Lussekatter – en favorit bland julens bakverk
Lussekatter går såklart lika bra att äta under hela december och inte bara på Lucia. En utmaning med att baka lussekatter är att inte få dem för torra. Här finns det många olika knep och husmorstrix för att just få den saftigaste lussekatten. Vi har försökt samla några vanliga knep som vi stött på med tips när du sätter i gång att baka.
7 tips för att undvika den torra lussekatten
- Använd inte för mycket mjöl. Få degen lätt att arbeta med utan att den är en kladdig.
- Använd inte för mycket saffran då det torkar ut degen, i stället kan du använda mindre saffran men få mer smak genom att låta saffranet ligga i cognac i några dagar.
Ta t ex 2 msk cognac till 1 g saffran. Ett annat trick är att använda hel saffran och mala det själv. - Ta ut dom från ugnen före de blir bruna
- Placera dem tätt så att de sen växer ihop i ugnen ( ca 1 cm emellan)
- Om du gillar russin i degen – blötlägg gärna russinen i rom eller annan vätska.
- Täck bullarna med en handduk så fort de kommer ur ugnen.
Recept på lussekatter
Här hittar du ett klassiskt recept på lussekatter. Lycka till!
Ingredienser (40 st)
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
- 200 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 g saffran, 2 paket
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- Ägg till pensling
- Russin till garnering
Så här gör du:
- Smält matfettet i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
- Stöt eventuellt saffran med 1–2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar även mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den är smidig med maskin eller för hand.
Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bullar. - Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord och forma dina lussekatter.
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Du kan snurra, vika och dekorera för att få såväl klassiska formen till bullar med mer personlig touch. Ta chansen och gör det till en aktivitet som hela familjen kan ta del av. Låt mjöldammet yra!
Historian bakom lussekatter
Enligt en tolkning var det i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussekatterna med den gula saffranskryddan.
En annan tolkning menar på att det var i samband med att bullarna började bakas till luciadagen som dyvelskatterna började kallas lussekatter. Saffranet tillkom under sent 1800-tal. Ibland hävdas att även lusse i lussekatt kommer av Lucifer, som är det namn som brukar förknippas med djävulen.