Ventilationsfläktar – behagligt inomhusklimat
Biltema har ett brett utbud av moderna Ventilationsfläktar som kan bidra till ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat i ditt badrum. I vårt sortiment har vi flera modeller som alla är designade för att förbättra luftkvaliteten, minska fukt och motverka dålig lukt.
Få ett behagligt inomhusklimat med en ventilationsfläkt
Att säkerställa ett bra klimat i badrummet är viktigt både för husets hälsa och inte minst ditt eget välbefinnande. Det är här som en Ventilationsfläkt kommer in i bilden. Den hjälper till att förbättra inomhusklimatet genom att säkerställa att luften i badrummet kontinuerligt byts ut mot ny, frisk luft. Det finns flera fördelar med att installera en:
- Undvik fukt och kondens: När man duschar varmt bildas det vattenånga, och det kan leda till fukt och kondens på både väggar och i taket. Och inte minst på badrumsspegeln. Men dessbättre kan en Ventilationsfläkt hjälpa dig med att ta bort fukten.
- Motverka dålig lukt: En fläkt kan effektivt ta bort fukt och därmed även den dåliga lukt som ibland kan uppstå till följd av för hög luftfuktighet. Det gör att det blir trevligare att vistas i badrummet.
- Minska risken för svamp och mögel: Genom att eliminera fukt i badrummet minskar du även risk för mögel. Det kan vara skadligt både för ditt hem och för din hälsa.
- Förebygg potentiella fuktskador: När fläkten tar bort fukten i rummet förebygger du automatiskt potentiella fuktskador på materialen i badrummet.
Med en Ventilationsfläkt får du total kontroll över luftfuktigheten i rummet, vilket bidrar till ett hälsosamt och bra inomhusklimat. Det är en ganska liten investering, men den gör stor skillnad.
Du hittar fler ventilationsfläktar på Biltema
På Biltema hittar du ett brett utbud av Ventilationsfläktar som kan hjälpa dig att förbättra inomhusklimatet där hemma. Vi har flera modeller som passar för olika behov.
Våra Ventilationsfläktar kan monteras på väggen eller i taket, och de är alla perfekta för att ta bort fukt och dålig lukt i badrummet. Modellerna är tystgående och många startar automatiskt när det finns ett behov. En modell har till och med ett automatisk skydd mot kallras, vilket förhindrar att kalluft tränger in när fläkten är avstängd.
Förutom Ventilationsfläktar erbjuder vi även rörfläktar som du kan bygga in i ditt ventilationssystem. De är alla kompakta, lätta att montera och tystgående.
Kolla in vårt utbud av Ventilationsfläktar för att hitta den modell som passar bäst för dina behov. Se även alla våra produkter för ventilation här.
Välj rätt ventilationsfläkt
När du ska välja rätt Ventilationsfläkt finns det flera faktorer som du behöver ta hänsyn till. Vi har sammanställt en lista här ovan över vad du behöver tänka på innan du väljer en fläkt till ditt hem.
- Fuktstyrd fläkt: En fuktstyrd Ventilationsfläkt registrerar automatiskt luftfuktigheten i rummet. När luftfuktigheten blir för hög startar fläkten automatiskt och stängs av när luftfuktigheten är nere på normal nivå igen. Det är en smart funktion som du kan överväga om du vill att din fläkt ska ha.
- Timer: Timerfunktion ger dig möjlighet att ställa in hur länge fläkten ska vara igång. Det är praktiskt om du till exempel vill att fläkten ska gå en viss tid efter att du har gått ut från badrummet.
- Automatiskt skydd mot kallras: En modern fläkt har ett automatisk skydd mot kallras, vilket förhindrar att kalluft tränger in när fläkten är avstängd. Det kan vara en stor fördel speciellt på vintern. Du hittar även kallrasskydd bland våra ventilationstillbehör här.
- Styrning med strömbrytare: Vill du att fläkten ska starta automatiskt eller vill du kunna slå på och stänga av den med en strömbrytare? Strömbrytaren gör att du har total kontroll över när fläkten ska vara igång.
- Vägg- eller takmontering: Är vägg- eller takmontering det bästa monteringsalternativet för ditt badrum? Det är viktigt att ha koll på detta innan du väljer Ventilationsfläkt så att den du väljer är anpassad för den monteringstyp du föredrar.
- Frontpanel: Är frontpanelens utseende viktigt? Vi har flera fläktmodeller med eleganta och diskreta frontpaneler som smälter in i badrumsinredningen.
