Att röka är ett av de äldsta sätten att konservera råvaror, men hemma röker vi nu mest för smakens skull. Förutom den goda smaken blir råvarorna också mörare när du röker dem.
Röka lax
Att röka lax och andra feta fiskar är ett enkelt sätt att göra grillmiddagen lyckad. Det går fort och det är svårt att misslyckas.
Röka kött
Att röka kött kräver mer tålamod. Du behöver kontrollera temperaturen och förbereda noga. Att rimma köttet i salt och vatten över natten ger oftast bättre resultat.
Vanliga frågor om rökar
Vad är en rök?
En rök är en sluten eller halvsluten behållare som rökfylls för ökad smak och hållbarhet. Det finns flera olika typer av rökar, allt från enkla lådor till avancerade varianter med stor temperaturkontroll.
Hur röker man i en rök?
Principen är att man tänder röken och tillsätter oftast fuktade rökspån för att få fram röksmaken.
Vad kan man röka i en rök?
I princip kan alla råvaror rökas, men vanligast är rökt lax eller andra feta fiskar, smakrika grönsaker och fett kött som rökt fläskkött.