Guide: Hur mycket ström drar en ljusslinga?

Guide: Hur mycket ström drar en ljusslinga?

Ljusslingor är en oumbärlig del av den mysiga stämningen i många hem, särskilt när mörkret faller och vi söker efter den extra värmen och glöden i våra rum. Ljusslingor kan skapa en magisk atmosfär kring högtider och fester eller bara som en del av den dagliga inredningen. Men hur mycket ström drar en ljusslinga egentligen?

I vår sammanställda guide på den här sidan dyker vi ner i just den frågan. Vi ger dig insikt i strömförbrukningen för ljusslingor och ger dig goda råd om besparingar så att du kan använda dina ljusslingor med gott samvete.

Strömförbrukningen beror på ljusslingan du har

Strömförbrukningen för ljusslingor varierar beroende på vilken typ av ljusslinga du väljer. Traditionella glödlampor, som en gång var standard, använder betydligt mer ström än moderna alternativ. LED-lampor, å andra sidan, är kända för sin energieffektivitet och livslängd, vilket gör dem till ett populärt val för många. Det finns också soldrivna ljusslingor som utnyttjar solens energi och på så sätt minskar den direkta strömförbrukningen.

För inomhusbruk kan du stöta på ljusslingor med små halogenlampor, som också använder mer energi än lysdioder. Valet av ljusslinga påverkar inte bara atmosfären och estetiken i ditt hem eller din trädgård, utan även den årliga elräkningen. Därför är det viktigt att ta hänsyn till både typen av ljusslinga och den tillhörande strömförbrukningen när du gör ditt val.

Skillnaden mellan inomhus- och utomhusljusslingor

Skillnaden i strömförbrukning mellan inomhus- och utomhusljusslingor kan vara betydande. Utomhusljusslingor är ofta designade för att tåla väderförhållanden och kan därför kräva mer energi, speciellt om de är större eller har fler lampor. Ljusslingor inomhus kräver vanligtvis mindre energi, eftersom de är designade för en mer kontrollerad miljö och ofta är finare och mindre. Dessutom kan energiförbrukningen variera beroende på om ljuskedjorna använder LED-lampor eller traditionella glödlampor, där LED är mycket mer energieffektivt.

Välj LED-ljusslingor med gott samvete

Är du orolig för de högre elpriserna och funderar på att inte hänga upp ljusslingor till jul? Det finns ingen anledning att inte göra det. Även i en tid av stigande elpriser kan du fortfarande skapa en mysig julstämning utan att det behöver kosta dig dyrt på elräkningen. Att välja en LED-ljusslinga kan vara din räddare.

Dessa moderna ljusslingor är en utmärkt ersättning för traditionella ljusslingor, eftersom de är betydligt mer energieffektiva. LED-ljusslingor är inte bara bättre för miljön, de ser också till att du kan njuta av julbelysning både inomhus och utomhus utan att oroa dig för höga kostnader.

Skillnaden är betydande, särskilt om du dekorerar med många ljusslingor. Vissa LED-ljusslingor är så energieffektiva att de bara använder 1 watt, vilket i praktiken innebär minimal förbrukning.

Hur mycket ström använder en ljusslinga?

Om du vill beräkna dina ljusslingors specifika strömförbrukning kan du använda en enkel beräkning. Föreställ dig att du har en ljusslinga som förbrukar 7,4 watt och är tänd 8 timmar om dagen under hela december månad. För att omvandla watt till kilowattimmar (kWh), som är den enhet som elräkningen mäts i, dividerar vi wattalet med 1 000. Sedan multiplicerar vi med antalet timmar som ljusslingan är tänd dagligen och antalet dagar den är på för att få fram den totala strömförbrukningen för hela december.

(Watt / 1 000) x antal använda timmar x antal dagar som används Därefter kan du beräkna priset genom att multiplicera kWh-förbrukningen med ditt nuvarande kWh-pris från ditt elbolag.

Tänk på att priserna per kWh kan variera från leverantör till leverantör och beroende på vilket avtal du har. Om du vill veta ditt exakta kWh-pris måste du kontakta din leverantör.

 Om ditt elavtal innehåller rörliga timpriser finns det möjlighet att spara pengar genom att använda el när priset är som lägst. Detta är vanligtvis när efterfrågan är låg. Elpriserna förändras ständigt, och det är därför en bra idé att hålla ett öga på hur priserna utvecklas. Det finns både hemsidor och appar för detta. På så sätt vet du vilka tider på dygnet det är billigast att använda el.  

I illustrationen nedan har vi försökt visualisera den tidigare nämnda beräkningen med det allmänna elpriset för 2024 i Danmark, som visas i exemplet. (Förändringar av elpriset kommer att ske och därför är detta en ögonblicksbild i vårt exempel.)

