Snöslungor - underlätta snöröjningen
Det är tungt att skotta snö. Även om det är bra med fysisk träning är snöskottning sällan optimalt för hälsan. Det tar på både hjärta och rygg. En snöslunga av hög kvalitet hjälper dig att snöröja stora ytor på kort tid. Du sparar tid och gör din kropp en tjänst.
På Biltema hittar du flera olika snöslungor att välja bland. I denna köpguide ska vi gå igenom vilka alternativ som finns och vad du kan tänka på innan du köper.
Varför använda snöslunga?
Det finns många fördelar med att använda snöslunga istället för att skotta för hand. Snöröjning kan vara farligt för hälsan, och din hälsa är kanske den främsta anledningen att köpa en snöslunga. Att skotta snö är ett tungt arbete. Det gäller i speciellt om snön har legat ett tag eller om det är blötsnö. Man överskattar lätt sin förmåga att röja snö för hand. Många får besvär med ryggen i samband med att de lyfter för tungt. Ännu farligare är det med hjärtat.
En studie* har visat att det finns ett samband mellan antalet hjärtinfarkter och hur mycket snö som faller, speciellt bland män. Intressant nog gäller detta inte bara äldre. Även yngre individer riskerar att drabbas.
En tomt fri från snö
Med en snöslunga kan du röja en stor yta på kort tid. Det gör att du förmodligen kan hålla din uppfart och din tomt i betydligt snyggare skick än om du hade skottat för hand. Det kan vara lönt att investera i en snöslunga nästan var du än bor i Sverige. Bor du i de norra delarna, inåt landet eller i fjällen är beslutet ännu lättare att fatta. Sist men inte minst – snöslungor håller länge. De tusenlappar som du investerar idag kommer du att få stor glädje av i många år framöver!
Olika typer av snöslungor
Utbudet av snöslungor på marknaden är stort. Hur vet man vilken typ som är bäst? Här är en översikt över de olika alternativen när du ska köpa snöslunga.
Till att börja med finns två huvudtyper:
- Enstegsslunga
- Tvåstegsslunga
Enstegsslungor kan räcka för mindre ytor och om de är jämna. Har du en lite större tomt och / eller om den är ojämn eller lutar mycket lämpar sig tvåstegsslungor mycket bättre.
Enstegsslunga – för relativt enkel snöröjning
En 1-stegsslunga matar in snön i samma veva som den slungar ut den. Det är en relativt enkel mekanism.
Denna typ av snöslungor är inte självgående utan drivs framåt av en kombination av slungans rotation och din egen kraft. Det finns både elektriska och bensindrivna enstegsslungor.
Om du har en relativt liten och plan yta på upp till 100 m² utan nämnvärda ojämnheter i form av grus eller gräs kan denna variant av snöslungor räcka.
Till fördelarna hör att de är billiga och lätta att förvara. Vissa modeller går att hänga upp på en vägg i förrådet. Dessutom är kastlängden kortare vilket är bra om grannens tomt ligger nära inpå.
- Billigare än 2-stegssnöslungor
- Litet format – lätt att förvara och manövrera
- Passar i stan eller på små och plana tomter
- Finns som batteridriven snöslunga
Tvåstegsslunga – för mer krävande snöröjning
2-stegsslungor är den typ av snöslungor som säljer bäst i Sverige. Denna slunga behandlar snön i det första steget och slungar iväg den i det andra.
Dessa maskiner har en högre effekt än enstegsslungorna. De klarar av kuperad terräng, ojämna underlag och djup snö. Det finns även självgående varianter vilket underlättar snöröjningen ytterligare.
Tvåstegsslungor kan även fås med finesser som strålkastare, fingertoppsstyrning, växlar, batteristart, elstart och uppvärmda handtag.
- Starkare motor
- Klarar stora volymer snö på stora arealer
- Finns med framdrivning
- Passar för alla underlag
Så väljer du den bästa snöslungan
Börja med att utgå från dina behov. Det första du behöver bestämma är ifall du ska köpa en snöslunga med ett eller två steg. Bor du inne i stan i södra Sverige och har en liten asfalterad garageuppfart? Då är en eldriven 1-stegssluga ett givet val. Bor du i mellersta eller norra Sverige på en halvkuperad tomt med grusunderlag. I så fall råder inga tvivel om att du ska köpa en bensindriven 2-stegsslunga. Däremellan finns mängder med kombinationer där antingen den ena eller den andra typen av snöslungor kan bli aktuell. Utgångspunkten är att om det faller en hel del snö där du bor, ifall tomten lutar eller om underlaget inte är helt plant – då ska du köpa en tvåstegsslunga.
Fundera också på valet mellan en snöslunga med hjul och en med larvfötter. Är det plan mark går det bra med hjul. På en kuperad tomt behöver du en snöslunga med god framkomlighet och då är larvfötter ett bättre val.
Batteri- eller bensindriven
Väljer du en 1-stegsslunga finns både batteridrivna och bensindrivna varianter att välja bland.
Väljer du 2-stegsslungan finns bara bensin. Bensindrivet är bäst om du vill ha stor kraft. Då får du också välja mellan hjul eller banddriven snöslunga. Den sistnämnda tar lite mer plats men klarar även de tuffaste av underlag.
Extra funktioner
När du väl bestämt dig för typ av snöslunga kan du även jämföra vilka extra finesser och bekvämligheter du vill ha, t.ex.:
- Strålkastare
- Värme i handtagen
- Elektrisk styrning av utkastet
- Egen drivning
- Växlar eller steglös
- Snörstart, batteristart eller elstart
Underhåll, reservdelar och tillbehör
Det är viktigt att sköta om sin snöslunga så att den håller länge. Serva den regelbundet genom att byta olja innan snösäsongen börjar. Du kan med fördel täcka över din snöslunga när du inte använder den.
Du kan även lämna in din snöslunga på en verkstad för service, rengöring och funktionskontroll.
Vilka reservdelar som kan behövas beror på om det är en batteridriven eller en bensindriven modell.
Vanliga reservdelar är:
- Batteri
- Tändstift
- Luftfilter
- Brytpinnar
- Snöskruv
- Drivhjul
- Växel
- Fläkt
- Vajer
- Skrapa
* Källa för ovan nämnda studien: Canadian medical association journal
FAQ Snöslungor
Hur fungerar en snöslunga?
En snöslunga samlar upp och finfördelar snön med en snöskruv och kastar sedan ut den genom luften.
Vem behöver en snöslunga?
Bor du på en plats där det snöar mycket har du stor nytta av en snöslunga. Den är även bra på platser med inte fullt så mycket snö då den hjälper dig att spara på både rygg och hjärta.
Vilken snöslunga är bäst?
Har du en stor, kuperad eller ojämn tomt är en snöslunga med larvfötter bäst. För mindre och jämna tomter kan en snöslunga med hjul vara bästa valet.
Vad kostar en snöslunga?
Det finns snöslungor från ett par tusenlappar till tiotusentals kronor.