Det är därför klokt att regelbundet inspektera beslag, bottenpluggar, skrovgenomföringar, relingar och andra områden där en solid och vattentät konstruktion är nödvändig ombord på segelbåten.
Tätningsmedel för över och under vattenlinjen
På den här sidan hittar du tätningsmedel och marintätning för användning på båten.
Det är viktigt att du kontrollerar på produktsidan var ditt önskade tätningsmedel är tänkt att användas. Om det kan användas under eller ovanför vattenlinjen, eller både och.
Biltemas tätningsmedel och marintätning lämpar sig för spackling, fogning och lättare limning. Du hittar också alla våra tillgängliga färger på den här sidan. Våra tätningsmedel tillåter hög elasticitet – upp till 25 %.
Marinsilikon
Behöver du täta luckor, skarvar m.m. ovanför vattenlinjen? Då kan du välja vårt marinsilikon, som är avsedd för användning ovanför vattenlinjen. Silikonet ger permanenta och vattentäta fogar, och har mycket god vidhäftning på glas, glasfiber, metaller samt målade ytor.
Behöver du istället tätningsmedel för ditt teakdäck och nåter? Då hittar du här lämpligt teaktätningsmedel för fogning mellan plankorna på däcket.
Marintätningsmedel
Vi säljer även vårt populära marintätningsmedel, som är baserat på MS-polymer. Detta är ett transparent tätningsmedel som kan användas utan primer på de flesta material ombord. Den kan användas på trä, glas, plast, aluminium, zink, galvaniserat stål, rostfritt stål, koppar samt på andra inte specifikt båtrelaterade ytor som natursten, betong och kakel.
Vårt MS-polymertätningsmedel är avsett för användning ovanför vattenlinjen.
Tips och tricks för fogning och tätning av båten
Här har vi listat några viktiga punkter om hur du gör när du ska foga din båt:
- Ta bort den gamla fogen och rengör noga – Börja med att ta bort den gamla fogmassan genom att försiktigt skrapa eller skära bort den. Det är viktigt att göra detta noggrant för att undvika skador på glasfibern eller det underliggande materialet, och här rekommenderar vi att man använder en skrapa av hårdplast.
När den gamla fogen har tagits bort är det en bra idé att ta bort eventuella rester med en silikonborttagare, som är ett geléliknande medel som innehåller citronsyra.
Se till att ytan är helt torr och fri från oljor eller andra föroreningar innan du fortsätter med nästa steg. Om området är lite poröst ska en primer användas för att uppnå bästa vidhäftning.
- Täck området runt fogen – Det är viktigt att använd rätt typ av tejp när du maskerar, dels för att spara tid vid den efterföljande borttagningen av överflödigt tätningsmedel, dels för att få en snygg finish och säkerställa mekanisk hållbarhet mot slitage.
En bra tumregel är att placera tejpen cirka 1 mm in i området som ska fogas så att det finns tillräckligt med material för att fogen ska fästa ordentligt.
- Börja foga med fogmassan – Vi rekommenderar att du använder gummihandskar när du applicerar fogmassan. Fogmassa för marint bruk har en stark vidhäftningsförmåga och kan vara svårt att få bort från huden.
Genom att använda handskar undviker du också att smutsa ner båten. Skär av spetsen på patronen så att den passar området som ska fogas. Efter applicering är det viktigt att jämna ut fogen. Använd eventuellt en fogpinne för att forma fogen efter önskemål.
Kom ihåg att även läsa säkerhetsdatabladet för din önskade produkt, så ser du vilken skyddsutrustning du behöver och annat som du bör veta innan du använder våra marintätningar.