhet.

98921

Elmotor utfälld - När elmotorn är uppfälld är det bra om den inte sticker ut utanför båtens sidor, eftersom det skyddar den mot stötar och slag.

Så väljer och installerar du lämpligt batteri till motorn

Om din elmotor ska kunna driva din båt behöver du en tillförlitlig energikälla. Det får du i form av ett batteri. Här måste du göra ett antal överväganden så att du väljer rätt batteri.

Både storleken och typen av batteri påverkar din motor och upplevelsen på sjön.

Batteriet du väljer måste också vara lämpligt för marina förhållanden. Batteriet måste tåla de påfrestningar som uppstår på vattnet. Ett bra val skulle därför vara ett AGM-batteri, eftersom det som tål urladdningar bättre och batteriet också är underhållsfritt.

Batteriet till din elmotor måste kunna hantera den höga strömstyrka som krävs för båtens framdrivning. Vanligtvis använder en elektrisk utombordsmotor 12 V, vilket innebär att du kan klara dig med ett batteri.

När det gäller batteristorlek är en lämplig storlek cirka 100 AH.

98889

Batteribox - En batteribox är perfekt att förvara ditt batteri i, så att batteriet är så väl skyddat som möjligt.

Installation och skydd av batteriet

När du installerar batteriet är det en bra idé att se till att det är skyddat mot väder och vind. Placera eventuellt batteriet i en specialdesignad batteribox eller i ett slutet förvaringsutrymme på din båt eller jolle.

Att placera batteriet i en batteribox har den extra fördelen att boxen gör det lättare att hantera batteriet och att batteriet är skyddat mot kortslutning. De flesta batteriboxar har inbyggda klämterminaler, vilket gör det enkelt att ansluta motorn till batteriet utan verktyg.

98890

Lock på batteribox - I boxens lock finns plats för både batterimätare och överbelastningsskydd. På sidan av boxen finns ett ”cigarrändaruttag” monterat så att du kan ansluta tillbehör som telefonladdare eller en kabel för strömförsörjning av ekolodet.

Så väljer du rätt storlek på motor och batteri

När du ska välja rätt storlek på elmotor och batteri är det viktigaste att ta hänsyn till de förhållanden under vilka du vanligtvis seglar.

Om du planerar att segla i en mindre, lätt gummibåt i en lugn hamn kräver det mindre av motorn än om du ska segla i en tyngre båt i vågor och motvind. medan det för enmansgummibåtar kan räcka med en mindre modell.   

Det är dock viktigt att notera att väderförhållandena också spelar en viktig roll när det gäller motoreffekt. Väderförhållandena kan drastiskt förändra dina behov av motoreffekt och batteristorlek. Lugna vindförhållanden kommer naturligtvis att kräva mindre motoreffekt och energi, medan starka vindar och vågor kommer att öka ditt behov av motorkraft och därmed också ditt batteribehov.

Välj batteristorlek utifrån dina båtbehov

När det gäller att välja batteristorlek är ett 100 AH batteri en bra tumregel för många båtägare. I lugna vindförhållanden och vid låg hastighet kan du förvänta dig 6-8 timmars drifttid med ett 100 AH-batteri.

Se alla våra batterier>>

Men om du planerar heldagsfisketurer på större sjöar där motorn är igång hela tiden, rekommenderar vi att du tar med dig ett extra batteri.

Genom att välja rätt storlek på elmotor och batteri säkerställer du att du kan njuta av tiden på vattnet utan att behöva oroa dig för om din motor och batteri klarar belastningen. Och är det inte bara bekymmersfria båtturer du drömmer om?

98891

Motorlås - Om motorn ska sitta kvar på båten är det en bra idé att ha ett motorlås.

Ladda batteriet

Ett fulladdat batteri är på många sätt nyckeln till en trevlig båttur. Detta kräver inte bara att du har rätt laddare, utan också att du vet hur du laddar ditt batteri på rätt sätt.

Utforska alla våra batteriladdare>>

En laddare ska kunna leverera tillräckligt med ström för att ladda batteriet helt, inklusive om det har laddats ur helt någon gång. En laddare på 8-10 Ampere är därför att föredra för ett 90-100 AH-batteri.

Det kan vara en bra idé att välja en laddare där du kan välja olika laddningsalternativ. En sådan laddare kännetecknas av att den har intelligent styrning, samtidigt som du kan välja mellan tre laddningslägen manuellt. Skulle ditt batteri ha laddats ur nästan helt kan du välja en specifik typ av laddning som passar för denna situation.

Så underhåller du en elektrisk utombordsmotor

Även om din elmotor är praktiskt taget underhållsfri kan du med några mycket enkla underhållsrutiner förlänga dess livslängd och säkerställa att båtturen är problemfri. Efter varje användning eller upptagning av utombordsmotorn skall riggen spolas av med färskvatten.

Här är några tips att komma ihåg:

Årligt underhåll av propellern

Det är en bra idé att ta bort propellern en gång om året för att smörja axeln med marint fett. Detta hjälper till att förhindra rost och korrosion samtidigt som det säkerställer att axeln fortsätter att fungera smidigt.

Ta bort främmande föremål

Det är oundvikligt att din elmotor kan fånga upp främmande föremål som fiskelina och tång, speciellt när du seglar i områden med mycket vegetation. Med andra ord vattenväxter. Se till att kontrollera propelleraxeln regelbundet och ta bort främmande föremål för att förhindra skador.

Underhåll av de rörliga delarna

Demontering av sidokåporna och smörjning av de rörliga delarna med marint fett kan bidra till att minska friktionen och därmed förlänga elmotorns livslängd. Detta bör göras regelbundet, beroende på hur ofta du använder motorn.

Rengöring av batteripolerna

Det är viktigt att hålla batteripolerna rena och fria från smuts, eftersom detta kan annars kan påverka ledningsförmågan negativt. Regelbunden rengöring kan förhindra problem med strömförsörjningen på lång sikt.

Underhåll av batterier

Om du inte ska använda din elmotor under en period, till exempel på vintern, är det viktigt att du underhållsladdar batterierna med jämna mellanrum. Detta hjälper till att förlänga batteriets livslängd och säkerställer att det är klart att använda nästa gång du ska ut med båten.

Att underhålla din elektriska utombordare kan kännas som en utmaning till en början, men genom att följa dessa enkla steg kan du se till att din motor håller sig i bästa möjliga skick i många år framöver.

Relaterade artiklar

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

EVA Teak - populärt golv för båtar

EVA Teak - populärt golv för båtar

I den här artikeln tittar vi på hur du lägger EVA-teakgolv och anpassar det för din båt.