Recept– chokladtryffel och salt kolafudge
Salt kolafudge
Salt kolafudge är en riktig godbit med det bästa från två världar, smak av salt kola men med en konsistens av fudge. Kolafudge är enkelt att laga och stelnar snabbt, så att du antingen kan börja äta snabbt eller lägga in i kylen för att ta fram närmre julafton.
Ingredienser för ca 40 bitar:
- 3 dl vispgrädde
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl ljus sirap
- 100 g vit choklad
- 50 g smör
- 0,5 tsk flingsalt
Så här gör du
- Täck en rektangulär form eller plåt som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper.
- Häll ner strösocker, vispgrädde, vaniljsocker och ljus sirap i en kastrull. Låt det koka upp till 120 grader och rör om försiktigt då och då. Se till att röra om försiktigt, så att du inte skrapar botten på kastrullen.
- Grovhacka den vita chokladen. Ta bort kastrullen från värmen och ha rör ned chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn smet.
- Häll upp smeten i den bakplåtstäckta formen. Bre ut i ett jämnt lager av smeten och garnera med flingsalt.
- Ställ in formen i kylskåpet och låt den stelna i ca 30 minuter.
- Skär upp i bitar och börja äta direkt, eller förvara kolafudgen i kylen eller skafferiet.
Krämig chokladtryffel
Chokladtryffel är en av de mest populära medlemmarna bland julgodiset på julbordet. Det är ett julgodis som du själv kan smaksätta på massor av olika sätt, där bara din fantasi och kreativitet sätter gränserna. Dessutom är det enkelt att laga, och kräver inte så många ingredienser.
Ingredienser för ca 30 tryfflar
- 300 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 20 g smör
- Kakao att rulla tryfflarna i
Så här gör du
- Koka upp grädde i en kastrull. Under tiden grädden kokar upp kan du hacka chokladen och lägga i en glasskål.
- Smält chokladen genom att placera skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten. Rör ner grädden i skålen och blanda till en jämn smet.
- Rör ner smöret i smeten och blanda tills chokladsmeten blir blank.
- Häll ut smeten på ett fat eller i en form.
- Ställ in i kylen och låt chokladtryffeln stela i 1–2 timmar.
- När smeten har stelnat ska du forma små chokladtryfflar. Ta hjälp av en sked.
- Rulla chokladtryfflarna i kakao.
Tips!
Om du vill chokladtryfflar med exempelvis smak av apelsin, havssalt eller lakrits kan du riva ner apelsinskalen, finhacka lakritsen eller strö ner saltet i smeten innan du lägger det på kylning i kylen.