Vinterfiske
Lär känna fiskens beteenden under vintern
Fiskar är kallblodiga varelser vars ämnesomsättningar saktar ner i det svala vattnet vilket resulterar i att de rör sig långsammare. Sportfiskare som använder fiskedrag rör dem ofta för snabbt genom vattnet och det skrämmer fisken. Under vinterhalvåret fungerar därför ett bete bäst eftersom det reagerar naturligt på vattnet.
Det betyder inte att du ska avstå från att använda fiskedrag. Använd långsamma rörelser och försök efterlikna fiskens naturliga sätt att röra sig under vintern. Ytterligare ett tips är att använda ett mindre drag eller bete då fisken inte behöver äta lika mycket och ofta under vintermånaderna. Ett mindre byte är lättare för fisken att fånga och smälta. Om du använder ett litet och långsamt bete efterliknar du således fiskens naturliga föda under vintersäsongen.
Få fisken att nappa med rätt fiskedrag
Vertikalpirk
Vertikalpirkar används oftast vid abborrfiske och finns i olika storlekar och vikter för olika djup. Den är försedd med en enkel- eller trekrok undertill och har en liten länk mellan pirken och kroken. Kroken är ofta försedd med en klick färg, en klick färgglatt lim eller en bit garn som attraherar fisken. Du kan med fördel agna kroken med exempelvis maggot eller mört för att locka till hugg. Det kalla vattnet gör ofta abborren lite trög och du kan få borra flera hål innan du hittar den. När abborren väl nappar bör du snabbt dra upp den, kroka av och släppa ner pirken igen. Du har kanske hittat ett abborrstim som lockas av ett högt tempo.
Balanspirk
Balanspirkar finns precis som vertikalpirkar i olika storlekar och vikter och kan ha en enkelkrok fram och bak samt en trekrok på undersidan. Trekroken kan ofta monteras bort då den har en tendens att bromsa pirkens gång i vattnet. Balanspirken hänger horisontellt i vattnet och föreställer en liten fisk. När du rycker i linan rör sig pirken ut åt sidan. Om du använder en balanspirk måste du fiska lite mer aktivt än med en vertikalpirk. Balanspirken passar perfekt vid fiske av rovfiskar såsom abborre, regnbåge, röding, öring och gös. Om du inte vill mista din pirk mot gäddans tänder kan du använda en skyddande tafs av wire eller fluorocarbon.
Mormyska
En mormyska är ett litet bete med en fast enkelkrok och efterliknar små räkor, vattenloppor, fiskyngel och andra insekter som lever i vattnet. Både små och stora fiskar slukar gärna denna typ av drag framförallt om du agnar kroken med några maggots eller blodmaskar. Mormyskan bör fiskas med små rörelser och darrningar i spötoppen.
Rödingblänken
Rödingblänken är ett drag vars blänk attraherar framförallt röding. Ett rödingblänke finns i flera olika storlekar och färger och är utformat som ett skeddrag med en tafs undertill samt en krok. Agna gärna kroken med maggot, mask eller annat bete för att locka rödingen. Ett rödingblänke kan även locka både lax och öring. Variera fisket med korta och längre ryck. Varva rycken med att hålla stilla och darra lite med blänket då och då.
Verktyg och tillbehör som underlättar isfisket
- Isborr eller isbill
Med hjälp av en isborr eller isbill tar du dig enkelt genom isen. Vid pimpelfiske efter abborre bör hålet vara ca 110 mm i diameter och efter röding 130-150 mm i diameter. Om du ska ismeta efter gädda och gös bör dock hålet vara minst 200 mm i diameter. - Avkrokningsmatta
Om du planerar att släppa tillbaka fisken igen är en avkrokningsmatta ett måste. Fisk som ska släppas tillbaka bör nämligen hanteras extra skonsamt för att inte ta skada. - Fisketång och käftöppnare
För att underlätta uttagning av krokar är en fisketång och en käftöppnare två oumbärliga fiskeverktyg att ha med på isfisketuren. - Något att sitta på
Vid isfiske sitter du still under långa perioder och det kan därför vara skönt att ha något annat mellan dig och den kalla isen. I en hopfällbar pall eller campingstol kan du sitta bekvämt en längre tid och njuta av fisket hela dagen.
Klä dig rätt för vinterfiske
När du ger dig ut för att fiska i vinterförhållanden gäller det att du klär dig rätt, annars tappar du snabbt lusten. Vid isfiske rör du dig väldigt lite vilket gör det svårare för dig att hålla dig varm. Det betyder att din komfort är beroende av dina kläder. Händer och fötter är de kroppsdelar som kyls ned snabbt och kan göra fisket till en plåga. Satsa därför på ett par rejäla strumpor tillverkade av ull och två par vantar, en tunnare variant och ett par tjockare isolerande vantar som du snabbt kan ta av när du får napp.
Vad gäller resten av kroppen bör du utgå från lager-på-lager-principen. Det första lagret bör bestå av ett bra underställ, gärna i ylle. Beroende på hur kallt det är ute kan det mellersta lagret bestå av en tunnare tröja eller en tjockare fleecetröja. Avsluta sedan med en vind- och vattentät jacka och byxa. Detta tillsammans med en varm mössa gör isfisket till en fröjd.
Glöm inte säkerheten!
Isfisketuren kan snabbt förvandlas från en njutningsfull dag i solen till en livshotande skräckupplevelse på några sekunder. Därför bör du vara extra försiktig när du vistas på isen, framförallt under hösten och sent på vårvintern. Gå aldrig ut på isen utan isdubbar, ispik, flythjälp, räddningslina (om ni är flera) och en mobiltelefon förvarad i ett vattentätt fodral. Gå aldrig ensam och glöm inte att tala om för någon vart du ska gå och när du beräknar vara tillbaka.
FAQ Vintefiske
Vad är vinterfiske?
Vinterfiske, även kallat isfiske innebär att man borrar eller hugger upp ett hål i isen som man sedan fiskar ur.
Vilken utrustning behövs vid vinterfiske?
Vid vinterfiske behöver du bl.a. ett pimpelspö, drag och/eller bete, isborr eller isbill, varma kläder och säkerhetsutrustning.
Vad ska man tänka på när man vinterfiskar?
Använd långsamma rörelser och ett mindre drag eller bete. Klä dig varmt och tänk på säkerheten.
Vilka fiskar är vanliga att fiska på vintern?
Vanliga fiskar att fiska under vintern: abborre, röding, öring, harr, lake, sik, gädda, gös och regnbåge.