Så lite kostar det!

Priset på beräkningen utgår efter dagens (14/10) snittpris på kWh, 0,5kr:

  • Artikel: Ljusslinga LED,100 lampor
  • Förbr. per h: 3,6 watt =0,0036 kW/h
  • Förbr. 8h : 0,0036 kW/h x 8h = 0,0288 kWh
  • Pris förbr. 8 h: 0,5 kr x 0,0288 kWh = 0,0144 kr

En LED-ljusslinga med 100 lampor som lyser 8 timmar om dagen kostar: 0,1 kr i veckan.

 

Goda råd för besparingar

Att skapa en mysig atmosfär i ditt hem eller din trädgård med ljusslingor kan vara både charmigt och energikrävande. För att se till att mysigheten inte leder till överraskande höga elräkningar finns det flera bra tips för att uppnå besparingar.

En effektiv metod är att använda en timer. Genom att koppla dina ljusslingor till en automatisk på/av-funktion kan du styra exakt när de slås på och av, så att de inte drar onödig ström dygnet runt. Detta är särskilt praktiskt under den mörka vintern, när ljusslingorna kan tändas automatiskt tidigt på kvällen och stängas av igen sent på kvällen eller på natten. Om du ska använda din timer för juldekorationer utomhus i december bör du först kontrollera om din timer är godkänd för utomhusbruk.

Ett annat viktigt råd är att vara uppmärksam på watttalet när du köper ljusslingor. Ljusslingor med låg effekt förbrukar mindre energi, vilket både är bra för miljön och din plånbok. LED-lampor är ofta ett energieffektivt val, eftersom de drar en bråkdel av energin jämfört med traditionella glödlampor och samtidigt har en längre livslängd.

Dessutom kan du överväga att investera i soldrivna ljusslingor. Dessa är särskilt lämpliga för utomhusbruk, eftersom de laddas under dagen och lyser upp på kvällen utan att använda hushållets el. Genom att följa dessa tips kan du njuta av de lysande dekorationerna utan att oroa dig för din elräkning.

Köp dina ljusslingor på Biltema

På Biltema har vi ett omfattande urval av ljusslingor för inom- och utomhusbruk som kan skapa en mysig och hisnande atmosfär i alla hem. Ljusslingor för inomhusbruk finns i en mängd olika storlekar och nyanser, inklusive varmvitt och kallvitt, som kan skapa rätt jul- eller feststämning för en speciell händelse.

Utomhusljusslingor är designade för att klara vädrets utmaningar och ger ett välkomnande sken till trädgårdar, uteplatser och balkonger. De kan hängas längs staket, vridas runt verandaräcket eller hängas i rännan runt huset. I sortimentet av ljusslingor för utomhusbruk erbjuder Biltema även till exempel vackra istappsljusslingor till huset, eller ljusnät som passar utmärkt för att dekorera buskar och träd. Oavsett tillfälle ser Biltemas ljusslingor till att du kan skapa den perfekta atmosfären både inomhus och utomhus.

Behöver du mer belysning?

Om du också letar efter annan ny belysning till ditt hem har Biltema som tur är mycket mer än bara ljusslingor. För inomhusbruk har Biltema ett antal moderna infällda spotlights som är perfekta för att skapa fokuserad belysning i alla rum. Eller vad sägs om LED-remsor, som är kända för sin flexibilitet och förmåga att lägga till stämningsfull belysning under köksskåp, längs trappor eller bakom TV-skärmar. Och med lysrörsarmaturer för kontor, institutioner eller kök kan du  använda lysrör för att säkerställa effektiv belysning som håller länge.

För dig som vill lysa upp dina utomhusområden har Biltema ett bra utbud av utomhuslampor och solcellslampor. Dessa produkter är designade för att motstå vädrets effekter och ger en effektiv lösning för att belysa trädgårdar, stigar, uppfarter och andra utomhusområden. Solcellslamporna är särskilt anmärkningsvärda för sin enkla installation och hållbara energikälla, vilket gör dem till ett populärt val för miljömedvetna konsumenter. Biltemas sortiment av belysning kombinerar kvalitet, funktionalitet och stil, vilket gör det enkelt att hitta den perfekta belysningslösningen för varje behov.

Relaterade artiklar

5 steg - skapa snygg julbelysning

5 steg - skapa snygg julbelysning

Dekorera trädgården med utomhusbelysning - det skapar en garanterad julkänsla!

Konstgran med många fördelar

Konstgran med många fördelar

Det finns många fördelar med att köpa en konstgran till hemmet. Här har vi har listat några.

Hur firar vi jul?

Hur firar vi jul?

Här delar vi historier om vår magiska julafton runt om i Norden