Gör ditt eget julgodis
Knäckiga cornflakes – doppade i choklad
Chokladdränkta cornflakeskakor med smak av knäck. Ett snabbt och enkelt julgodis att laga, som alla kommer att älska. För vad kan gå fel när man lagar godis med chokladsmak?
Ingredienser
- 2 dl socker
- 4 msk kakao
- 200 g smör
- 100 g choklad – välj själv om du vill ha mörk, ljus eller vit
- 1 dl sirap
- 8 dl cornflakes
Så här gör du
- Koka upp socker, kakao, smör, choklad och sirap i en kastrull. Låt sjuda i 3-4 minuter.
- Häll i cornflakes. Blanda försiktigt så att de inte går sönder.
- Lägg upp blandningen i små muffinsformar.
- Ställ in i kylen och låt svalna i några timmar.
Knäck – en julfavorit
Här hittar du en riktig julklassiker – knäck! Den är en favorit hos många och det finns knappt något julgodis som förknippas mer med julen än vad knäcken gör! Bon appetit!
Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 msk smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl skållad, hackad mandel
Så här gör du
- Blanda vispgrädde, sirap och socker i en kastrull.
- Rör om då och då under ca 20-35 minuter. Smeten är klar när den klarar kulprovet för knäck eller nått temperaturen 124°. Kulprovet gör du med ett glas kallt vatten. Ta lite smet på en sked och doppa i vattnet. Ta upp smeten med fingrarna. Om smeten är klar ska den gå att forma till en kula och ha den konsistens du önskar.
- Tillsätt mandel och smör
- Fördela smeten i små knäckformar.
- Förvara i kylen och låt stelna.
Ischoklad med nötkross – snabbt och enkelt
Laga den populära och juliga ischokladen, som smälter så gott i munnen. Toppa den med lite mandel och voilà, det perfekta julgodiset!
Ingredienser för ca 50 stycken
- 200 g choklad – välj själv om du vill ha mörk, ljus eller vit
- 150 g kokosfett
- 0,5 dl mandel
- 0,5 tsk flingsalt
- Små aluminiumformar
Så här gör du
- Bryt ner chokladen i en metallskål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör om och låt chokladen smälta.
- Rör ner kokosfettet och låt det lösas upp.
- Finhacka mandeln och rosta den snabbt i stekpannan med lite smör och flingsalt.
- Häll upp chokladen i aluminiumformarna.
- Strössla över nötkrossen
- Ställ in i kylen och låt stelna.
Nu hoppas vi att du har hittat inspiration till att spendera en ledig dag, eller kväll, i köket och laga ditt egna julgodis. Passa på att spendera tid med någon du tycker om, för julbaket blir roligare om man gör det tillsammans!
Hittade du inte baktillbehören du behöver?