Därför bör du köpa en båttoalett
Sedan 2015 finns ett utsläppsförbud som innebär att det är förbjudet att släppa ut avfall i vattnet. Det finns inga tekniska krav på utformningen på båttoaletten. Men ska man använda den ombord måste den ha tank- och däcksanslutning. Har du en båttoalett som saknar en håll- eller septiktank med tömningsmöjlighet över däck? Då behöver du antingen konvertera den till en sådan eller sätta in ett alternativ. Några exempel på alternativ är en portabel toalett, torrtoa eller engångstoa.
Olika typer av båttoaletter
På Biltema finner du flera olika typer av båttoaletter för att passa ditt behov och din specifika båt.
- Marintoalett med handpump. Fördelar med denna toalett är att spolpumpen kan fås på båda sidor och montering kan ske både ovanför och under vattenlinjen. Avloppet ansluts på denna modell till en septiktank eller bordgenomföring.
- Marintoalett med elpump. Tömningen sker med hjälp av en elpump som mal sönder avfall och papper. Fungerar utmärkt med både söt- och saltvatten.
- Portabel kemtoalett med handpump. En modell som är enkel att både rengöra och tömma. Passar utmärkt inte bara i båten utan även till exempel i husvagnen. Det finns även en modell med större septiktank. Den har även injektionspump och spolstycke för bättre spolning. Den har även ett vridbart tömningsrör som underlättar tömningen.
Hos Biltema finner du även tillbehör till din båttoalett. Ett exempel på en sådan är toalettpapper för portabla toaletter. Ytterligare tillbehör inkluderar frostskydd och rengöringsmedel. Dessa säkerställer att ditt båtäventyr ska bli så lyckat som möjligt.
Vanliga frågor om båttoaletter
Hur fungerar en båttoalett?
En båttoalett fungerar ofta på så vis att den samlar upp toalettavfallet i en septiktank. Tanken töms sedan i land.
Vad finns det för olika typer av båttoaletter?
Det finns fast installerade och portabla båttoaletter. På Biltema hittar du bägge dessa varianter.
Vad finns det för regler kring båttoaletter?
Det finns ett förbud mot att tömma eller spola ut toalettavfallet i vattnet. Det ska istället lämnas på land till en tömningsstation.