Ny energimärkning
Energimärkningen är till för att ge konsumenter information om hushållsprodukters energiförbrukning. Från och med den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning.
På hemsidan visas produkten med den nya energimärkningen. Fram till den 1 mars 2023 kan produkten levereras med den tidigare energimärkningen på förpackningen. Produkten är densamma oavsett energimärkning.
Hur ser förändringen ut:
Den tidigare skalan med A+++/A+ har tagits bort och ersatts av en skala från A-G. Skalan bygger på större mellanrum mellan energiklasserna, vilket gör att konsumenterna enklare kan jämföra produkterna.
Använd QR-koden som finns på förpackningen för att läsa mer om produktens specifikationer.
Vill du veta mer kring belysning och val av ljuskällor, läs mer i vår guide nedan.
Guide vid val av belysning >>>
Rätt sockel och lampform
Innan du köper en ljuskälla måste du veta vilken sockel du behöver. Socklarna kan bestå av en typ av cylinder eller stift. Du måste också se till att ljuskällans form passar armaturen. Några vanliga lampformer är: klot, päron och glob.
Ljuskällans ljusstyrka
Lampans viktigaste egenskap är naturligtvis dess ljusstyrka. När glödlampan var den enda alternativet som fanns beskrevs ofta lampans ljusstyrka i watt. Antalet watt talar dock inte om hur starkt en lampa lyser utan hur mycket energi den förbrukar. Men i relation till glödlampan var watt en ganska bra indikator på hur ljusstark lampan var eftersom förhållandet mellan glödlampans effekt och ljusstyrka var proportionerlig.
Idag har dock förhållandet mellan lampornas effekt och ljusstyrka förändrats i takt med den tekniska utvecklingen. Numer används begreppet lumen (lm) för att beskriva lampornas ljusstyrka. Ju högre lumen, desto mer ljus avger lampan.
Du bör emellertid fortfarande har koll på lampans watt-värde. Använd aldrig en lampa med högre watt-värde än vad armaturen är avsedd för.
Ljusets färg
Vilken temperatur ljuskällan ska ha beror på var och hur den ska användas. Det betyder emellertid inte att en färg passar bättre än en annan. Färgtemperaturen anges i kelvin (K). Ljuskällor med 3 300–5 300 K anses vara neutralvit. Ljuskällor under 3 300–5 300 K avger ett varmare ljus medan ljuskällor över 3 300–5 300 K avger ett kallare ljus.
Olika typer av lampor
Halogenlampor
En halogenlampa är en glödlampa som har fyllts med gasen halogen. Gasen gör att glödtrådens värmeförlust minskar, vilket resulterar i att det krävs mindre energi för att värma upp den. Halogenlampan har längre livslängd och är mer energieffektiv än den traditionella glödlampan.
LED-lampor
LED-lampor är idag en av de mest populära ljuskällorna på marknaden. Den stora framgången beror bland annat på att de förbrukar 80–90 % mindre energi än både glödlampor och halogenlampor. De har dessutom längre brinntid, genererar minimalt med värme och finns i flera färger.
Lysrör
Det finns i huvudsak två typer av lysrör – fluorescerande och LED. Fluorescerande lysrör består av ett glasrör med gas som avger ett ultraviolett ljus som omvandlar ljuspartiklarna i röret till synligt ljus. Ett LED-lysrören består istället av en rad små LED-lampor. Led-lysrör är ett mer energieffektivt och miljövänligt alternativ till fluorescerande lysrör.
Vanliga frågor om ljuskällor
Vad är en ljuskälla?
En ljuskälla är något som utstrålar ljus, till exempel en lampa.
Vilka ljuskällor finns det?
På Biltema hittar du LED-lampor, halogenlampor och lysrör.
Vad kostar lampor?
Biltema har ljuskällor från runt 20 kronor.