Elsparkcyklar -snabbt och smidigt
Med en elsparkcykel tar du dig fram snabbt och smidigt. En elsparkcykel är lätt att ta med sig på exempelvis bussen, den tar mindre plats än en cykel och den tar dig fram snabbare än om du skulle gå. Det perfekta färdmedlet helt enkelt! Priset på elsparkcyklar är dessutom oftast lägre jämfört med en el-cykel.
Vad är en elsparkcykel?
En elsparkcykel, eller elscooter som det också kallas, är i grunden en sparkcykel, fast med motor och en mer stabil och kraftig konstruktion. Elsparkcykelns bromsar är starka och utformade för att klara av att bromsa in i högre hastigheter på ett betryggande sätt.
En elsparkcykel klassas i Sverige som cykel och är därför tillåtna på allmänna vägar så länge de har en max hastighet på 20km/h och en maximal motoreffekt på 250W
Regler för elsparkcyklar
Att elsparkcyklarna klassas som cyklar innebär även att det finns regler på att elsparkcykeln ska vara utrustad med ringklocka, bromsar, lampor och reflexer vid färd i mörker. Upp till 15 års ålder gäller även hjälmkrav.
Det är ditt ansvar som konsument att hålla dig uppdaterad om vilka regler som gäller i ditt land och region. Kontrollera alltid gällande lagar innan du använder din elsparkcykel.
Funktioner hos våra elsparkcyklar
Vilka funktioner vill du att din elsparkcykel har? Hur och var ska den användas?
Om du till exempel kommer behöva transportera din elsparkcykel i bilen eller förvaras i ett trångt utrymme så är det en fördel om den går att fälla ihop. Om du dessutom kan komma att behöva bära elsparkcykeln så är det smidigt om det finns ett handtag att greppa i.
Ståplattan
Den plattan som du står på är oftast utrustad med ett greppvänligt material, så att du står stadigt. Plattans bredd och längd kan variera beroende på vilken elsparkcykel du provar. Därför är det viktigt att du testar elsparkcykeln och ser om ståplattan uppfyller dina behov.
Belysning och reflexer
En elsparkcykel måste vara utrustad med belysning och reflexer vid körning i mörker eller dålig sikt. Många gånger är en el-sparkcykel grundutrustad med detta. Vill man ha en kraftigare lampa fram så går det enkelt att komplettera med en lampa från cykelsortimentet, dessa passar i de flesta fall även på en elsparkcykel. Lampor hittar du här.
Det är konsumentens skyldighet att framföra fordonet på ett lagligt sätt, dvs att ha belysning och reflexer vid mörker eller dålig sikt.
Hastighetsval
Om det är olika personer i hushållet som skall använda elsparkcykeln så är det en fördel att kunna växla mellan olika hastighetsval, beroende på erfarenhet eller ålder. För att elsparkcykeln ska få framföras på allmänna vägar så får dock inte max hastigheten överstiga 20km/h.
Bromsar
Bromsarna är en viktig del på elsparkcykeln, som enligt lag måste vara utrustad med två bromsar. Vanliga typer av bromsar är motorbroms, skivbroms, trumbroms och skärmbroms.
Observera att motorbroms räknas som en broms.
Fundera på vilken typ av broms som passar dig bäst och som din elsparkcykel ska vara utrustad med.
Olika bromsar
En trumbroms är något dyrare men kräver minimalt underhåll. En skärmbroms sliter mer på bakdäcket och innebär att du måst flytta din ena fot från ståplattan till skärmen, ett moment som kräver en del balans. En skivbroms är effektiv, men kan kräva en del underhåll och framför allt så måste den hållas ren för att fungera optimalt.
Däck
Däcken på en el-sparkcykel finns i olika storlekar och kan antingen vara luftfyllda, dvs att det finns en innerslang, eller så är däcken solida. Med ett luftfyllt däck riskerar man såklart att få punktering, men man får en behagligare färd då stötar från ett ojämnt underlag tas upp bättre. Ett däck som är gjort av solid gummi blir ofta stötigare men man slipper att få punktering. Det finns även solida däck med luftkanaler för att göra färden behagligare, och de ger nästan samma upplevelse som med ett luftfyllt däck.
Storleken på hjulen spelar också roll för din körning. Ett större däck ger såklart mer stabilitet än ett mindre däck.
Motor
Motorn på en elsparkcykel kan antingen sitta i framhjulet eller i bakhjulet. En motor i framhjulet upplevs ofta som att den drar iväg dig och med motorn i bakhjulet så upplever man att man trycks iväg. Det är en smaksak vilket man föredrar. En nackdel med motorn i framhjulet kan vara att däcket släpper från ett löst underlag lättare om man gasar samtidigt som man svänger. För att elsparkcykeln ska få framföras på allmänna vägar så får inte motorstyrkan överstiga 250W.
Räckvidd
Beroende på vad man tänkt använda sin elsparkcykel till så kan man behöva längre eller kortare räckvidd. Ska man pendla till skola eller arbetsplats behöver du räkna ut hur lång sträcka du har, hur terrängen ser ut, om du kan ladda batteriet under dagen och under vilka årstider du tänker använda den. Kyla är den faktor som i de flesta fall påverkar räckvidden mest. Andra faktorer som påverkar räckvidden är lufttrycket i däcken, vikt på föraren, vind, backar, hastighet och hur många accelerationer man gör.
Batteri
Batterier till elsparkcyklar finns i en mängd olika styrkor. Vanligast är att batteriet är på 36 Volt. Antal Ah (Amperetimmar), dvs kapaciteten, skiljer sig dock ganska mycket mellan olika batterier.
För att kunna jämföra olika batterier så multiplicerar man Volt med Ah, då får man fram antal Wh ( Watttimmar). I de flesta fall så anges Wh i specifikationen, men gör det inte det så använder man denna uträkning. Att sköta om sitt batteri på bästa sätt är viktigt för livslängden du hittar tips om detta i elsparkcykelns manual.
Reservdelar till din elsparkcykel
Om du behöver en reservdel till din elsparkcykel så kan du beställa dessa i ditt närmsta Biltemavaruhus. Välkommen!
Yosemite by Biltema
Vårt gedigna sortiment av cyklar från Yosemite by Biltema är utvecklat för nära och aktiva möten med vår nordiska natur. Upptäck våra cyklar och ge dig ut på äventyr i grönskande skogar, längst milslånga landsvägar eller i den pulserande storstaden.
Här hittar du inspiration och rätt cykel för dig.