Du monterar enkelt ihop vårt takavvattningssystem med hjälp av vår manual, som också innehåller en monteringsguide. Du hittar manualen på respektive artikels produktsida under "Manualer och dokument".
Vanliga frågor om takavvattningssystem
Varför behöver jag takavvattning?
Vårt nordiska klimat innebär en hel del nederbörd. För att inte regnet ska förstöra din husfasad eller fundament, och för att undvika fuktskador är det viktigt att samla upp och leda regnvattnet dit man vill ha det.
Hur ofta behöver jag byta ut mitt takavvattningssystem?
Hur ofta du behöver byta takavvattning beror helt på vilket material det är byggt av, hur väderförhållandena ser ut och hur ofta du underhåller det. Du bör byta ut delar som takrännor, rännkrokar och hängrännor om du upptäcker att de läcker, eller om du ser rostbildning.
Hur underhåller jag mitt takavvattningssystem?
Genom att regelbundet rengöra dina rännor och ta bort löv och annan smuts så förlänger du livslängden på ditt takavvattningssystem. Speciellt på hösten är det viktigt att ta bort de löv som faller ner från träden. Om rännorna blir fulla med löv kan det resultera i att vattnet svämmar över och i värsta fall skada din husfasad.
Hur räknar jag ut vilket takavvattningssystem jag behöver?
Det brukar ofta räcka med att du mäter ut takets yta, genom att multiplicera längden på rännan med längden på husgaveln. Vår takavvattning är dimensionerad för att klara vatten från en takyta på upp till 125 m² per stuprör, när taklutningen är maximalt 45°.
Den klarar de flesta bostadshus och mindre fastigheter. Du behöver ha ett stuprör var tionde meter. Är taket längre än 10 meter behöver du därför ha mer än ett stuprör där.
Vilken lutning ska hängrännan ha?
Lutningen på hängrännan ska vara 3-5 millimeter/meter längst takfoten.