En av julens favoriter - Lägg in din egen sill
En bra julaktivitet där både unga och gamla samlas är när det är dags att förbereda julmaten. Sill är en sådan rätt som man helt klart kan göra själv och sätta sin egen stil och prägel på. Det går fort, är så gott och är den perfekta uppladdningen inför jul.
Smaken är som baken, vi gillar olika - vissa är mer klassiska, andra testar gärna nytt. Nedan har vi samlat 3 recept som du gärna får testa på årets julbord.
Inlagd sill med 5-minuterssill
Inlagd sill är en klassiker för många och är ofta en återkommande val på julbordet. Den baserar sig på en 1-2-3-lag med kryddpeppar, lök och morot ger du smaken det där lilla extra.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pkt 5-minuterssill, filéer
- 5 tsk krossade vitpeppar
- 5 tsk krossade kryddpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 5 st kryddnejlikor
- 1 st rödlök
- 10 cm purjolök
- 1/2 st morot
Så här gör du:
- Koka upp en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor.
- Låt lagen svalna till kylskåpskall temperatur.
- Skär sillen i lagom stora bitar.
- Varva sillen med skivad rödlök, skivad purjolök och morot i en valfri burk och häll på lagen.
- Sillen kan ätas direkt men kan med fördel dra i 1-2 dygn i kyl för att smakerna ska sätta sig.
Italiensk sill med soltorkade tomater, parmesan och basilika (med 5-minuterssill)
Grazie mille – tack Italien för denna fantastiska sill! En krämig sill som tar sinnet till de italienska gårdarna i en härlig smaksymfoni.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pkt 5-minuterssill, filéer
- Färsk basilika (ungefär en kruka)
- 8 soltorkade tomater
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk pinjenötter
- ½ dl riven parmesanost
- 2 dl crème fraîche
- 5 dl majonnäs
- Svartpeppar
Så här gör du:
- Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Lägg sillen i en skål.
- Blanda därefter ner parmesanost, crème fraiche, majonnäs med sillen.
- Finhacka basilikan, tomaterna, vitlöken och pinjenötterna och vänd därefter ner det tillsammans med övriga ingredienser i skålen. Smaka av med svartpeppar.
- Lägg sillen i en valfri burk med lock och låt stå i ett dygn.
- Servera ur glasburk eller lägg upp på ett fat.
Krämig sill med husets örter
Detta är en ljuvlig, krämig sill kryddad med hackade färska örter. Kanske har du fryst in eller torkat örter från sommarens odlingsbäddar. Låt kreativiteten flöda i val av örter och ta det som huset har att erbjuda.
Ingredienser (4 personer):
- 1 pkt 5-minuterssill, filéer
- 2 dl majonnäs
- 0,5 dl gräddfil
- 0,5 dl färska örter - till exempel basilika, oregano och gräslök
- 1 vitlöksklyfta - skalad
- 1 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar - malen
- Garnera med valfria kryddor
Så här gör du:
- Skär sillen i bitar och lägg i en skål.
- Mixa örterna och vitlöken.
- Blanda majonnäs och gräddfil och blanda ner de mixade örterna till en sås.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Lägg slutligen i sillbitarna i skålen och garnera med valfria örter.
- Kan ätas direkt eller med fördel stå 1-2 dygn i kylskåpet innan servering.
Ta chansen - låt din egen fantasi flöda! Du kommer garanterat att imponera med hemgjord sill. Kanske initierar du en framtida sillklassiker på årets julbord eller glöggmingel?
Lycka till och smaklig spis!