Förvaring av julgranskulor och julpynt

Det är alltid lite vemodigt när man ska ta ner julgranskulorna och packa ner julpyntet. Vi talar trots allt om den mysigaste tiden på året. Julen är något speciellt för de allra flesta.

Guide till hur du bäst packar undan julpyntet

Men allting har ett slut, åtminstone om du inte är en person som firar jul året runt. De flesta julälskande svenskar plockar dock ner julpyntet efter julen eller precis före nyår, eftersom man måste göra plats för nyårsdekorationerna. Så här berättar vi om förvaring för julgranskulorna och praktisk förvaring av julpyntet, som är huvudtemat i denna artikel. Men först…

…när ska man egentligen plocka undan julpyntet?

Såväl talesätt som traditioner står på spel när den enskilda familjen bestämmer när julen slutar och julpyntet ska plockas ner. Dessbättre är det ett demokratiskt beslut som den enskilda familjen enas om.

Talesättet ”Julen varar än till påska” används och följs säkert på många håll. Men om du läser om jultraditioner på nätet så varar julen till den 6 februari - Trettondagen. Denna dag markerar slutet på de traditionella tolv juldagarna. Därför är det säkert många som gör en fin avslutning på julen och packar ner julpyntet den 6 januari.

Ingenting är skrivet i sten när det gäller vilket datum man ska plocka ner julpyntet - som tur är. I Sverige får du älska julen precis hur mycket du vill. Det är också allt fler som låter ljusslingorna sitta uppe på husfasaden under hela januari. För att det är så mysigt.

91733

Men när beslutet väl har fattats och du börjar packa ner julen så har vi i den här artikeln bra tips på vad du bör tänka på. Först och främst:

Var har du tänkt förvara julpyntet?

Ska du ställa upp julpyntet på vinden, i garaget eller i en garderob? Det är faktiskt ett viktigt beslut, eftersom temperatur, fukt och besök av gnagare kan leda till att urvalet blir lite mindre nästa jul.

Om julpyntet ska stå på en kall vind, rekommenderar vi att du packar det i rejäla plastlådor med låsbart lock. På så sätt skyddar du julpyntet mot den värsta fukten och kylan. Det är ett val du inte kommer att ångra.

91734

Om du istället ska förvara julpyntet inomhus, till exempel i en garderob, har du lite fler valmöjligheter när det gäller typen av låda, eftersom förvaringen då inte är lika fuktkänslig. Att tänka logiskt är en fördel när du ska packa ner julpyntet.

Här hittar du alla våra förvaringsboxar.

Vi har ett stort utbud av förvaringslådor i transparent plast så att du lätt ser vad du har packat i de olika lådorna. Om du istället föredrar mer neutrala lådor kan vi rekommendera våra förvaringslådor i svart plast.

Förvara större juldekorationer och tomtenissar

Klassikern är den transparenta plastpåsen, där du kan packa ner de stora jultomtarna och stänga till i toppen. På så sätt skyddar du dem även mot fukt. Det är ett enkelt sätt att hålla ordning på större juldekorationer.  Vi har även svarta och blå sopsäckar.

Det är en enkel lösning. Och den 120 cm höga jultomten gillar den också.

Bra tips för förvaring av juldekorationerna

Det första steget när du börjar plocka ner julpyntet är att bestämma dig för vad du ska packa och använda igen nästa år. Det kan ju vara så att en del julpynt har skadats och det därför inte är lönt att packa ner det. Så sortera ditt julpynt och gör en uppskattning av hur många förvaringslådor du behöver när du går in i ”förpackningsläget”.

När du vet hur de olika juldekorationer ska förvaras är det faktiskt en skön känsla. Trasigt julpynt har sorterats bort och du har sorterat julpyntet baserat på färg och kategori.

Sortera julpyntet efter kategori

Om du sorterar har du bättre koll på julpyntet till nästa år när du ska börja pynta igen. Allt beror så klart på hur mycket julpynt du har. Har du Gertrud Sand-mycket eller ett mer måttligt antal julgranskulor och pynt i lådorna? Att sortera det du har kan definitivt underlätta. På så sätt är du redo för nästa jul.

När du har sorterat kan du lägga pyntet i de olika kategorierna i var sin låda eller packa ner det i mindre lådor, t.ex. tomtelandskapet i en egen låda och julgranskulorna färgsorterade i mindre lådor och sedan lägga allt i en större låda.

Sätt etiketter på lådorna

Om du väljer våra svarta förvaringslådor bör du skriva på lådorna vilka juldekorationer de innehåller. Här kan du med fördel köpa till etiketter eller skriva med spritpenna på ett klistermärke.

Lådor för julgranskulor och hur du bör packa dem

På Biltema hittar du en rad alternativ när det är dags att packa ner julgranskulorna så att de är skyddade. Du kan med fördel välja en låda med avdelare så att du separerar julgranskulorna från varandra och på så sätt minskar risken för att de går sönder. Glaskulorna bör packas ner i separata fack eller viras in i bubbelplast eller wellpapp. Tänk dock på att inte lägga för tunga saker ovanpå glaskulorna.

91735

Arvegodset och personligt julpynt packas naturligtvis ner lite extra omsorgsfullt. De förtjänar ofta en framträdande placering i julpyntslådan, eftersom de har stort sentimentalt värde. 

Nedan ser du de olika förvaringsalternativ vi kan erbjuda för dina julgranskulor, och vi hoppas att vi inom kort kommer att ha speciella lådor för julgranskulor i sortimentet.

Ljusslingor och julbelysning

Det kan krävas lite extra tålamod att reda ut de långa ljusslingorna om du bara har slängt ner dem i lådan som en stor boll. De flesta av oss har nog provat det någon gång. När din pappa räcker över en ljusslinga i form av en fotboll till dig med orden: ”Här är en liten boll som du kan försöka veckla ut”. Men här ger vi dig ett tips på hur du enkelt slipper reda ut knutar. Och det är faktiskt ett enkelt tips.

Ta galgen längst bak i garderoben som du ändå aldrig använder och rulla upp din ljusslinga på den. Då är det väldigt enkelt att rulla ut den nästa år eller sätta upp den, en meter i taget.

Nu när du har packat ner allt julpynt är allt du behöver göra är att bära upp lådorna på vinden eller ställa in dem i garderoben.

Nedan hittar du hela Biltemas sortiment inom förvaring för hemmet. Både stora och små förvaringslådor, lådor på hjul som får plats under sängen och mycket annat. Kort sagt allt du kan tänkas behöva för förvaring av ditt julpynt.

Glad efter-Jul från oss alla på Biltema.

Allt inom förvaring

Relaterade artiklar

5 tips för jul i stugan

5 tips för jul i stugan

Skapa lugn och ro - och julstämning i stugan tillsammans med oss.

Dekorera julgranen - 6 tips

Dekorera julgranen - 6 tips

Klä julgranen – samla familjen och skapa egna juldekorationer

Fyll hemmet med tomtar

Fyll hemmet med tomtar

Pynta hemmet och trädgården med tomtar i alla former och färger.