Redskap och verktyg för kakling
Planering och förarbete är A och O
Oavsett vad du ska kakla är förarbetet avgörande för ett bra slutresultat. Se till att underlaget är rätt, att ytan är jämn, att du har tillräckligt med kakel och vet var du ska sätta kakelplattorna. Med vattenpasset nära till hands kan du säkerställa att allt blir rakt och prydligt.
Du behöver:
- Papper och penna
- Vattenpass
- Tumstock
Om du ska sätta kakel i badrummet behöver du även en pensel och en roller för att applicera tätskikt. För att hemförsäkringen ska gälla vid eventuella fuktskador måste tätskiktet och kaklingen vara fackmannamässigt utförd.
Redskap för kakelsättning
När förarbetet är gjort har det blivit dags att sätta kaklet. I denna fas behöver du verktyg som hjälper dig att måttanpassa vissa plattor, blanda och fördela fästmassa och fogbruk samt ser till att fogbredden blir densamma över hela ytan. När du lägger golvklinker underlättar det att använda ett nivådistansset, ett nivåsystem bestående av kilar, nivådistanser och en specialtång. Dessa hjälpmedel gör att du får en helt jämn golvyta samtidigt som du undviker fogsprång.
Du behöver:
- Kakelskärare eller kakelsåg
- Kakeltång
- Kakelfil
- Tumstock
- Penna
- Hink eller balja
- Mixer eller borrmaskin med blandarstav
- Bruksslev eller iläggarslev
- Fixkam
- Kakelsnöre eller kakelkryss
Fyll fogarna med fogmassa
När fästmassan har torkat och kakelplattorna sitter är det dags att fylla fogarna med fogmassa. Då behöver du verktyg för att blanda och fördela ut själva fogen samt för att rengöra kaklet.
Du behöver:
- Hink eller balja
- Mixer eller borrmaskin med blandarstav
- Fogbräda
- Bruksslev
- Fogbalja (vid kakelsättning på större ytor)
- Svamp eller fogbräda med svamp
Applicera silikon
Avluta kaklingen med att applicera silikon/mjukfog i hörn och golvfogar för att förhindra att vatten tränger in. Mjukfogen håller för små rörelser i byggkonstruktionen och på så vis undviks sprickbildning.
Du behöver:
- Fogpistol
- Silikon
- Maskeringstejp
- Fogutjämnare
Vanliga frågor om kakling
Vad behöver man för att kakla?
Utöver ovanstående redskap och verktyg behöver du kakelplattor, fog och fästmassa. Du kan även behöva tejp och plast för att skydda exempelvis golvet.
Får man sätta kakel i badrummet själv?
Ja, om du vet vad du gör. Om inte tätskiktet är gjort på rätt sätt vill försäkringsbolagen varken försäkra badrummet eller betala ut ersättning vid eventuell fuktskada.
Vad kostar kakling?
På Biltema hittar du utrustning och tillbehör för kakling från ca 20 kronor.