- Tystgående fläkt: Du föredrar förmodligen en tystgående fläkt, och då är det en bra idé att kontrollera att fläkten du valt ut är just tystgående innan du köper den. Dessbättre finns det många tystgående fläktar att välja mellan.
- Olika hastigheter: Vill du kunna anpassa hastigheten? En del fläktar har flera hastigheter ,vilket gör att du kan anpassa fläktens effekt efter behov.
- Kontinuerlig drift: Om fuktnivån i ditt badrum är hög – till exempel för att det saknas fönster – kan det vara en fördel att leta efter en Ventilationsfläkt som kan gå kontinuerligt.
Som du ser finns det flera olika faktorer som du behöver tänka på för att hitta rätt modell. Genom att ha koll på de olika faktorerna blir det lättare för dig att hitta en Ventilationsfläkt som kan förbättra inomhusklimatet i ditt hem.
Så installerar du din nya ventilationsfläkt
Det första steget i installationsprocessen är att hitta rätt plats för din nya Ventilationsfläkt. Normalt ska du undvika att montera fläkten i omedelbar anslutning till duschutrymmet. Följ istället gällande branschregler när du ska bestämma var fläkten ska placeras i förhållande till duschutrymmet.
Du kan antingen välja att montera Ventilationsfläkten på ytterväggen eller genom taket. Om det redan finns en fläkt i badrummet är det enklaste att placera den nya fläkten på samma plats. Om ventilationen endast består av en frånluftsventil kan du välja att montera en Ventilationsfläkt istället för att förbättra ventilationen. Om det inte finns någon ventilation i badrummet behöver du borra hål i väggen eller taket. När du ska borra hål för Ventilationsfläkten kan du göra förarbetet själv. Tänk dock på att anslutningen av själva fläkten måste göras av en behörig elektriker.
När du har hittat den bästa platsen för fläkten kan du påbörja det förberedande monteringsarbetet. Tänk dock på att anlita en behörig elektriker för anslutningen av själva fläkten.
2 tips för att få ut mesta möjliga av din ventilationsfläkt
Om du installerar en Ventilationsfläkt i ditt badrum är det viktigt att du använder den optimalt. Vi har sammanställt tre tips som hjälper dig att förbättra Ventilationsfläktens effektivitet så att du får ut mesta möjliga av den:
- Öppna fönstret för naturlig ventilation: Om det finns ett fönster i badrummet, använd det. Även om Ventilationsfläktar effektivt tar bort både fukt och dålig lukt, kan det vara bra att öppna fönstret när du har duschat för att släppa in frisk luft. Det hjälper även fläkten att cirkulera luften och gör det behagligt att vara i rummet ännu snabbare.
- Rengör fläkten regelbundet: Något som många förbiser och som är viktigt för att få ut mesta möjliga av Ventilationsfläkten är underhållet. Damm och smuts kan lätt ansamlas i fläkten med tiden, och det kan i sin tur försämra fläktens prestanda. Se därför till att rengöra fläkten regelbundet för att säkerställa att den fungerar optimalt.
Om du vill få ut mesta möjliga av din Ventilationsfläkt finns det flera saker du kan göra själv. På så sätt bidrar du till ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat.
Glöm inte att underhålla ventilationsfläkten
För att säkerställa att Ventilationsfläkten fungerar optimalt och se till att den håller länge är det viktigt att du kommer ihåg att underhålla den regelbundet. Det gör nämligen att fläkten fungerar effektivt och förlänger fläktens livslängd. Vi har sammanställt några tips på vad du kan göra för att underhålla den.
- Börja med att stänga av strömmen till fläkten.
- Lyft därefter försiktigt av fronten så att du kommer åt själva fläkten.
- När du har tagit bort fronten tar du en fuktig trasa eller dammsugaren för att torka bort/suga bort damm och smuts från fläktens blad och motorn.
- Det är viktigt att du är försiktig så att de olika delarna inte skadas.
- När du är klar med att rengöra fläkten är det en bra idé att kontrollera att den fungerar som den ska.
Genom att regelbundet underhålla Ventilationsfläkten säkerställer du att den fungerar optimalt, och att klimatet i badrummet är bra och hälsosamt.
Vanliga frågor om ventilationsfläktar
Varför används ventilationsfläktar?
Ventilationsfläktar används för att ventilera bostäder och företagsfastigheter.
Vad finns det för ventilationsfläktar?
Badrumsfläktar, rörfläktar och väggfläktar är några exempel på ventilationsfläktar.