Vem är jultomten?
Traditionerna kring jultomten är som sagt många och olika, och tron på jultomten skiljer sig ganska mycket beroende på vem man frågar. Det är en mytomspunnen figur, där sagorna är många och sägnerna olika.
Så, vem är egentligen jultomten?
Det rätta svaret är väl att ingen egentligen vet helt säkert, men teorierna är många och tron stark. Här kan du läsa om några av alla de legender och myter som hör jultomten till. Och hitta jultomtar att dekorera ditt hem med inför jul.
Asaguden Oden – föregångare till jultomten?
Oden är den äldste och störste av asagudarna i den nordiska mytologin. Oden kallades under hedniskt tid, i de germanska kulturerna, även för Jólnir. Vid tiden kring midvintersolståndet firades en högtid som hette Jól, där Oden red över himlen med sitt vita skägg fladdrandes i vinden. Många tror att Oden alltså är en föregångare till dagens jultomte. Och vem vet, det är han kanske?
Sankt Nikolaus – eller Santa Claus?
Den amerikanska jultomten, Santa Claus, är kanske den tomte som är mest känd världen över. Men Santa Claus är ingen nymodighet, namnet vittnar om influenser och kopplingar till Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus är ett skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare och de falskt anklagade.
Legenden säger att han var mycket givmild och snäll mot de fattiga i landet och den 6 december firas i de flesta centrala och östra delarna av Europa Nikolausdagen. Sankt Nikolaus avbildas oftast iklädd röd biskopsdräkt, vilket påminner om den röda karakteristiska dräkt som jultomten bär.
Nikolausdagen
Redan på medeltiden fick barnen gåvor på Nikolausdagen, en tradition som lever kvar i bland annat Nederländerna. Där heter jultomten Sinterklaas och kommer med presenter till barnen någon dag före Nikolausdagen.
I takt med att nederländarna började flytta till holländska kolonier runt om i världen så spreds legenden som Sinterklaas (Sankt Nikolaus). När legenden nådde över Atlanten och kom till USA omvandlades Sinterklaas snart till den nordamerikanska jultomten, Santa Claus.
Julbock & tomtegubbe istället för jultomte
I Skandinavien var det länge julbocken som delade ut julklapparna. Julbocken sägs vara influerad av Krampus, en tysk figur som gestaltades likt en djävul och var en följeslagare till Sankt Nikolaus. Senare under 1800-talet blev det emellertid allt vanligare att tomtenissen kom med klapparna.
Förutom influenser från Sankt Nikolaus har dagens jultomte även influenser från den nordiska tomtegubben.
Tomtegubbe
Enligt legenden var tomtegubben en slags gårdstomte, som hade övernaturliga krafter och såg till att gårdens skörd och arbete blev bra. Varje gård hade en egen tomtegubbe, som få fick se med egna ögon, men som beskrevs som en väldigt liten, äldre man med vitt skägg, gråa kläder och en huva. Som tack för att tomtegubben tog hand om gården gav man honom gåvor och mat. På julafton var det viktigt att ge honom en skål gröt, sedermera kallad tomtegröt.
Folktron om tomtegubben fanns i Sverige, Danmark och Norge. På danska och norska heter tomtegubben Nisse, som även det kan återkopplas till namnet Nikolaus. Gårdstomten sågs från början inte som någon jultomte, men har enligt seden varit bidragande till bilden av vår nordiska tomte.
Har du blivit något klokare på vem tomten är?
Sägnerna är som sagt många, och historien och traditionen om jultomten skiljer sig i våra nordiska grannländer.
Julemanden i Danmark
Traditionen med jultomten och hans historia ser olika ut beroende på vilket nordiskt land du besöker. I Danmark kallas han Julemanden och många danskar tror att han bor på Grönland. Julemanden besöker familjerna på julafton eller på natten till julafton och lämnar paketen under julgranen. Julemanden har varit en del av danskarnas jultradition i mer än 100 år.
Jultomten i Sverige
Den moderna svenska jultomten är en blandning av den amerikanska Santa Claus och den mytomspunna gårdstomten. Jultomten kommer enligt traditionen och delar ut julklapparna på julafton, under eftermiddagen eller kvällen, ofta efter det populära TV-programmet Kalle Anka.
Var tomten bor råder det lite delade meningar om, men enligt traditionen bor den amerikanske Santa Claus på Nordpolen, något många svenskar håller med om.
Julenissen i Norge
Julenissen, som han heter i Norge, kommer och delar ut julklappar på julafton den 24 december. Även den norska tomten har enligt traditionen rötter från helgonet Sankt Nikolaus, men har ingenting att göra med fjøsnissen som är den gårdstomte som förr i tiden såg efter gårdarna.
Både julenissen och fjøsnissen har dock smeknamnet Nisse, ett namn som kan hänföras till namnet Nils, vilket är en nordisk kortform av namnet Nikolaus eller Nikolas.
Det råder delade meningar om var tomten bor i Norge, men de flesta tror att han bor på Nordpolen.
Julbocken i Finland
I Finland kallar man jultomten för julbocken, och det är han som kommer och delar ut julklapparna. Barnen har veckorna innan julafton skrivit brev till jultomten där de berättar vad de önskar sig i julklapp. Enligt legenden går sedan små nissar runt och kollar in genom människors fönster för att se så att barnen uppför sig, så att de förtjänar sina julklappar. Det är tomtenissarna som sedan tillverkar julklapparna i tomtens verkstad.
På Julafton börjar jultomten sin resa från Öronfjället (Korvatunturi), i en släde som dras av hans många renar. Jultomten besöker sedan alla hem i Finland under julafton, och enligt en del finnar åker han även med släden runt om i världen för att dela ut julklappar.
Den finska jultomten sägs bo uppe i norra delarna av landet, i Korvatunturi i Lappland. Men man kan besöka honom året runt i tomtestaden Rovaniemi, som vissa hävdar är hans officiella hemstad.
Vi kan väl alla komma överens om att frågan om vem jultomten verkligen är, är svår att besvara eftersom traditionerna och legenderna är många och spridda. Men en sak kan vi nog enas om, det är att det inte blir någon riktig jul utan jultomten, oavsett var han bor eller vad han heter.
God jul önskar vi på Biltema!