Element
På denna sida hittar du ett stort utbud av elelement, oljeburna element och panelradiatorer. Att välja bästa elementet är inte helt lätt. Därför har vi sammanställt denna köpguide för att hjälpa dig att hitta rätt.
Olika typer av element
När man talar om element till vardags är det vanligtvis ett värmeelement som man avser. Det är en enhet vars syfte är att sprida värme i rummet.
Element eller radiator?
Element kallas även för radiator. Namnet radiator har att göra med strålning, det vill säga värmestrålning. Trots namnet sker större delen av värmeöverföringen genom luften via så kallad konvektion, inte genom strålningen.
Element och radiator är alltså samma sak. Däremot behöver du fatta beslut om vilken typ av element som passar dig bäst.
Här är några av de vanligaste typerna av element:
- Konvektorelement
- Oljefyllda element
- Vattenburet element
Andra typer av uppvärmning är infravärmare, golvelement, golvvärme och kaminfläkt. Vi ska nu gå igenom skillnaden mellan olika radiatorer så att du kan bestämma dig för vad du vill köpa.
Konvektorelement, oljefyllda element eller vattenburet element
Det finns många olika slags radiatorer att välja bland på marknaden. En viktig skillnad mellan varianterna är hur rummet värms.
Om elementet värmer luften direkt kallas det för konvektorelement. En vanlig elradiator hör till denna kategori. Panelradiator, glaspanelelement, stålpanelelement och elpaneler är andra exempel på radiator enligt principen konvektor.
Dessutom finns det element där elen eller en annan värmekälla värmer upp en vätska. Det är ofta oljefyllda element (el) eller vattenelement med värme från till exempel värmepump, fjärrvärme eller elpanna.
Både oljeradiatorer och vattenburen värme har fördelen att de ger en jämn och behaglig temperatur. De luktar heller aldrig bränt damm bara för att de inte varit påslagna på ett tag.
Däremot är det en myt att oljefyllda element och vattenradiatorer drar mindre ström än konventionella elektriska element, givet att det är el som används som energikälla.
Värmefläkt eller inte?
Det finns både oljefyllda element och olika typer av konvektorelement som har inbyggd värmefläkt.
Fördelen med en värmefläkt är att den snabbt sprider värmen i rummet. Bara några minuter efter att du startat ett elelement med fläkt kan du njuta av värmen.
Tänk bara på att värmefläktar tenderar att torka ut luften lite mer. Du kan alltid stänga av den vid behov.
Termostat
När du köper oljeradiator eller elradiator har elementet en termostat. Det är en anordning som slår av värmen när en viss temperatur uppnåtts.
Den fungerar genom att känna av rummets temperatur och reglerar därefter strömmen till radiatorn så att värmen i rummet kan hållas på en jämn nivå.
Det finns två typer av termostat:
- Elektronisk
- Bimetalltermostat
Elektroniskt termostat
Den elektroniska termostaten har elkomponenter som mäter temperaturen i rummet via en termistor. Det ger en exakt avläsning. Dessutom innebär det fördelen att elementet kan få extra finesser som t.ex. styrning via Wi-Fi.
Bimetalltermostat
Bimetalltermostater har inga elektroniska komponenter. Istället är det ett metallbleck som ändrar storlek i takt med att temperaturen stiger. Därmed ”trycker” den på en strömbrytare så att strömmen bryts.
Bäst termostat i din radiator
Vilken termostat är bäst? Den elektroniska är mer exakt. Den reagerar snabbast och den är också helt tyst. Bimetalltermostaten är billigare och den fungerar även på platser där kvaliteten på strömmen är dålig. Idag föredrar de flesta en elektronisk termostat i sina element.
Vilken storlek och effekt bör elementet ha?
När du ska köpa radiator behöver du beräkna vilken effekt du behöver. Du vill varken under- eller överdimensionera dina element. Då får du antingen kalla rum eller en allt för stor utgift genom inköp av radiatorer med överkapacitet.
Rekommendationen från elektriker och VVS-experter brukar vara att räkna med 50 – 100 W effekt per kvadratmeter. Variationen beror på att rum kan ha olika höjd. Du kan även räkna med ett effektbehov på ca 25 – 30 W per kubikmeter luft.
Det är bra att placera element under fönstren (gärna fönstrets hela bredd) för att motverka så kallat kallras. Har du flera element bör de spridas ut i rummet.
Tänk på detta när du ska köpa element
Här är några saker du bör tänka på innan du köper element:
- Hur stor effekt behöver du? Hur stor yta ska du värma? Är det högt till tak?
- Ska du köpa radiatorer som monteras, fritt hängande eller fristående?
- Köpa elelement eller oljefylld radiator?
- Välj elradiator eller oljeelement med frostfri olja om det kommer stå avslaget ibland, alternativt med frostvakt.
- Våtrumselement ska ha våtklass IP22-24.
- Vill du kunna fjärrstyra elementet?
- Med eller utan elementfläkt?
- Köpa billiga element eller investera i en dyrare variant?
- Måste det vara ett portabelt (bärbart) element?
- Snygga gammeldags element eller moderna glaspaneler?
Vanliga frågor och svar om element
Kan jag installera element själv?
Fristående radiatorer kräver ingen installation. Panelelement och kan du installera själv. För vattenelement behöver du anlita en VVS-installatör.
Vad kostar ett element per dygn?
Det beror på effekten, hur mycket av maxtemperaturen du utnyttjar och elpris / kWh. Kostnad = Effekt x utnyttjandegrad x antal timmar x elpris.
Hur fungerar termostaten i element?
En elektronisk termostat slår av och på med hjälp av en termistor som läser av temperaturen. En bimetallstermostat fungerar genom en expanderande metall som slår av strömmen vid önskad temperatur.
Elradiator med 400V eller 230V?
Valet mellan 400v och 230V beror på om du köper ett element som installeras eller inte. Monterade element (utan stickkontakt) är ofta 400V medan element med stickkontakt har 230V.